• +30 210 80 56 856

Νέα μεγάλη απειλή για τους επιχειρηματίες με κόκκινα δάνεια

Σε κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες με κόκκινα δάνεια, λόγω της πιθανής εμπλοκής ξένων funds στην ελληνική αγορά. Το μνημόνιο φέρνει στην πόρτα μας σκληρούς αγοραστές,

που έρχονται να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές τράπεζες την αγορά ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική.
Στο στόχαστρο των διεθνών funds μπαίνουν αρχικά τα επιχειρηματικά δάνεια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, καθώς τα περιθώρια κέρδους που υπόσχονται είναι μεγάλα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Deloitte σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι τιμές που αγοράζουν τα funds κυμαίνονται συνήθως από 2% της αξίας ενός δανείου, έως και 30%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Ρουμανία όπου πουλήθηκαν στο 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας τους και η Ουγγαρία με ποσοστό 12%-15% της αξίας τους. Στην Τσεχία και τη Σλοβακία πουλήθηκαν έναντι 19%-21%, ενώ στην Πολωνία τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι 6% με 10% της ονομαστικής αξίας τους.
Το εύρος των τιμών που προσφέρουν οι ξένοι αγοραστές εξαρτάται από το αν ένα δάνειο είναι εξασφαλισμένο, από το σύνολο της αξίας των εξασφαλίσεων που έχει, από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, αλλά κυρίως από το αν υπάρχουν πελάτες ως αγοραστές για τα δάνεια αυτά.
Οι πιέσεις που αναμένεται να ασκήσουν σε περίπτωση αγοράς και διαχείρισης οφειλών είναι το λιγότερο ασφυκτικές, με συνεχή απειλή πλειστηριασμών και κατασχέσεων αφού λειτουργούν με αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια και όχι με κοινωνικά κριτήρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πληρωθεί η οφειλή στην ώρα της, ασχέτως αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή έχει μειωθεί ο μισθός του.
Με την κατάσταση να μεταβάλλεται συνεχώς και τον κίνδυνο πώλησης χαρτοφυλακίων σε εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, απαιτούνται λύσεις δραστικές και άμεσες. Οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις που θέλουν να συνεχίσουν. Ο διακανονισμός τους με τις τράπεζες και η δυνατότητα αντιστροφής του χαρακτηρισμού ενός δανείου σε μη κόκκινο ή αλλιώς πράσινο και εξυπηρετούμενο, είναι η σωτήρια λύση.
Ο συνδυασμός χρηματοοικονομκών και νομικών υπηρεσιών, από έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και το νομοθετικό πλαίσιο είναι η ευκαιρία για μείωση του χρέους και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης κρίνεται απαραίτητη η εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε χρηματοοικονομικό και νομικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει σωστή πρόβλεψη των οικονομικών μεγεθών και του περιβάλλοντος με δείκτες και αναλύσεις, αξιολόγηση των προτάσεων για πραγματική βελτίωση των όρων δανεισμού καθώς και εκτίμηση ρίσκου.
Μόνο με άμεση ρύθμιση μπορεί ο δανειολήπτης να επωφεληθεί από τη μία πλευρά τα παραθυράκια των τραπεζών και από την άλλη να αποφύγει την εμπλοκή με τα ξένα funds. Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες να είναι διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και προσπάθεια, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα δικαιώνει τον επιχειρηματία. Γιατί σκοπός μιας εταιρίας δε θα πρέπει να είναι μόνο η ρύθμιση των δανείων της, αλλά και η μεταστροφή της σε μια υγιή και βιώσιμη επιχειρηματική μονάδα για το μέλλον.
Στην οικογένεια της Financial Factor Consulting ο πελάτης μας είναι προσωπική μας υπόθεση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Άρθρα μας


Λεωφ. Κηφισίας 166, Μαρούσι
+30 210 80 56 859
  • Greek (GR)
  • English (UK)