της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμενε προβληματική ήδη από την πρώτη μέρα συμμετοχής της το 1973. Το αποτέλεσμα γνωστό σε όλους ήταν το 51,89% των ψηφοφόρων να υπερψηφίσουν την πορεία της χώρας προς την αποχώρηση από την ΕΕ με το 48,11% να επιθυμεί να παραμείνει.
Παρά την τότε φιλολογία που είχε αναπτυχθεί στην Μεγάλη Βρετανία περί των ωφελειών που θα απολάμβανε η χώρα εκτός ΕΕ όπως ελευθερία διαμόρφωσης οικονομικής και εξωτερικής πολιτική ή την εξοικονόμηση των 22 δις ευρώ που αποτελούν την ετήσια Βρετανική συνεισφορά στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το εγχείρημα 2 χρόνια μετά αποδεικνύετε πιο περίπλοκο και απείρως πιο δύσκολο. Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και οι εντάσεις που δημιουργούνται μεταξύ των επιμέρους περιοχών όπως η Σκωτία και η Β. Ιρλανδία αποδεικνύουν το παραπάνω ισχυρισμό.
Σε πρόσφατη ανάλυση της η Saxo Bank αναφέρει ότι προτού καν πραγματοποιηθεί το Brexit, η πορεία του πληθωρισμού, των μισθών και των πιστώσεων αποδεικνύει ότι η ψήφος για την αποχώρηση από την ΕΕ θα κοστίσει τελικά πολύ ακριβά στη Βρετανία. Ως σημείο αναφοράς για την ελκυστικότητα της οικονομίας και τις επενδύσεις χρησιμοποίησε στοιχεία από την Bats Global Markets του Chicago Board Options Exchange (CBOE), που καλύπτει 57 χρηματιστηριακούς δείκτες σε 15 χώρες, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στην ευρωζώνη, καθώς και δείκτες για το Brexit και διάφορους κλάδους. Στο παρακάτω γράφημα, η μπλε γραμμή αντιπροσωπεύει τις 50 εταιρείες με τη μικρότερη έκθεση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε επίπεδο εσόδων (δείκτης Bats BrexitLow 50) και η κόκκινη γραμμή τις 50 εταιρείες που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από το Ηνωμ. Βασίλειο (δείκτης BatsBrexit High 50).
Από την 1η Ιανουαρίου 2016 η απόδοση των εταιρειών που εξαρτώνται από τη βρετανική αγορά κυμαίνεται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Αντίθετα, η απόδοση των εταιρειών με τη μικρότερη εξάρτηση από αυτήν ενισχύεται περίπου στο 40%. Η διαφορά αυτή εύκολα εξηγείται από την άνοδο της αβεβαιότητας ως προς τη σχέση της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ, την αρνητική καταναλωτική τάση και την υποχώρηση στις προσδοκίες για το μελλοντικό άνοιγμα της χώρας στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Όλα αυτά καθιστούν τη Βρετανία και τις εταιρείες με ισχυρή εξάρτηση από αυτήν λιγότερο ελκυστικές.
Οι επιπτώσεις του Brexit είναι εμφανείς και στον πληθωρισμό, ο οποίος εκτοξεύτηκε πάνω από το 3% από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018, πριν αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί καθώς μειώθηκε ο αντίκτυπος της υποτίμησης της στερλίνας. Σύμφωνα με την τράπεζα η χρηματοοικονομική κατάσταση των βρετανικών νοικοκυριών παραμένει ζοφερή. Η απουσία ταχύτερου ρυθμού ονομαστικής ανάπτυξης των μισθών μετά το δημοψήφισμα σε συνδυασμό με τον σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό οδήγησε σε απώλεια αγοραστικής δύναμης. Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου χορηγήσεων τον Νοέμβριο του 2017 έπειτα από μια δεκαετία αδράνειας.
Μέχρι τώρα η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε λιγότερο αδύναμη από τις προσδοκίες, κυρίως λόγω της θετικής δυναμικής στις πιστώσεις που επικρατούσε πριν από το δημοψήφισμα. Η τράπεζα παρακολουθεί διαχρονικά τον δείκτη μεταβολής της χρηματοδότησης, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη ροή των νέων πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα για να εκτιμήσει την δυναμική του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Ο δείκτης αυτός έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 11% του ΑΕΠ το Γ’ τρίμηνο του 2016. Από εκείνη την περίοδο ο δείκτης αυτός συρρικνώνεται και σήμερα κυμαίνεται στο -7,5% του ΑΕΠ. Το μέγεθος της συρρίκνωσης βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το ίδιο διάστημα ο δείκτης μεταβολής χρηματοδότησης στην ευρωζώνη παρέμεινε μεν αδύναμος, αλλά με θετικό πρόσημο.
Τέλος οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε οικονομική συρρίκνωση έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Το μόνο που θα μπορούσε να σταματήσει αυτή την πορεία είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή η εξασφάλιση σημαντικών εμπορικών παραχωρήσεων από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς τίποτα από τα δύο δεν είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον.
Εκτιμούμε ότι το παράδειγμα της Βρετανίας θα αποτελέσει καταλυτικό σημείο καμπής και για την υπόλοιπη ΕΕ. Πολλές χώρες που φλέρταραν με την αποχώρηση θα πιεστούν να επανεκτιμήσουν τις προβλέψεις τους. Η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ίδια η ΕΕ να προχωρήσει με πιο δυναμικά βήματα στην οικονομική εκτός από την νομισματική ένωση.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων