Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων 2018

τις εξαγορές ονομαστικά ας δούμε συνοπτικά τα νούμερα των συνολικών συμφωνιών.
Οι Ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά 5,5 δις ευρώ το 2018, εκ των οποίων τα 3,8 δις ευρώ προέκυψαν από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), τα 0,6 δις ευρώ αφορούσαν εταιρικά ομόλογα, και 1 δις ευρώ προήλθε από ιδιωτικοποιήσεις. Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 51 Ε&Σ. Εξ’ αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 1,8 δις ευρώ. Οι συναλλαγές στη ναυτιλία αποτέλεσαν το 22% της συνολικής αξίας των συμφωνιών, με τους τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να ακολουθούν. Το 2018 ήταν ένα έτος με αυξημένη δραστηριότητα Ε&Σ, καθώς ο αριθμός των συνολικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά περίπου 31% σε σχέση με το 2017.
Η ελεγκτική εταιρεία στο εισαγωγικό της σημείωμα αναφέρει ότι παρόλο που οι βασικοί οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται σταδιακά, παραμένουν ασθενείς και το επίπεδο των επενδύσεων δεν συμβαδίζει με υψηλή ανάπτυξη. Η κατανάλωση και το διαθέσιμο εισόδημα συμπιέζονται από την υψηλή φορολογία και οι δημοσιονομικές και λειτουργικές αδυναμίες του Κράτους παραμένουν παρά τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Συντηρείται ένα στρεβλό φορολογικό σύστημα και μια δημόσια διοίκηση χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής με ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 24 δις ευρώ το οποίο σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους, τις αποδόσεις κερδών των Ελληνικών ομολόγων και τις ιδιωτικοποιήσεις, καλύπτουν τις ανάγκες του Κράτους μέχρι το τέλος του 2022. Επισημαίνει όμως ότι όσο οι βασικοί οικονομικοί οδηγοί παραμένουν υποτονικοί, η οικονομική ανάπτυξη θα παραμένει αναιμική.
Όσον αφορά τις επιμέρους συμφωνίες που διαμόρφωσαν το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων στο 1 δις ευρώ, αυτές ήταν:
    • Το τελικό μερίδιο (5%) του ΟΤΕ που πωλήθηκε στην Deutsche Telekom έναντι ποσού ύψους 284 εκατ. ευρώ.
    • Ολοκληρώθηκε η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ στην κοινοπραξία DIEP GmbH – Belterra Investments Ltd – Terminal Link SAS έναντι ποσού ύψους 232 εκατ. ευρώ.
  • Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του 2018 ήταν η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία Senfluga Energy Infrastructure Holdings έναντι συνολικού ποσού ύψους 535 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, τα 251 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Για το 2019 σύμφωνα με την εταιρεία αναμένονται οι παρακάτω συμφωνίες:
   • Η επέκταση της παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, με αναμενόμενα έσοδα ύψους 1,1 δις ευρώ, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την πώληση του 30% του Αερολιμένα.
   • Επίσης εντός του 2019, θα κατατεθούν ξανά προσφορές για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ μετά την ατελέσφορη διαδικασία του Μαρτίου. Από την συμφωνία αυτή, προβλέπονται έσοδα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.
    • Η πώληση του 100% του Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε. στον ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο τίμημα των 22 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί και αυτή εντός του 2019.
Η συνολική αξία των Ε&Σ το 2018 έφτασε τα 3,8 δις ευρώ και ήταν 1,9 δις ευρώ ή 31% υψηλότερη από εκείνη του 2017. Η μέση αξία συναλλαγής κυμάνθηκε στα 75 εκατ. ευρώ για το 2018 έναντι των 48 εκατ. του 2017. Οι 5 μεγαλύτερες Ε&Σ το 2018 που αντιπροσωπεύουν και το 47% της συνολικής αξίας των συναλλαγών, ανήλθαν σε 1.8 δις ευρώ οδηγούμενες από τη Ναυτιλία. Αυτές ήταν:
    • Η πώληση της Poseidon Containers Holdings LLC από την Kelso & Company στην Global Ship Lease, Inc αξίας 690 εκατ. Ευρώ
   • Η αγορά του 80% μερίδιο στην Olympic Εμπορικές-Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Avis Hellas) της Τράπεζα Πειραιώς από την Otokoc ABG Holland BV ύψους 311 εκατ. ευρώ
   • Η Eurobank Εργασίας SA εκχώρησε το 99,15%, που κατείχε στη Bancpost SA, στην Banca Transilvania με αξία πώλησης 301 εκατ. ευρώ.
  • Τα ΕΛΠΕ ΑΕ εκχώρησαν το 35% που κατείχαν στην εταιρεία ΔΕΣΦΑ Α.Ε., στην SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A και απεκόμισαν έσοδα ύψους 284 εκατ. ευρώ.
  • Τέλος η Υγεία Α.Ε. πούλησε στην Hellenic Healthcare Sarl το 70,38% στην Υγεία Α.Ε εισάγοντας νέο εταίρο με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ.
Το 2018 οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών ανήλθαν στα 820 εκατ. ευρώ έναντι των 794 εκατ. ευρώ του 2017.
Τέλος κατά τη διάρκεια του 2018, αντλήθηκαν 635 εκατ. ευρώ μέσω διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων, με κουπόνια που κυμαίνονται από 2,4% έως 5%, σε σύγκριση με 1,9 δις ευρώ του 2017.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό