16. Κάποιοι δείκτες βελτιώνονται

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα “Χρηματιστήριο”

Στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ του Σεπτεμβρίου τα στοιχεία δείχνουν μια βελτίωση του οικονομικού κλίματος με βάσει κάποιους δείκτες για τον συγκεκριμένο μήνα έναντι του Ιουλίου και του Αυγούστου που αποτελούσαν τους πρώτους μήνες εφαρμογής των περιορισμών κεφαλαίου.

Σταδιακά φαίνεται ότι η αγορά απορροφά την όποια αρνητική επίδραση της επιβολής των capital controls και βρίσκει ένα επίπεδο ισορροπίας στις καθημερινές της ενασχολήσεις. Σε αντίθετο σημείο κινείται η καταναλωτική εμπιστοσύνη όπως θα δούμε παρακάτω

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος για την χώρα μας βελτιώθηκε στο 83,1 για τον Σεπτέμβριο από το κατώτερο σημείο του έτους 75,2 που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο 2015. Η σύγκριση όμως με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους είναι ανισοβαρής διότι τον Σεπτέμβριο του 2014 ο δείκτης είχε ανέρθει στα 99,3 προερχόμενος από το 102,1 του Αυγούστου του ιδίου έτους.

Αντίστοιχα ο ίδιος δείκτης για την Ευρωζώνη είναι στο 105,6 για τον Σεπτέμβριο του 2015 ενισχυμένος από το 104,1 του Αυγούστου καταδεικνύοντας ότι η Ευρωζώνη έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση.

Εμβαθύνοντας στις συνιστώσες του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος βλέπουμε τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στην Βιομηχανία να ενισχύεται στο 78,8 για τον Σεπτέμβριο του 2015 έναντι του 67,4 του Αυγούστου του ιδίου έτους. Το Λιανικό Εμπόριο ακολουθεί την ίδια τάση ενισχυμένο στο 69 από 62,8 του Αυγούστου καθώς επίσης και οι Υπηρεσίες στο 75,3 από 50,4 τον Αύγουστο.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής του Αυγούστου να ανέρχεται στο 88,1 από 84,3 τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους έχοντας ως βασική συνιστώσα την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω αδυναμίας εισαγωγής από χώρες του εξωτερικού ως απόρροια των capital controls.

Αντίθετη πορεία εμφανίζει ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ο οποίος εξασθενεί στο -64,2 για τον Σεπτέμβριο από -52,9 τον Ιούλιο υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. Οι καταναλωτές φαίνονται επιφυλακτικοί να προχωρήσουν σε αγορές κατά το επόμενο διάστημα με τις όποιες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Τέλος, ο δείκτης Προμηθειών Βιομηχανίας (Markit PMI Index) που αποτυπώνει τις ενδεχόμενες παραγγελίες των επομένων 2-4 μηνών των Τμημάτων Προμηθειών, ανήρθε στο 43,3 για τον Σεπτέμβριο από 39,1 του Αυγούστου και τα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας 30,2 που διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Τμήμα αναλύσεων
Financial Factor Consulting

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό