37. Βελτιώθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

eikona-veltiosis-stous-deiktes-tis-oikonomias

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κατά το ΙΟΒΕ συνέχισε την ανοδική πορεία που ακολουθεί κατά το τελευταίο 4μηνο όπου και για το Δεκέμβριο 2015 ανήρθε στις 87,1 μονάδες έναντι των 86,5 μονάδων του Νοεμβρίου 2015.

Η βελτίωση που αποτυπώθηκε και τον Δεκέμβριο αφορά το σύνολο των δεικτών που παρακολουθεί το Ινστιτούτο εκτός του δείκτη Κατασκευών που υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από τις 60,5 αλλά και του δείκτη Υπηρεσιών που υποχώρησε και αυτός στις 68,5 μονάδες έναντι των 70,9 μονάδων του Νοέμβριο 2015. Ο τομέας των κατασκευών συνεχίζει δραματικά την καθοδική πορεία λόγω των χαμηλών προσδοκιών για το μέλλον του.

Παρά τα αναμφισβήτητα βελτιωμένα στοιχεία, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παραμένει σε υποτονικά επίπεδα έναντι του προηγούμενου έτους. Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε ανέρθει στις 99,1 μονάδες με αποτέλεσμα η πτώση εντός 12 μηνών να υπολογίζεται στο -12,1%.

Θετικά νέα παρουσίασε και η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύοντας τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής για τον Νοέμβριο 2015. Ο δείκτης ανήρθε στις 87,46 μονάδες έναντι των 85,54 μονάδες του Οκτωβρίου 2015. Επιπλέον σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2014 ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση κατά 1,8% στο σύνολο του.

Αναλύοντας προσεκτικά τις επιμέρους συνιστώσες που επέδρασαν στην αύξηση του 1,8% από έτος σε έτος, παρατηρούμε ότι ο τομέας κατασκευών των ηλεκτρονικών υπολογιστών παρουσιάζει την μεγαλύτερη θετική μεταβολή για τον Νοέμβριο 2015 έναντι του 2014 της τάξεως του 26%. Ακολουθεί ο τομέας ποτών και αναψυκτικών βελτιωμένος κατά 16,4% και ο τομέας των εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων κατά 14,3%.

Αντίθετα ο τομέας των μηχανοκίνητων οχημάτων παρουσίασε την μεγαλύτερη υποχώρηση με -46,9% για τον Νοέμβριο 2015 έναντι του 2014, ακολουθούμενος από τα είδη ένδυσης με -17,2% και του τομέα επισκευών και εγκατάστασης εξοπλισμού με -15,7%.

Επιπλέον οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά λειτουργούν υποστηρικτικά για την ελληνική καθώς και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει στα 30,19$ το βαρέλι στις 13/1/16 όταν 8 μήνες πριν στις 6/5/15 είχε ανέρθει στα 67,54$.

Με την ζήτηση για πετρέλαιο να παραμένει ασθενική λόγω της ύφεσης που προβλέπεται να αντιμετωπίσουν πολλές χώρες της Άπω Ανατολής και την ταυτόχρονη διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα, όπως αποφάσισαν οι χώρες του ΟΠΕΚ στην τελευταία τους σύσκεψη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση της τιμής του θα συνεχιστεί τουλάχιστον και για τους επόμενους έξι μήνες και μπορεί να αγγίξει και τα 20$ ανά βαρέλι.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η παγκόσμια οικονομική συγκυρία λειτουργεί υποστηρικτικά για την Ελληνική οικονομία. Ήδη τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2015 είναι βελτιωμένα έναντι του 2014. Με την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, το 2016 ενδέχεται να αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης.

Η Financial Factor Consulting, εταιρεία οικονομικών συμβούλων επιχειρήσεων, μέσω των στελεχών της, μπορεί να σας υποστηρίξει σε ένα μεγάλο εύρος χρηματοοικονομικών, τραπεζικών, λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία μας μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση της επένδυσής σας αναλαμβάνοντας:

  • την σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου/μελέτης βιωσιμότητας (Προγράμματα ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος),
  • την τραπεζική χρηματοδότηση (Ταμείο Ανάκαμψης/Resilience Recovery Fund, European Guarantee Fund)

και γενικότερα όλα τα απαραίτητα βήματα που εγγυώνται την επιτυχία των επιχειρηματικών σας πλάνων.

Σημαντικό μερίδιο στην καθημερινότητα της επιχείρησης έχει η πληροφόρηση που, όπως δείχνει η πρακτική μας, λείπει από την αγορά. Η σύνταξη και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εκθέσεων και αναφορών παρακολούθησης τόσο για ενδοεταιρική πληροφόρηση (Financial Reporting) όσο και για εξωτερική χρήση (τράπεζες, επενδυτές κλπ), η εφαρμογή συστημάτων εσωτερικού (auditing) και χρηματοοικονομικού ελέγχου (due diligence), η σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών και επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μετατροπές, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις, εξαγορές εταιρειών (Mergers and Acquisitions), είναι υπηρεσίες που παρέχονται από πολλούς αλλά υποστηρίζονται πραγματικά από ελάχιστους.

Ακόμη, μπορούμε να αναλάβουμε την επίβλεψη και εποπτεία εσωτερικού λογιστηρίου ή, εφόσον υπάρχει ανάγκη, την εξωτερική οικονομική διεύθυνση. Ανάμεσα στα καθήκοντά μας θα είναι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

  • η σύνταξη μηναίων λογιστικών καταστάσεων και καταστάσεων τέλους χρήσης (Εθνικά Λογιστικά Πρότυπα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα),
  • η ανάλυση ισολογισμών για τη λήψη και προγραμματισμό επιχειρηματικών αποφάσεων (decision making),
  • ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ταμειακών ροών (cash flows),
  • η παρακολούθηση αποκλίσεων στα οικονομικά αποτελέσματα (financial deviation),
  • η σύνταξη προϋπολογισμού (Budgeting) και
  • η κοστολόγηση (εφαρμογή κέντρων κόστους, Activity Based Costing).

Τμήμα αναλύσεων
Financial Factor Consulting

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό