263. Έρευνα έλλειψης ταλέντων στην Ελληνική αγορά

erevna-elleipsis-talenton-stin-elliniki-agora

Συχνά διαβάζουμε από έγκυρες πηγές της επιχειρηματικής αγοράς ότι η χρόνια έλλειψη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, έχει δημιουργήσει εργαζόμενους με δεξιότητες και γνώσεις μη ζητούμενες από τις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρηματίες, ακόμα και μέσα στην κρίση, να πασχίζουν να βρουν δυναμικό κατάλληλο για να στελεχώσουν τις θέσεις του οργανισμού τους. Σε επιβεβαίωση της παραπάνω ανάγκης των επιχειρήσεων, δημοσιεύτηκε η ετήσια έρευνα της Manpower Group, εταιρείας αναζήτησης ταλέντων, στην οποία αναφέρεται ότι 8 στους 10 εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εξεύρεση κατάλληλου δυναμικού.

Για το 2019, στην Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου συμμετείχαν 24.419 εργοδότες από 44 χώρες. Η έρευνα διεξήχθη το 4ο τρίμηνο του 2019, για 13η συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφτούν, οι λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για 11η συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 εργοδοτών.

030220

Η Ελλάδα κατέχει την θέση το 2019 έναντι της 8ης το 2018, στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας στην δυσκολία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού με 77% των ερωτηθέντων εργοδοτών να δηλώνουν δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας. Το παραπάνω ποσοστό αποτελεί ρεκόρ 11ετίας για την χώρα μας από τότε που ξεκίνησε να συμμετάσχει στην έρευνα. Σημαντική αύξηση 16 μονάδων καταγράφεται για το 2019 έναντι του προηγούμενου έτους, καθώς επίσης και αύξηση 53 μονάδων από το χαμηλότερο επίπεδο το 2012.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας με την μεγαλύτερη ζήτηση στην χώρα μας οι Τεχνικοί βρίσκονται στην πρώτη θέση ακολουθούμενοι από τους Πτυχιούχους Μηχανικούς και τους Επαγγελματίες Πωλητές & Marketing. Το προσωπικό υπηρεσιών ΙΤ βρίσκεται στην τέταρτη θέση των περισσότερων αναζητήσεων χωρίς κάλυψη και ακολουθούν το προσωπικό για Λογιστήρια και Οικονομικά τμήματα. Την πεντάδα κλείνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι Εργάτες Κατασκευαστικού Κλάδου σηματοδοτώντας την επιστροφή των κατασκευών στην οικονομική ζωή της χώρας.

Κατά το 2018 η πρώτη τριάδα των θέσεων εργασίας με την δυσκολότερη κάλυψη συγκροτούσαν οι Επαγγελματίες Πωλητές, οι Τεχνικοί και οι Εξειδικευμένοι Τεχνίτες. Η αναζήτηση προσωπικού καθώς και η ιδιότητα των ζητούμενων θέσεων κατά πολύ καθορίζεται από την στροφή που κάνει η οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Για παράδειγμα τα Υψηλόβαθμα Στελέχη δεν υπήρχαν στα αποτελέσματα της πρώτης δεκάδας στην δυσκολία κάλυψης του 2018, ενώ φιγουράρουν στην 7η θέση για το 2019. Συμπεραίνουμε ότι έχει ξεκινήσει μια οικονομική δραστηριότητα σε υπηρεσίες και προϊόντα που ζητούνε στελέχη της αγοράς με εμπειρία για την κάλυψη υψηλών θέσεων ευθύνης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζεται η αυξητική τάση της δυσκολίας εύρεσης εργαζομένων με το υψηλότερο ποσοστό (54%) της τελευταίας 11ετίας να καταγράφεται για το 2019. Ενδεικτικά η αύξηση των 9 μονάδων έναντι του 2018 αποτελεί το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των τελευταίων τριών ετών καθώς και των χαμηλών ποσοστών ανεργίας που επικρατούν στις Δυτικές αλλά και τις Ανατολικές οικονομίες.

Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου, με 88%, ακολουθεί η Ρουμανία με 86%, η Ταϊβάν με 77% και η Ελλάδα εξίσου με 77%, Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων είναι η Ιρλανδία (27%), το Ηνωμένο Βασίλειο (23%) και η Κίνα (16%).

Σε συνέχεια της παραπάνω έρευνας και σε πλήρη συσχέτιση με αυτή, η ίδια εταιρεία δημοσίευσε τις Προοπτικές Απασχόλησης για το 1ο τρίμηνο του 2020 όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +25%, βελτιωμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο προσλήψεων των 12 τελευταίων ετών.

Η εκπαίδευση και ιδιαιτέρως η επαγγελματική εκπαίδευση παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για την χώρα μας. Όπως επανειλημμένως έχει ανακοινώσει ο ΣΕΒ, οι δεξιότητες που μαθαίνουν οι σπουδαστές των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εκτός λίγων εξαιρέσεων, δεν συνάδουν με τις ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον η χώρα μας δεν διαθέτει αξιόλογη επαγγελματική κατάρτιση με κανόνες και όρους έτσι ώστε να ετοιμάζει τους επόμενους εξειδικευμένους τεχνίτες που θα βρίσκουν εύκολα και με καλές αποδοχές δουλειά. Φυσικά όπως ορίζουν τα βασικά οικονομικά η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αναγκαστικά ωθεί τις απολαβές τους προς τα πάνω σύμφωνα με την προσφορά και την ζήτηση που καταγράφεται στον κάθε τομέα ειδίκευσης.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό