Η έρευνα Women in work index της PWC

Η μελέτη «Women in work Index, Closing the gender pay gap» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι περίπου 6 τρις δολάρια για την παγκόσμια οικονομία θα είναι το όφελος εάν εξισωθούν οι μισθοί για την ίδια θέση με τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίζονται σε πέντε κύριους δείκτες που αντικατοπτρίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ασφάλεια στην εργασία και τη μισθολογική ισότητα στον επαγγελματικό χώρο μεταξύ των δύο φύλων για το 2015.
Σύμφωνα με την έρευνα θα χρειαστούν, κατά μέσον όρο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, περίπου 95 χρόνια για να γεφυρωθεί πλήρως η μισθολογική τους ανισότητα. Παρά το γεγονός των υψηλών επιπέδων της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών για το 2015 στις χώρες του ΟΟΣΑ, η μέση εργαζόμενη γυναίκα εξακολουθεί να πληρώνεται κατά 16% λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της, παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερα προσόντα από εκείνον.
Οι χώρες στις οποίες καταγράφονται τα υψηλότερα επίπεδα οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών για το 2015 είναι η Ισλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Η Πολωνία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ετήσια βελτίωση, ανεβαίνοντας στην 9η θέση από τη 12η θέση που κατείχε το 2014. Η ανάδειξη της χώρας στην πρώτη δεκάδα οφείλεται κυρίως στη μείωση της γυναικείας ανεργίας. Χαμηλή, ωστόσο, παραμένει η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των χωρών όπου με βάση το επίπεδο οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών, καταλαμβάνει την 31η θέση από τις 33 χώρες του ΟΟΣΑ και σημειώνει ελαφριά άνοδο σε σχέση με το 2014, όπου καταλάμβανε την 32η θέση.
Οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων αποτελούν μείζονα πρόκληση, καθώς η επίτευξη της πλήρους ισότητας απέχει ακόμα πολλές δεκαετίες. Ενδεικτικά, η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος σε χώρες όπως η Πολωνία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ιρλανδία θα μπορούσε να επιτευχθεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, με την προϋπόθεση ότι η γυναικεία απασχόληση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και ότι το ποσοστό συμμετοχής του γυναικείου εργατικού δυναμικού θα είναι υψηλό. Ιδιαίτερα αισιόδοξη, όμως, σε σχέση με άλλες χώρες είναι η πρόβλεψη για τη μείωση των μισθολογικών διαφορών και στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα της PwC, το μισθολογικό χάσμα θα μπορούσε να γεφυρωθεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Αντίθετα, στην Ισλανδία, η οποία παρουσιάζει το υψηλότερο επίπεδο οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών, η αποκλιμάκωση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων ενδεχομένως να επέλθει τα επόμενα 50 χρόνια.
Μάλιστα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να ενισχύσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά 9%. Σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των 33 κρατών, εάν κατάφερναν τα φτάσουν το επίπεδο ισότητας της Νορβηγίας , το σύνολο των εισοδημάτων των γυναικών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2 τρις δολάρια, δηλαδή κατά 23%.
Ο δείκτης της μισθολογικής διαφοράς στην Κορέα ανέρχεται στο 36%, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στις χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μισθολογική ανισότητα σε σύνολο 33 χωρών του ΟΟΣΑ. Ως εκ τούτου, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ του γυναικείου και ανδρικού εργατικού δυναμικού δεν θα μπορούσε να γεφυρωθεί πλήρως σε λιγότερο από 300 χρόνια!
Όσον αφορά του οικονομικούς τομείς που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας κρατάει τα πρωτεία με 34% δείκτη μισθολογικού χάσματος ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες καταγράφουν το μικρότερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλλων περίπου στο 15%.
Σε χρονική διάρκεια 15ετίας το Ισραήλ παρουσίασε την μεγαλύτερη βελτίωση στην κατάταξη όπου ξεκίνησε από την 26 θέση και βρίσκεται τώρα στην 14 ενώ αντίθετα η Αυστρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που το 2000 βρίσκονταν στις θέσεις 13 και 9 αντίστοιχα το 2015 υποχώρησαν στις θέσεις 22 και 20.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό