63. Ελπίδα για τις ελληνικές τράπεζες από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης DBRS

elpida-gia-tis-ellinikes-trapezes-apo-ton-diethni-oiko-aksiologisis-dbrs

Στη βαθμίδα CCC κατατάσσει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με σταθερό το outlook της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος επιβεβαίωσε, μες το Δεκέμβριο, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε επίπεδο high, με σταθερή προοπτική. Ταυτόχρονα, επεσήμανε σταθεροποίηση των συστημικών τραπεζών για τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, αλλά και συνολική πρόοδο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016.

Σε σχόλιο της η DBRS, αναφέρει πως η σταδιακή άμβλυνση του πολιτικού κινδύνου παρείχε ένα πιο σταθερό πλαίσιο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, υπό το πρίσμα ενός πιο αμετάβλητου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Οι τράπεζες, σε ότι αφορά τα προ φόρων κέρδη τους, πέτυχαν θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από το 2010, ενώ η εκτεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδήγησε σε σημαντική συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προοπτικές για ισχυρότερα τραπεζικά κέρδη μελλοντικά.

Η DBRS εκτιμά ότι οι τέσσερις τράπεζες θα εμφανίσουν θετικά αποτέλεσμα στο τέλος του 2016, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ανάκτηση της κερδοφορίας παραμένει πάντα ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Η σχετικά σταθερή προοπτική αντανακλά την πεποίθηση ότι το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας συνεχίζει να ενισχύει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Οι εκταμιεύσεις πόρων από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής των 86 δισ. ευρώ έχουν χαλαρώσει τη στενότητα ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, εμφανίζοντας κάποια πρώιμα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, ενώ η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποδεσμεύσει επιπλέον κεφάλαια, για τη στήριξη τόσο της πραγματικής οικονομίας όσο και της βελτίωσης της οικονομικής ευρωστίας του τραπεζικού τομέα.

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, σύμφωνα με τον οίκο, είναι η επέκταση της συνεργασίας της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της, η εξωτερική χρηματοδότηση, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η ανάπτυξη της οικονομίας. Από την άλλη, οι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια υποβάθμιση του αξιόχρεου, είναι η έλλειψη συνεργασίας με τους θεσμικούς επενδυτές, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους καθώς και μια νέα αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε ότι αφορά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταθετών, ο οίκος θεωρεί ότι για να αναστραφεί το κλίμα, θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος κυρίως στο φλέγον θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στον χρονικό ορίζοντα που έχει συμφωνηθεί.

Τα NPEs (Non Performing Exposures – Μη εξυπηρετούμενη Έκθεση) συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις τράπεζες, με ποσοστό που φτάνει συνολικά το 49%, το 3ο τρίμηνο του 2016, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη επιτυχούς διαχείρισης τους. Η DBRS σημειώνει ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων NPLs (Non Performing Loans – Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια) έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο για το σύνολο του συστήματος, προειδοποιεί ωστόσο ότι η ανεπαρκής και καθυστερημένη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου διαχείρισης, ενδέχεται να αποδυναμώσει τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα το 2015, οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν αδύναμοι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, η απόσυρση τραπεζικών καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί και τους τελευταίους έξι μήνες οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται. Επιπλέον, τα capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 έχουν εν μέρει αρθεί.

Ωστόσο, η πιστωτική ανάπτυξη του εγχώριου ιδιωτικού τομέα παραμένει σε πτωτική τάση και η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια και είναι ευάλωτη σε δυσμενή πολιτικά γεγονότα.

Η Financial Factor Consulting, εταιρεία οικονομικών συμβούλων επιχειρήσεων, μέσω των στελεχών της, μπορεί να σας υποστηρίξει σε ένα μεγάλο εύρος χρηματοοικονομικών, τραπεζικών, λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία μας μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση της επένδυσής σας αναλαμβάνοντας:

  • την σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου/μελέτης βιωσιμότητας (Προγράμματα ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος),
  • την τραπεζική χρηματοδότηση (Ταμείο Ανάκαμψης/Resilience Recovery Fund, European Guarantee Fund)

και γενικότερα όλα τα απαραίτητα βήματα που εγγυώνται την επιτυχία των επιχειρηματικών σας πλάνων.

Σημαντικό μερίδιο στην καθημερινότητα της επιχείρησης έχει η πληροφόρηση που, όπως δείχνει η πρακτική μας, λείπει από την αγορά. Η σύνταξη και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εκθέσεων και αναφορών παρακολούθησης τόσο για ενδοεταιρική πληροφόρηση (Financial Reporting) όσο και για εξωτερική χρήση (τράπεζες, επενδυτές κλπ), η εφαρμογή συστημάτων εσωτερικού (auditing) και χρηματοοικονομικού ελέγχου (due diligence), η σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών και επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μετατροπές, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις, εξαγορές εταιρειών (Mergers and Acquisitions), είναι υπηρεσίες που παρέχονται από πολλούς αλλά υποστηρίζονται πραγματικά από ελάχιστους.

Ακόμη, μπορούμε να αναλάβουμε την επίβλεψη και εποπτεία εσωτερικού λογιστηρίου ή, εφόσον υπάρχει ανάγκη, την εξωτερική οικονομική διεύθυνση. Ανάμεσα στα καθήκοντά μας θα είναι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά.

  • η σύνταξη μηναίων λογιστικών καταστάσεων και καταστάσεων τέλους χρήσης (Εθνικά Λογιστικά Πρότυπα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα),
  • η ανάλυση ισολογισμών για τη λήψη και προγραμματισμό επιχειρηματικών αποφάσεων (decision making),
  • ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ταμειακών ροών (cash flows),
  • η παρακολούθηση αποκλίσεων στα οικονομικά αποτελέσματα (financial deviation),
  • η σύνταξη προϋπολογισμού (Budgeting) και
  • η κοστολόγηση (εφαρμογή κέντρων κόστους, Activity Based Costing).

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό