Η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα τα τελευταία έτη αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της σημασίας που αποδίδει το Πεκίνο στο ρόλο της Ελλάδας στο σχέδιο “μία ζώνη, ένας δρόμος”. Σε όλα τα μεγάλα δίκτυα της Κίνας υπήρξαν εκτενείς αναφορές για τις επαφές και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά και για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στον ενεργειακό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές.
Από τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα και σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης στην Κίνα υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες για τον ενεργειακό τομέα, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, την παιδεία και τον πολιτισμό. Συλλέξαμε και παρουσιάζουμε τις παρακάτω συμφωνίες που έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό.
Στον ενεργειακό τομέα είχαμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Κίνα, στο πλαίσιο της επένδυσης της State Grid China Corporation στον ΑΔΜΗΕ, να συμμετάσχει σε έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών αλλά και στο μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας (μέσω Κρήτης) στον περίφημο Euroasia Interconnector.
Ακόμη μια συμφωνία που έγινε γνωστή αφορά στη συμφωνία του ομίλου Κοπελούζου με το Shenhua Group Corporation, το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα στον κόσμο για την υλοποίηση έργων υποδομής του τομέα της πράσινης ενέργειας αλλά και για περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Η αξία των εν λόγω έργων μπορεί να φτάσει έως και τα 3 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ παραμένει το ενδιαφέρον για το project Μελίτη που μελετάται από κοινού με την εταιρεία CMEC για την εκμετάλλευση λιγνιτικών μονάδων καθώς επίσης συζητήθηκε η προοπτική κατασκευής εργοστασίου παραγωγής έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα.
Στις τηλεπικοινωνίες είχαμε τη συμφωνία μεταξύ της Forthnet και της ZTE ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGAs) υπερυψηλών ταχυτήτων.
Σημαντικές επαφές πραγματοποιήθηκαν και για θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων και των συνεργασιών στο πλαίσιο του δρόμου του μεταξιού.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συναντήσεις που είχαν πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη με κινεζικούς τραπεζικούς οργανισμούς όπως η ICBC, η οποία μεταξύ άλλων έχει επιδείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και με το Central Eastern European Fund που χρηματοδοτεί κινεζικά επενδυτικά project στο πλαίσιο One Belt One Road. Επίσης ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά έδειξε και η επενδυτική τράπεζα Asian Investment and Infrastructure Bank (ΑΙΙΒ), στην οποία πλέον η Ελλάδα έχει ενταχθεί ως 77ο μέλος. Η ΑΙΙΒ διαθέτει κεφάλαια σε μια σειρά από τομείς προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πιθανές επενδύσεις.
Για να αντιληφτούμε το εύρος της Κινέζικης οικονομίας η τράπεζα ICBC κατέχει την πρώτη θέση στην λίστα του Forbes με τις 2.000 μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες με 151 δις δολάρια πωλήσεις και 42 δις δολάρια κέρδη για το 2016. Το ενεργητικό της ανέρχεται σε 3,4 τρις δολάρια.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων