Η ελβετική τράπεζα κατατάσσει τα σενάρια από το περισσότερο στο λιγότερο πιθανό, αναφέροντας ότι αυτά θα πρέπει να παρέχουν έναν οδικό χάρτη για τους επενδυτές, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, όταν οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να εξαλειφθούν εντελώς.
Εκτιμά ότι η αποφόρτιση των ελληνικών ομολόγων μέσω συνεχών πωλήσεων θα συνεχιστεί, καθώς η χώρα δεν εξασφάλισε την έγκριση των πιστωτών της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, εκτός βέβαια και αν προκύψει κάποιας μορφής συμφωνία. Μέχρι τότε όμως, η νευρικότητα της αγοράς αυξάνεται, ενόψει των μεγάλων πληρωμών και της λήξης των ελληνικών ομολόγων, ιδίως στα τέλη Ιουλίου, με την κατάσταση να θυμίζει αρκετά εκείνη του 2015. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ανέρθει στο 7,73% έναντι του 6,45% που κυμαινόταν στις αρχές Ιανουαρίου.
Ενώ όμως η Ελβετική τράπεζα εκτιμούσε αρχικά ότι η λύση θα έρθει περίπου τον Ιούλιο, αυτή τη φορά θεωρεί ότι τα πράγματα θα κινηθούν ταχύτερα. Πέντε είναι τα πιθανά σενάρια που παραθέτει για την έκβαση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.
1ο σενάριο: Άμεση λύση
Το πρώτο σενάριο είναι να υπάρξει γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές, με οδυνηρό βέβαια συμβιβασμό της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί και να ψηφίσει τα μέτρα που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Αν τα μέτρα γίνουν αποδεκτά, τότε πιθανότατα θα αρθούν τα εμπόδια, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και να αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
2ο σενάριο: Περισσότερος χρόνος
Υπάρχει όμως διαφωνία τριπλής διάστασης ανάμεσα στο ΔΝΤ, τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση. Οι Έλληνες θέλουν λιγότερες μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και μικρότερο στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα. Το ΔΝΤ επιμένει σε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Τέλος, οι Ευρωπαίοι παραμένουν αδιάφοροι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ιδεατά θα ήθελαν τη μικρότερη δυνατή ελάφρυνση χρέους με τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, για να καλυφθεί το κενό της βιωσιμότητας του χρέους.
Η γεφύρωση των απόψεων, μεταξύ των 3 αυτών πλευρών φαντάζει ανέφικτη έχοντας και ως χρονικό ορόσημο τις γαλλικές εκλογές. Ως εκ τούτου, η απόφαση μπορεί τελικά να μεταφερθεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, το αργότερο, αν οι διαφωνίες δεν είναι πολύ έντονες.
3ο σενάριο: Μικροπολιτική
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια επανάληψη της κατάστασης της Ελλάδας του 2015, όταν η αντιπαράθεση ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στα άκρα, ελπίζοντας για την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η Ελβετική τράπεζα θεωρεί τη συγκεκριμένη τακτική αναποτελεσματική για την Ελλάδα καθώς θα την οδηγήσει σε αβεβαιότητα και νέο γύρο ύφεσης. Αυτή η ‘’στρατηγική’’ είναι δύσκολο να επαναληφθεί εσκεμμένα, ωστόσο μπορεί να προκύψει ‘κατ’ ανάγκη’ λόγω των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία.
4ο σενάριο: Πρόωρες εκλογές, ακόμα και πριν το καλοκαίρι
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών, όχι μόνο δε μπορεί να αποκλειστεί, αλλά αντιθέτως φαντάζει πολύ πιθανό, αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία τους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Υπάρχει, βέβαια, η μερίδα των βουλευτών που διαφωνούν, καθώς ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές μπορεί να στοιχίσουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο, αφού πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρή πρωτιά στην κεντροδεξιά παράταξη. Από την πλευρά της αγοράς, πρόωρες εκλογές θα σήμαινε βραχυπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες, αλλά μια πιθανή νίκη της κεντροδεξιάς θα μπορούσε να έχει μεσοπρόθεσμες θετικές προοπτικές.
5ο σενάριο: Grexit Ξανά;!
Η έκθεση επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου περί δραχμής και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η Credit Suisse επαναλαμβάνει την τοποθέτησης της ότι δεν θα είχε νόημα για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, ενώ τέτοιου είδους συζητήσεις ζημιώνουν τη χώρα.
Ένα χρονοδιάγραμμα των αμέσως επόμενων μηνών, θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμφωνία τον Φεβρουάριο, αλλά και μετέπειτα, με αρκετές άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες όπου θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση, πιθανότατα κοντά στα προγραμματισμένα Eurogroup. Η 17η ή η 20ή Ιουλίου, αποτελεί το χρονικό ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς θα βρεθούμε στην ίδια θέση με τον Ιούλιο του 2015, με αδυναμία αποπληρωμής χρεών και καμία βοήθεια από το πρόγραμμα διάσωσης. Όλοι όμως ελπίζουν να επικρατήσει ένα από τα αισιόδοξα σενάρια, ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματα.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων