η απόδοση ενός ομολόγου άγγιζε το 1,55% σίγουρα θα λέγαμε ότι δεν είναι έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα όμως με το τελευταίο δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος η απόδοση του 10ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έκλεισε στις 5 Σεπτεμβρίου στα 1,55% χαμηλότερα και από αυτό των ΗΠΑ. Επιπλέον αποτελεί την χαμηλότερη απόδοση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τα τελευταία 25 έτη. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων κατά το τελευταίο 9μηνό ήταν πρωτοφανή. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν στο 4,38%.
Οι επιπτώσεις αυτής της αποκλιμάκωσης ήδη διαφαίνονται στην αγορά με την υποχώρηση της απόδοσης και των εταιρικών ομολόγων όπως του ΟΠΑΠ που από 3,50% έχει πέσει στο 2,70%,, της Housemarket-Fourlis από το 5,0% στο 2,05% της Sunlight από 4,25% στο 3,18%. Επιπλέον πολλές εισηγμένες εταιρείες προγραμματίζουν νέες εκδόσεις τους επόμενους μήνες με σκοπό την αναχρηματοδότηση παλαιών εκδόσεων με υψηλότερο κόστος.
Όσον αφορά τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία, οι συνολικές εξαγωγές έχουν ενισχυθεί για το 1ο εξάμηνο του έτους κατά 1,6% έναντι του προηγούμενου έτους με τις συγκεκριμένα τις εξαγωγές αγαθών και προϊόντων να ενισχύονται κατά 4,7% για το αντίστοιχο διάστημα. Παράλληλα όμως και οι εισαγωγές ενισχύονται κατά 4,2%.
Παρά το γεγονός ότι η τουριστική αγορά της Τουρκίας και της Αιγύπτου κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 70% με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν αντίστοιχοι τουριστικοί προορισμοί, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει με τα στοιχεία της αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 15,3% στα 5,5 δις ευρώ. Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) δείχνουν ότι μέχρι και τον Ιούλιο οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξάνονται κατά 1,4% με μικρή βελτίωση στα έσοδα έναντι του προηγούμενου έτους.
Ο δείκτης Οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ανήρθε για τον Ιούλιο στο 105,3 το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008. Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έχει υποχωρήσει σε αρνητικό πρόσημο -0,2% ενώ το ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 1,9% με το ποσοστό ανεργίας να περιορίζεται στο 17% και το λιανικό εμπόριο να αυξάνεται κατά 2,1% έναντι του προηγούμενου έτους.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις καθώς και η επίλυση διαφόρων θεμάτων που αφορούν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας αναμένεται να έχουν θετικό πρόσημο στην αγορά. Ήδη κατατέθηκε προς διαβούλευση ο νέος Αναπτυξιακός νόμος και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα.
Στο μέτωπο της εκτέλεσης του Κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για τον Ιούλιο, καταγράφεται αύξηση των εσόδων κατά 2,1 δις ευρώ έναντι των προϋπολογισθέντων και ταυτόχρονα μείωση των δαπανών κατά 627 εκατ. ευρώ. Σημαντική ενίσχυση στα έσοδα έδωσε η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με αντίτιμο 1,1 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών ήταν να διαμορφωθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού στα 1,76 δις ευρώ έναντι ελλείμματος που είχε προϋπολογιστεί.
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χώρα μας συνεχίζουν να αναφέρουν για 2,1% αύξηση του ΑΕΠ το 2019 και 2,2% το 2020. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ανέφερε ότι εάν συνεχιστεί η μέχρι τώρα δυναμική η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει τις αγορές καταγράφοντας αύξηση έως και 3% τους ΑΕΠ για το τρέχον έτος.
Δυστυχώς όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας η παγκόσμια οικονομία, εκτός σοβαρού απροόπτου, διέρχεται σε περίοδο ύφεσης. Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν και πολλά εργαλεία ακόμα για να βοηθήσουν τις χώρες τους εφόσον τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε αρνητικό πρόσημο. Οι εξαγγελίες της ΕΚΤ ότι θα αρχίσει να χρεώνει τις εμπορικές τράπεζες για τα χρήματα που εναποθέτουν σε αυτή ως κίνηση για να προωθηθούν τα κεφάλαια αυτά στην αγορά, δεν φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Τα υψηλά επίπεδα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στη χώρα μας και η μέχρι τώρα μη λύση τους λειτουργούν αποτρεπτικά για το τραπεζικό μας σύστημα. Η νέα δανειοδότηση δίνεται επιλεκτικά σε εταιρείες με θετικά οικονομικά στοιχεία και κάτω από προϋποθέσεις πλήρους εξασφάλισης της τράπεζας.
Η Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να προετοιμάζεται για συρρίκνωση των εργασιών κατά το επόμενο εξάμηνο παρά τη δυναμική που έχει αποκτήσει η χώρα μας από τα μέχρι τώρα οικονομικά της αποτελέσματα.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων