15. Τρέχουσες Οικονομικές εξελίξεις 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιες είναι οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ η αξία των Εισαγωγών της χώρας για τον Ιούλιο του 2015 ανήλθε στα 3.023€ εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 32% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014.

Η επίδραση όμως των πετρελαιοειδών στις εισαγωγές η οποία ανέρχεται περίπου σε 800€ εκατ. για το Ιούλιο, επιβάλει τον επαναυπολογισμό της ετήσιας μεταβολής εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Η αντίστοιχη μείωση χωρίς τα πετρελαιοειδή ανήλθε στο 22,6%.

Στον αντίποδα οι Εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 2.308€ εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 8% έναντι του περσινού έτους.

Η αντίστοιχη όμως μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση 7%. Ο λόγος που απαιτείτε η εξαίρεση των πετρελαιοειδών είναι η ραγδαία πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού η οποία έχει κατέλθει στα 44$ το βαρέλι και σύμφωνα με την εκτίμηση της Goldman Sachs ενδέχεται να δούμε βουτιά της τιμής στα 20$ ανά βαρέλι εντός του 2016.

Για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 η συνολική αξία των Εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 25.302€ εκατ. παρουσιάζοντας μια μεγάλη μείωση της τάξεως του 10% έναντι του αντίστοιχου περσινού 7μήνου. Οι επιπτώσεις της χαμηλής αγοραστικής δύναμης σε συνδυασμό με την επιβολή των capital controls επέφεραν την δραματική πτώση των εισαγωγών της χώρας.

Αντίστοιχα επηρεάστηκαν αν και σε μικρότερο βαθμό οι Εξαγωγές για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 15.320€ εκατ. έναντι 15.754€ εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 2,7%.

Τέλος το έλλειμμα του Εμπορικού Ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 ανήλθε στα 9.977€ εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 19,5% έναντι του αντίστοιχου περσινού επταμήνου. Το επίπεδο αυτό του εμπορικού ελλείμματος παραμένει το χαμηλότερο 7μήνου της τελευταίας τριετίας.

Επιπλέον ενθαρρυντικά νέα για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις έρχονται και από το τομέα του τουρισμού. Η τελευταία δημοσίευση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνει αύξηση των καθαρών εσόδων από τον τουρισμό για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015 στα 4.122€ εκατ. έναντι των 3.811€ εκατ. του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου ήτοι αύξηση της τάξεως του 8%.

Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις του Ιουλίου για να αξιολογήσει την επίδραση των capital controls στα τουριστικά έσοδα.

Επιμέλεια Δονάτος Ι Πετράτος
Τμήμα αναλύσεων
Financial Factor Consulting

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό