Ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη και προτάσεις βελτίωσης της II

5. Υστέρηση σε νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στις ΗΠΑ οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι 3 φορές υψηλότερες από τις αιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατοχύρωση μιας νέας ευρεσιτεχνίας ιδιαίτερα στην βιομηχανική παραγωγή προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο καταχωρούντα καθώς και προστασία του από τυχόν αντιγραφές της ιδέας του. Με την ασφάλεια που του προσδίδει η κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας μπορεί να κάνει την είσοδο του σε νέες αγορές προστατεύοντας το προϊόν αλλά και την επιχείρηση του.
6. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Μέρος του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος αποτελεί και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με όρους χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Η πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη παραμένει αρνητική με τα υπόλοιπα των δανείων το 2016 να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012. Επιπλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υπερδιπλασιαστεί στην Ευρωζώνη από 2% στην προ κρίσης εποχή σε 5% το 2015. Ιδιαίτερα στη χώρα μας ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων προς συνολικά δάνεια ανέρχεται στο 36% περίπου ενώ στην Ιρλανδία, χώρα που προέρχεται από έντονη δομική κρίση ο δείκτης έχει υποχωρήσει λίγο κάτω από το 10%.
7. Δημιουργία και ανάπτυξη ανταγωνιστικής κεφαλαιαγοράς όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια για τις δραστηριότητες τους. Στην Ευρώπη μόνο το 20% των επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων προέρχεται από τις κεφαλαιαγορές και το υπόλοιπο από τραπεζικό δανεισμό. Στις ΗΠΑ τα ποσοστά είναι ακριβώς αντίστροφα. Η Ευρώπη έχει μερίδιο μόνο 12% στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (hedge funds markets) όταν οι ΗΠΑ καταγράφουν ποσοστό 55%. Εδώ το ινστιτούτο προτείνει την δημιουργία Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών για την ανάπτυξη συμπληρωματικών προς την Τραπεζική μορφών χρηματοδότησης ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης προτείνει ως αρχικό στόχο (primary objective) την ταχεία αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρηση με σκοπό την αύξηση της υγιούς χρηματοδότησης και την σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος.
8. Αγορά εργασίας και επαγγελματική κατάρτιση. Η διαφορά του τι πληρώνει ο εργοδότης στην Ευρώπη και τι καταλήγει καθαρά στην τσέπη του εργαζόμενου είναι 30% υψηλότερη από την διαφορά στις ΗΠΑ και 20% υψηλότερη από την αντίστοιχη διαφορά στην Ιαπωνία. Επιπλέον στο θέμα της κατάρτισης και εκπαίδευσης, η μέση βαθμολογία των 15χρονων μαθητών στις επιστήμες στα μαθηματικά και στην ανάγνωση σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ υπολείπεται αυτής της Σιγκαπούρης, Κορέας και Καναδά. Τη βαθμολογία της Ευρώπης την ενισχύουν η Εσθονία που στην κατάταξη της PISA για το 2015 βρίσκεται στην 3η θέση και η Νορβηγία στην 5η θέση. Εδώ το ινστιτούτο προτρέπει για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τον εξορθολογισμό και την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την μείωση του μη μισθολογικού κόστους με ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών και τέλος καλύτερη στόχευση του εκπαιδευτικού συστήματος προς την αγορά εργασίας με περισσότερους απόφοιτους θετικών επιστημών (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά).
9. Τέλος ο τομέας της φορολογίας και των δημοσίων εσόδων αναφέρεται από το ινστιτούτο ως ανασταλτικός παράγοντας στην ανταγωνιστικότητα. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη για το 2015 άγγιξε το 39,8% όταν το 2000 το ποσοστό αυτό βρίσκονταν στο 38,9%. Αντίθετα στις ΗΠΑ το ποσοστό του 28,1% του ΑΕΠ που αντιστοιχούσαν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 2000 υποχώρησε στο 26,6% για το 2015. Η Κίνα καταγράφει ποσοστό 19,4% και η Ινδία 16,7%. Στην Ελλάδα όπως ασφαλώς γνωρίζουν όλοι οι επιχειρηματίες το 34,9% του 2000 ενισχύθηκε στο 39,6% το 2015. Το ινστιτούτο προτείνει την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής προς τον περιορισμό μη παραγωγικών δαπανών και την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, την σταδιακή αποκλιμάκωση του Δημοσίου Χρέους, την μείωση της φορολογίας στην εργασία και στο κεφάλαιο και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό