• +30 210 80 56 856

Ελπίδα για τις ελληνικές τράπεζες από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης DBRS

Στη βαθμίδα CCC κατατάσσει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με σταθερό το outlook της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος επιβεβαίωσε, μες το Δεκέμβριο, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε επίπεδο high, με σταθερή προοπτική. Ταυτόχρονα, επεσήμανε σταθεροποίηση των συστημικών τραπεζών για τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, αλλά και συνολική πρόοδο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016.
Σε σχόλιο της η DBRS, αναφέρει πως η σταδιακή άμβλυνση του πολιτικού κινδύνου παρείχε ένα πιο σταθερό πλαίσιο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, υπό το πρίσμα ενός πιο αμετάβλητου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οι τράπεζες, σε ότι αφορά τα προ φόρων κέρδη τους, πέτυχαν θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από το 2010, ενώ η εκτεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδήγησε σε σημαντική συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προοπτικές για ισχυρότερα τραπεζικά κέρδη μελλοντικά. Η DBRS εκτιμά ότι οι τέσσερις τράπεζες θα εμφανίσουν θετικά αποτέλεσμα στο τέλος του 2016, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ανάκτηση της κερδοφορίας παραμένει πάντα ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Η σχετικά σταθερή προοπτική αντανακλά την πεποίθηση ότι το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας συνεχίζει να ενισχύει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Οι εκταμιεύσεις πόρων από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής των 86 δισ. ευρώ έχουν χαλαρώσει τη στενότητα ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, εμφανίζοντας κάποια πρώιμα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, ενώ η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποδεσμεύσει επιπλέον κεφάλαια, για τη στήριξη τόσο της πραγματικής οικονομίας όσο και της βελτίωσης της οικονομικής ευρωστίας του τραπεζικού τομέα.
Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, σύμφωνα με τον οίκο, είναι η επέκταση της συνεργασίας της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της, η εξωτερική χρηματοδότηση, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η ανάπτυξη της οικονομίας. Από την άλλη, οι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια υποβάθμιση του αξιόχρεου, είναι η έλλειψη συνεργασίας με τους θεσμικούς επενδυτές, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους καθώς και μια νέα αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σε ότι αφορά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταθετών, ο οίκος θεωρεί ότι για να αναστραφεί το κλίμα, θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος κυρίως στο φλέγον θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στον χρονικό ορίζοντα που έχει συμφωνηθεί. Τα NPEs (Non Performing Exposures – Μη εξυπηρετούμενη Έκθεση) συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις τράπεζες, με ποσοστό που φτάνει συνολικά το 49%, το 3ο τρίμηνο του 2016, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη επιτυχούς διαχείρισης τους. Η DBRS σημειώνει ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων NPLs (Non Performing Loans – Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια) έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο για το σύνολο του συστήματος, προειδοποιεί ωστόσο ότι η ανεπαρκής και καθυστερημένη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου διαχείρισης, ενδέχεται να αποδυναμώσει τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα το 2015, οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν αδύναμοι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, η απόσυρση τραπεζικών καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί και τους τελευταίους έξι μήνες οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται. Επιπλέον, τα capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 έχουν εν μέρει αρθεί. Ωστόσο, η πιστωτική ανάπτυξη του εγχώριου ιδιωτικού τομέα παραμένει σε πτωτική τάση και η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια και είναι ευάλωτη σε δυσμενή πολιτικά γεγονότα.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Άρθρα μας


Λεωφ. Κηφισίας 166, Μαρούσι
+30 210 80 56 859
  • Greek (GR)
  • English (UK)