Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2017

που ολοκληρώθηκαν κατά το προηγούμενο έτος στην χώρα μας αλλά και στη παγκόσμια αγορά.
Το 2017 καταγράφεται ως ένα ακόμα έτος χαμηλής επενδυτικής δραστηριότητας με τα συνολικά κεφάλαια που προσελκύστηκαν στον Ελλαδικό χώρο να ανέρχονται στα 5,5 δις ευρώ. Από αυτά τα 1,9 δις ευρώ αφορούσαν εταιρικά ομόλογα, 1,7 δις ευρώ προήρθαν από ιδιωτικοποιήσεις, 251 εκατ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και 1,6 δις ευρώ από συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Το ποσό των 1,6 δις ευρώ προήρθε από 36 συναλλαγές με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σχεδόν ίδια με του 2016 εξαιρώντας φυσικά την μεγάλη συμφωνία της πώλησης της FinansBank από την Εθνική Τράπεζα κατά το προηγούμενο έτος. Το 47,2% του συνολικού ποσού συγχωνεύσεων προήρθε από τον Χρηματοοικονομικό κλάδο, 23,7% από εταιρείες Ενέργειας, 6,6% από Τηλεπικοινωνίες ΜΜΕ και Τεχνολογία, ένα 4,9% από επιχειρήσεις του χώρου της Υγείας και 6,5% από Βιομηχανικές επιχειρήσεις με το υπόλοιπο να επιμερίζεται σε διάφορους κλάδους.
Σύμφωνα με την έκθεση οι 5 μεγαλύτερες συμφωνίες Συγχωνεύσεων και Εξαγορών για το 2017 ανήρθαν στα 1,2 δις ευρώ και αποτελούν το 75% των συνολικών συμφωνιών. Αυτές ήταν:
1. Η πώληση της United Bulgarian Bank από την Εθνική Τράπεζα αξίας 610 εκατ. ευρώ
2. Η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ αξίας 320 εκατ. ευρώ
3. Η πώληση της Vojvodjanska Banka από την Εθνική Τράπεζα αξίας 125 εκτα. ευρώ
4. Η μεταβίβαση του 70% του Metropolitan Hospital από την Perseus Group αξίας 80 εκατ. ευρώ
5. Η εκχώρηση του 85% της Mermeren Kombinat από την Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα Γρανίτες ύψους 73,1 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η έκθεση το πρόγραμμα αποεπένδυσης των συστημικών τραπεζών συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του εκάστοτε πιστωτικού ιδρύματος. Από τα 1,6 δις ευρώ τα 794 εκατ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις παγίου ενεργητικού των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Alpha Bank με την εκχώρηση της Alpha Real Estate αξίας 8,4 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της εντός του 2017. Η Πειραιώς εκτιμάται ότι θα το ολοκληρώσει εντός του 2018 και η Εθνική με την Eurobank συνεχίζουν τις εκποιήσεις παγίων στοιχείων τους.
Στους υπόλοιπους οικονομικούς κλάδους εντός του έτους ολοκληρώθηκαν 8 μεγάλες συναλλαγές αναδιάρθρωσης με τον όμιλο Σκλαβενίτη να εξαγοράζει τον Μαρινόπουλο ΑΕ, την Grivalia Properties να εξαγοράζουν την Ζήνων Ακίνητα ύψους 16,3 εκατ. ευρώ, την Belterra Investment να απορροφά την Σουρωτή ΑΕ ύψους 1,8 εκατ. ευρώ καθώς και τις δύο μεγάλες συναλλαγές στο κλάδο των ΜΜΕ με την Alter Ego (συμφερόντων Β. Μαρινάκη) να εξαγοράζει το 22,89% του ΔΟΛ αξίας 22,9 εκατ. ευρώ και την Dimera Media Investments LTD συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη να αποκτά την Πήγασος Εκδοτική A.E. έναντι 3,6 εκατ. ευρώ.
Στην Ευρώπη οι 20 μεγαλύτερες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν ανήλθαν στα 234 δις ευρώ με τον φαρμακευτικό κλάδο να απορροφά το 37,3% των συνολικών εξαγορών, τον λιανικό εμπόριο να αντιπροσωπεύει το 13,8% των συνολικών συναλλαγών και τον χρηματοοικονομικό κλάδο να αφορά μόνο το 5,7% της αξίας των συνολικών εξαγορών.
Γα το 2018 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, το ύψος των συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να ξεπεράσει τα 1 δις ευρώ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Avis από την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς αντίστοιχα, να κυριαρχούν στον Χρηματοοικονομικό κλάδο. Στην Βιομηχανία αναμένεται το κλείσιμο της συμφωνίας της Apivita με τον κινέζικο όμιλο Puig, ενώ στην Υγεία το fund CVC Capital Partners ετοιμάζεται να εξαγοράσει το 97,2% της Γενικής Κλινικής ΙΑΣΩ General με συνολική αξία περί τα 50 εκατ. ευρώ. Τέλος στις Τηλεπικοινωνίες η εξαγοράς της Cyta από τη Vodafone ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, έναντι 118 εκατ. ευρώ ενώ εκκρεμεί η πώληση της Forthnet.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό