264. Ανεργία και κατώτατος μισθός

anergia-kai-katotatos-misthos

Τον προηγούμενο μήνα, η Eurostat, η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας της για το ύψος του θεσμικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης. Από τις 27 χώρες της γηραιάς ηπείρου, οι 21 έχουν εθνικό κατώτατο μισθό με τις Δανία, Κύπρο, Αυστρία Φιλανδία και Σουηδία να απέχουν από αυτή τη πρακτική.

Τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat καταγράφουν μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων. Οι πρώην Ανατολικές χώρες αποτελούν την πρώτη ομάδα με κατώτατο μισθό που κυμαίνεται από 312€ στην Βουλγαρία μέχρι 611€ στην Πολωνία. Η Λεττονία με 430€, η Ρουμανία με 466€ και η Εσθονία με 584€ ανήκουν σε αυτήν τη κατηγορία που περιλαμβάνει 10 χώρες.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πέντε χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, με κατώτατο μισθό που κυμαίνεται από 700€ έως και λίγο πάνω από τα 1000€. Σε αυτή τη κατηγορία βρίσκουμε την Πορτογαλία με 741€ την Ελλάδα με 758€ την Μάλτα με 777€ την Σλοβενία με 941€ και την Ισπανία με 1.050€. Η χώρα μας παρά το γεγονός ότι έχει 650€ κατώτατο μισθό με 14 μηνιαίες αποδοχές, η μετατροπή του σε 12μηνη βάση αντιστοιχεί στο παραπάνω νούμερο.

Τέλος στην Τρίτη κατηγορία ανήκουν οι πλούσιες χώρες του Βορρά όπου ο εθνικά κατώτατος μισθός ξεπερνά τα 1.500€. Εδώ την κούρσα οδηγεί το Λουξεμβούργο με 2.142€ κατώτατο μισθό ακολουθούμενο από την Ιρλανδία με 1.656€, την Ολλανδία με 1.636€ το Βέλγιο με 1.594€ την Γερμανία με 1.584€ και την Γαλλία με 1.539€. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρά το γεγονός της αποχώρησης του από την ΕΕ, για το ίδιο διάστημα που καταγράφηκαν τα στοιχεία του από την Eurostat ο κατώτατος μισθός του αναφέρεται στα 1.599€. Για λόγους σύγκρισης οι ΗΠΑ έχουν κατώτατο μισθό τα 1.119€.

Μελετώντας τα συγκριτικά στοιχεία της ανάλυσης βλέπουμε ο κατώτατος μισθός από το 2010 έχει αυξηθεί σε όλα τα κράτη πλην ενός: της Ελλάδας. Για την φετινή χρονιά έναντι του 2010, η Ρουμανία βελτίωσε τον κατώτατο μισθό της κατά 12,5%, η Λιθουανία κατά 10,1% και η Βουλγαρία κατά 9,8%, Ακόμα και οι χώρες του Βορρά με τα υψηλά επίπεδα κατώτατου μισθού, βελτίωσαν το ύψος του από 1,4% έως 2,4%. Στην Ελλάδα είχαμε υποχώρηση κατά -1,3%.

Η Eurostat αναφέρει ότι οι διαφορές που παρατηρούνται στα επίπεδα των κατώτατων μισθών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών αμβλύνονται σημαντικά εφόσον εισάγουμε τον παράγοντα της αγοραστικής δύναμης στην εξίσωση. Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός με βάση της αγοραστική δύναμη αναρριχάται σε 900€ ενώ στην Ιρλανδία υποχωρεί στα 1.287€ λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης στη χώρα.

Ο κατώτατος μισθός συσχετίζεται με δύο σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας: την παραγωγικότητα της και το ποσοστό ανεργίας της. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας και της Ευρωζώνης κατά την τελευταία δεκαετία.

100219

Η χώρα μας κατά την διάρκεια της κρίσης πέραν του 25% του ΑΕΠ της που απώλεσε, βίωσε μια τρομακτική αύξηση της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Το 27,4% του 2013 υποκρύπτει το πάνω από 50% ανεργία στους νέους εκείνη την εποχή.

Οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν ξεκινήσει με τους κοινωνικούς εταίρους να ετοιμάζονται για μια σημαντική διαπραγμάτευση που θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας τα επόμενα έτη. Από την μια ο επιχειρηματικός κόσμος που ζητάει μια λελογισμένη αύξηση και από την άλλη το εργατικό δυναμικό που βασιζόμενο στα στοιχεία της Eurostat ότι το 11% των Ελλήνων απασχολούμενων βρίσκονται μπρος στον κίνδυνο φτώχειας, απαιτεί σημαντική αύξηση. Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική για το καλό όλης της οικονομίας.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό