49. Νέα μεγάλη απειλή για τους επιχειρηματίες με κόκκινα δάνεια

nea-megali-apeili-gia-tous-epixeirimaties-me-kokkina-daneia

Σε κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες με κόκκινα δάνεια, λόγω της πιθανής εμπλοκής ξένων funds στην ελληνική αγορά. Το μνημόνιο φέρνει στην πόρτα μας σκληρούς αγοραστές, που έρχονται να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές τράπεζες την αγορά ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική.

Στο στόχαστρο των διεθνών funds μπαίνουν αρχικά τα επιχειρηματικά δάνεια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, καθώς τα περιθώρια κέρδους που υπόσχονται είναι μεγάλα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Deloitte σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι τιμές που αγοράζουν τα funds κυμαίνονται συνήθως από 2% της αξίας ενός δανείου, έως και 30%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Ρουμανία όπου πουλήθηκαν στο 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας τους και η Ουγγαρία με ποσοστό 12%-15% της αξίας τους. Στην Τσεχία και τη Σλοβακία πουλήθηκαν έναντι 19%-21%, ενώ στην Πολωνία τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι 6% με 10% της ονομαστικής αξίας τους.

Το εύρος των τιμών που προσφέρουν οι ξένοι αγοραστές εξαρτάται από το αν ένα δάνειο είναι εξασφαλισμένο, από το σύνολο της αξίας των εξασφαλίσεων που έχει, από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, αλλά κυρίως από το αν υπάρχουν πελάτες ως αγοραστές για τα δάνεια αυτά.

Οι πιέσεις που αναμένεται να ασκήσουν σε περίπτωση αγοράς και διαχείρισης οφειλών είναι το λιγότερο ασφυκτικές, με συνεχή απειλή πλειστηριασμών και κατασχέσεων αφού λειτουργούν με αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια και όχι με κοινωνικά κριτήρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πληρωθεί η οφειλή στην ώρα της, ασχέτως αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή έχει μειωθεί ο μισθός του.

Με την κατάσταση να μεταβάλλεται συνεχώς και τον κίνδυνο πώλησης χαρτοφυλακίων σε εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, απαιτούνται λύσεις δραστικές και άμεσες. Οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις που θέλουν να συνεχίσουν. Ο διακανονισμός τους με τις τράπεζες και η δυνατότητα αντιστροφής του χαρακτηρισμού ενός δανείου σε μη κόκκινο ή αλλιώς πράσινο και εξυπηρετούμενο, είναι η σωτήρια λύση.

Ο συνδυασμός χρηματοοικονομκών και νομικών υπηρεσιών, από έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και το νομοθετικό πλαίσιο είναι η ευκαιρία για μείωση του χρέους και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης κρίνεται απαραίτητη η εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε χρηματοοικονομικό και νομικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει σωστή πρόβλεψη των οικονομικών μεγεθών και του περιβάλλοντος με δείκτες και αναλύσεις, αξιολόγηση των προτάσεων για πραγματική βελτίωση των όρων δανεισμού καθώς και εκτίμηση ρίσκου.

Μόνο με άμεση ρύθμιση μπορεί ο δανειολήπτης να επωφεληθεί από τη μία πλευρά τα παραθυράκια των τραπεζών και από την άλλη να αποφύγει την εμπλοκή με τα ξένα funds. Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες να είναι διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και προσπάθεια, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα δικαιώνει τον επιχειρηματία. Γιατί σκοπός μιας εταιρίας δε θα πρέπει να είναι μόνο η ρύθμιση των δανείων της, αλλά και η μεταστροφή της σε μια υγιή και βιώσιμη επιχειρηματική μονάδα για το μέλλον.

Στην οικογένεια της Financial Factor Consulting ο πελάτης μας είναι προσωπική μας υπόθεση.

Η Financial Factor Consulting, εταιρεία οικονομικών συμβούλων επιχειρήσεων, μέσω των στελεχών της, μπορεί να σας υποστηρίξει σε ένα μεγάλο μέρος χρηματοοικονομικών, τραπεζικών, λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία μας μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση της επένδυσής σας αναλαμβάνοντας:

  • την σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου/μελέτης βιωσιμότητας (Προγράμματα ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος),
  • την τραπεζική χρηματοδότηση (Ταμείο Ανάκαμψης/Resilience Recovery Fund, European Guarantee Fund)

και γενικότερα όλα τα απαραίτητα βήματα που εγγυώνται την επιτυχία των επιχειρηματικών σας πλάνων.

Σημαντικό μερίδιο στην καθημερινότητα της επιχείρησης έχει η πληροφόρηση που, όπως δείχνει η πρακτική μας, λείπει από την αγορά. Η σύνταξη και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εκθέσεων και αναφορών παρακολούθησης τόσο για ενδοεταιρική πληροφόρηση (Financial Reporting) όσο και για εξωτερική χρήση (τράπεζες, επενδυτές κλπ), η εφαρμογή συστημάτων εσωτερικού (auditing) και χρηματοοικονομικού ελέγχου (due diligence), η σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών και επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μετατροπές, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις, εξαγορές εταιρειών (Mergers and Acquisitions), είναι υπηρεσίες που παρέχονται από πολλούς αλλά υποστηρίζονται πραγματικά από ελάχιστους.

Ακόμη, μπορούμε να αναλάβουμε την επίβλεψη και εποπτεία εσωτερικού λογιστηρίου ή, εφόσον υπάρχει ανάγκη, την εξωτερική οικονομική διεύθυνση. Ανάμεσα στα καθήκοντά μας θα είναι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

  • η σύνταξη μηναίων λογιστικών καταστάσεων και καταστάσεων τέλους χρήσης (Εθνικά Λογιστικά Πρότυπα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα),
  • η ανάλυση ισολογισμών για τη λήψη και προγραμματισμό επιχειρηματικών αποφάσεων (decision making),
  • ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ταμειακών ροών (cash flows),
  • η παρακολούθηση αποκλίσεων στα οικονομικά αποτελέσματα (financial deviation),
  • η σύνταξη προϋπολογισμού (Budgeting) και
  • η κοστολόγηση (εφαρμογή κέντρων κόστους, Activity Based Costing).

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό