Brexit η αστάθεια συνεχίζεται

brexit-synexeia-stin-avevaiotita

παραίτηση της από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος στις 7 Ιουνίου και κατ’ επέκταση από την πρωθυπουργία. Η κα. Μέι αποτελεί τον δεύτερο πρωθυπουργό της χώρας μετά τον Ντέιβιντ Κάμερον που αδυνατώντας να κλείσει μια συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται σε παραίτηση.
Στο άρθρο μας (01.10.18_Οι μέχρι τώρα επιπτώσεις του Brexit στην Βρετανική οικονομία) αναφέραμε την πορεία των γεγονότων για το πως φτάσαμε στο Brexit και τις επιπτώσεις που ανέμενε η αγορά από αυτή την κίνηση. Η Τερέζα Μέι διαπραγματεύτηκε με τους Ευρωπαίους μια καλή συμφωνία κατά την ίδια, για την οποία δεν κατάφερε να λάβει την υποστήριξη των βουλευτών της με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ξανά σε αδιέξοδο. Έχοντας χάσει την δεδηλωμένη του Βρετανικού κοινοβουλίου σε τρείς προτάσεις που είχε φέρει προς ψήφιση, ζήτησε την συναίνεση της αντιπολίτευσης των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Η άρνηση του κου Κόρμπιν να στηρίξει την τελευταία συμφωνία της κας Μέι ήταν και ο καταλύτης που σηματοδότησε την έναρξη των διεργασιών αποχώρησης της.
Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, η Βρετανία παραμένει μια βαθιά διχασμένη και αποπροσανατολισμένη χώρα. Οι οπαδοί του Brexit, οι Brexiters, παραμένουν μια υπολογίσιμη πολιτικά δύναμη με τον ηγέτη τους Μπόρις Τζόνσον να θέτει με σοβαρό ενδεχόμενο επιτυχίας, την υποψηφιότητα του για επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Ο κος Τζόνσον και οι υποστηρικτές του προβάλουν ως αρχή για διαπραγμάτευση τα συμφέροντα της Βρετανίας και δεν αποκλείουν ακόμα και ρήξη καθώς και έξοδο χωρίς συμφωνία. Η νέα παράταση που έχει δώσει η Ε.Ε. στην Βρετανία για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αποχώρησης τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου.
Το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων αποτελούν τα λεγόμενα ‘σκληρά σύνορα’ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με την Βόρεια Ιρλανδία που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε η Ιρλανδία θα πρέπει να κλείσει τα σύνορα της με την Βόρεια Ιρλανδία, να επιβάλει διασυνοριακούς ελέγχους σε ανθρώπους και προϊόντα, να έχει ειδικό συνοριακό και δασμολογικό καθεστώς και άρα τρόπον τινά η Ιρλανδική θάλασσα να γίνεται πραγματικό σύνορο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, μία κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη και οικονομικά αλλά και πολιτικά.
Από το 2016 όταν έγινε το δημοψήφισμα φάνηκε ότι η οικονομική ελίτ της χώρας δεν επιθυμούσε την έξοδο από την Ε.Ε. Αυτό έδειξαν και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Λονδίνο όπου το Remain (παραμονή στην Ε.Ε.) προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά. Αυτοί που ήταν υπέρ του Brexit σε πολιτικό επίπεδο ήταν κυρίως μια μερίδα των Συντηρητικών που θεωρούσε ότι η ρήξη αυτή θα απελευθέρωνε δυνάμεις και θα έδινε μια δυνατότητα στη Βρετανία να ανοιχτεί χωρίς περιορισμούς στις εμπορικές αγορές της παγκοσμιοποίησης. Οι ίδιοι προπαγάνδισαν και το γεγονός ότι η Ενιαία Αγορά σήμαινε επίσης ελευθερία στη μετακίνηση, δηλαδή απώλεια εθνικού ελέγχου στη μεταναστευτική πολιτική και στην πολιτική για τα σύνορα, η οποία άρχισε να γίνεται σημαντικό ζήτημα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ένιωθε τις επιπτώσεις της.
Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε σχέδιο για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας παρά μόνο εικασίες, εκτιμήσεις και λάθος υπολογισμοί.
Από οικονομικής απόψεως τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα μη συμφωνίας με την Ε.Ε. αρχίζουν να διαφαίνονται. Από το τρίτο τρίμηνο του 2016 έως σήμερα η βρετανική οικονομία έχει δει το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται 4,8%, την ίδια στιγμή που το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έχει αναπτυχθεί 5,5% και το αμερικανικό είναι πολύ μπροστά, με ανάπτυξη 7,3%. Η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της σημείωνε πως η ψήφος υπέρ του Brexit στοίχισε 600 εκατ. στερλίνες εβδομαδιαίως στη Βρετανική οικονομία, της οποίας το ΑΕΠ είναι 2,4% μικρότερο σε σχέση με την προ Ιουνίου 2016 δυναμική ανάπτυξης του. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3% το 2017, με ρυθμό δηλαδή διπλάσιο εκείνου που προβλεπόταν πριν από το δημοψήφισμα. Το υψηλότερο κόστος σε συνδυασμό με τη δραστική υποτίμηση της στερλίνας στον απόηχο του αποτελέσματος του 2016 απομείωσαν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Το τελευταίο διάστημα η στερλίνα βιώνει το μακροβιότερο πτωτικό σερί από το 2000 και η ισοτιμία της είναι σε ναδίρ τεσσάρων μηνών, στο 1,27 δολάρια.
Η αδυναμία συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ασαφής και χωρίς λεπτομερή προγραμματισμό πολιτική ενέργεια. Τα αποτελέσματα ενός σκληρού Brexit θα τα αντιληφθεί η Βρετανία άμεσα αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος έμμεσα.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό