• +30 210 80 56 856

Η Τουριστική Βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Eurostat η ετήσια έκδοση Τουριστικά ταξίδια των Ευρωπαίων όπου συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία των μετακινήσεων των Ευρωπαίων πολιτών για το 2014, από την χώρα τους προς άλλη ευρωπαϊκή χώρα με σκοπό τον τουρισμό και την αναψυχή.


Σύμφωνα με την μελέτη, ο μέσος όρος παραμονής του ευρωπαίου τουρίστα στην χώρα που επισκέπτεται εντός της ΕΕ είναι 7,2 διανυκτερεύσεις. Η διακύμανση των διανυκτερεύσεων κυμαίνεται από τα υψηλότερα 10,1 διανυκτερεύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι 2,8 διανυκτερεύσεις για την Εσθονία. Η Εσθονία αποτελεί κοντινό προορισμό για τις γειτονικές βαλτικές χώρες ενώ λόγω του μακρινού ταξιδιού στην Ελλάδα οι επισκέπτες επιλέγουν την μεγαλύτερη παραμονή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν το μέσο έξοδο του επισκέπτη ανά ταξίδι. Για την ΕΕ το μέσο κόστος ανέρχεται στα 595€ έναντι της Ελλάδας που αποτελεί τον ακριβότερο προορισμό με κόστος που αγγίζει τα 888€ ανά ταξίδι. Η μακρινή απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και επακολούθως η χρήση αεροπορικών μεταφορών, συνηγορεί στην αύξηση του κόστους ταξιδιού στη χώρα μας αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας αυτής της διαφοράς. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες μας χώρες στον τουρισμό όπως Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία, το κόστος ανά ταξίδι κυμαίνεται από 777€ έως 767€. Ενδεικτικά η Κύπρος που έχουμε τις ίδιες κατά μέσο όρο διανυκτερεύσεις και βρίσκεται σε ακόμα μεγαλύτερη αεροπορική απόσταση από την Ελλάδα, ο επισκέπτης καταβάλει κατά μέσο όρο 767€ για να την επισκεφθεί. Παρά το γεγονός της 5ετίας της κρίσης το τουριστικό προϊόν μας παραμένει ακριβό αναλογικά με άλλες όμορες αγορές. Η Σλοβακία με μέση διανυκτέρευση ανά ταξίδι τις 4 ημέρες, παραμένει ο φθηνότερος τουριστικός προορισμός με κόστος 207€ ανά επίσκεψη στην χώρα.
Η Ελλάδα είναι και παραμένει καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός με το 81% των επισκεπτών της να τους υποδέχεται την περίοδο του Μαΐου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στη ΕΕ ο Αύγουστος παραμένει ο μήνας με τις περισσότερες επισκέψεις των ταξιδιωτών εντός του έτους και συγκεντρώνει το 13,7% των τουριστικών ταξιδιών του έτους. Στον αντίποδα η Αυστρία υποδέχεται πάνω από το 45% των επισκεπτών της την περίοδο του Δεκεμβρίου – Μαρτίου.
Οι κάτοικοι της ΕΕ πραγματοποίησαν κατά το 2014, 223 εκατομμύρια τουριστικά ταξίδια για τουλάχιστον μία διανυκτέρευση σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για το 46% αυτών των ταξιδιών, το αεροπλάνο ήταν το μέσο μεταφοράς, το 36% αυτών των ταξιδιών έγινε με το αυτοκίνητο και απομένει ένα 6% με λεωφορείο ή τραίνο και ένα 5% με επιβατικό πλοίο.
Εντός της χώρας μας, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τα στοιχεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών όπου τα έσοδα από τον τουρισμό ανέρχονται στα 2.853 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιούλιο του 2016 έναντι των 2.956 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Σωρευτικά οι εισπράξεις από την τουριστική βιομηχανία για το επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου 2016 ανέρχονται στα 6.782 εκατ. ευρώ έναντι των 7.128 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου επταμήνου 2015.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Άρθρα μας


Λεωφ. Κηφισίας 166, Μαρούσι
+30 210 80 56 859
  • Greek (GR)
  • English (UK)