Η Ελλάδα ουραγός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

(23.10.17_Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2018, 29.01.18_Οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017). Η ενίσχυση του ΑΕΠ δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4% για το 2017. Το ποσοστό που ανέμενε το ΥΠΟΙΚ κυμάνθηκε από 2,4% στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017, σε 1,8% στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού και τέλος σε 1,6% στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις του. Δυστυχώς με ανάπτυξη 1,4% η εφαρμογή του Προϋπολογισμού 2018 ξεκινά με υστέρηση έστω και της τάξεως των 0,2%.
Στον αντίποδα η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 και η Ευρωζώνη των 19 κατέγραψε για το ίδιο διάστημα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ της τάξεως του 2,5%. Η Ιρλανδία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,2%, η Κύπρος με ρυθμό 3,9% η Πορτογαλία με 2,7% και η Ισπανία 3,1%. Και τα 4 προηγούμενα κράτη βρίσκονταν για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα κατά τα τελευταία έτη σε μνημόνιο. Οι εσωτερικές αγκυλώσεις της οικονομίας μας, η δυσχέρεια στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων καθώς και η αντίσταση σε αυτές, η αντιπαραγωγική δημοσιονομική πολιτική αλλά και το υπό διαρκή έλεγχο τραπεζικό σύστημα συνηγορούν στην συγκράτηση των παραγωγικών συνιστωσών της χώρας μας με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αναπτυξιακής δυναμικής της.
Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε τα στοιχεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών του 2017 όπου καταγράφεται υποχώρηση του ελλείμματος στα -1,41 δις ευρώ έναντι των -1,87 δις ευρώ του 2016, παραμένοντας όμως σε αρνητικό πρόσημο. Εξετάζοντας πιο επισταμένα τα στοιχεία του ισοζυγίου παρατηρούμε ότι το εμπορικό έλλειμμα ενισχύεται στα -18,3 δις ευρώ έναντι ελλείμματος -16,58 δις ευρώ του 2016. Σημαντικός παράγοντας της ενίσχυσης του ελλείμματος αποτελεί η αύξηση των εισαγωγών αγαθών στα 34,2 δις έναντι των 31,7 δις ευρώ του 2016. Δυστυχώς το παρωχημένο καταναλωτικό μοντέλο που αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα της οικονομικής κρίσης συνεχίζεται με την αύξηση των εισαγωγών αγαθών όπου μεγάλο μέρος τους κατευθύνονται στην κατανάλωση.
Θετικό πρόσημο καταγράφει το ισοζύγιο υπηρεσιών όπου το υπόλοιπο του αναφέρεται ως πλεόνασμα 17,4 δις ευρώ για το 2017 έναντι 15,3 δις ευρώ του 2016. Ιδιαίτερα σημαντικά καταγράφονται τα έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες που για το 2017 ενισχύθηκαν στα 14,6 δις ευρώ έναντι των 13,2 δις ευρώ του 2016. Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η Τουριστική Βιομηχανία αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας. Με 27 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών για το 2017, τα έσοδα που είχε η Ελληνική οικονομία καταγράφονται ως τα υψηλότερα της τελευταίας 10ετίας. Τέλος για πρώτη φορά κατά τα τελευταία 8 έτη, οι επενδύσεις αλλοδαπών σε Ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια καταγραφούν θετικό πρόσημο ύψους 1,7 δις ευρώ, που σημαίνει ότι η θετική πρώτη έξοδος στις αγορές με το 5ετές ομόλογο άλλαξε την εικόνα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Τέλος ή έστω και ασθενική δυναμική που παρουσιάζει η Ελληνική οικονομία έχει θετικό αντίκτυπο και στην ανεργία με το ποσοστό της να υποχωρεί στο 20,6% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο του 2018. Αντιπαραβάλλοντας όμως τα στοιχεία με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε ότι ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας της ανέρχεται στο 7,1% και για την Ευρωζώνη στο 8,5%. Η Τσεχία και η Γερμανία καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά στο 2,4% και 3,5% αντίστοιχα με την Ισπανία να έπεται της Ελλάδας στα υψηλότερα ποσοστά με 16,1%.
Η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στους επόμενους 6 μήνες. Πρωταρχικώς εντός του Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει, αποστείλει και λάβει έγκριση από τους θεσμούς για το Αναπτυξιακό Επιχειρησιακό Σχέδιο της επόμενης 5ετίας. Κατόπιν ακολουθεί η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και η τυπική έστω έξοδος από την παρακολούθηση με όρους μνημονίου. Η έξοδος αυτή συμπορεύεται και με την αναζήτηση δανειακών κεφαλαίων στην ελεύθερη αγορά με όρους που μέχρι αυτή την στιγμή κρίνονται ακατάλληλοι οικονομικά. Το περιθώριο έναντι του γερμανικού ομολόγου διατηρείται στο 3,5% καθιστώντας ακριβή την οποιαδήποτε προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνής αγορές. Επιπλέον το δύσκολο αυτό εγχείρημα προϋποθέτει πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα για να στεφθεί με επιτυχία πράγμα που φαίνεται δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό