10. ΕΣΠΑ: Η απόλυτη ευκαιρία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού για την Ελλάδα!!!

espa-i-apolyti-efkairia-anaptyksis-kai-eksygxronismoy-gia-tin-ellada

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα “Χρηματιστήριο”

Ενίσχυση δράσεων που συντείνουν στην «αρμονική ανάπτυξη του συνόλου της» προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με κονδυλίων ΕΣΠΑ ύψους 454 δις ευρώ για το διάστημα 2014-20 μέσα από τα πέντε διαρθρωτικά της ταμεία.

Πιο συγκεκριμένα η Ε.Ε. θα κατευθύνει τους εγκεκριμένους πόρους στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην επαναφορά της βιώσιμης μεγέθυνσης της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια επιχειρήσεις.

Επίσης μέρος των πόρων των ΕΣΠΑ θα επενδυθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και στην προσαρμοστικότητα του Ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού μέσα από την παροχή κατάρτισης και επιμόρφωσης σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων περιλαμβανομένων των νέων, των προσφύγων και των νόμιμων μεταναστών.

Τα κράτη – μέλη προσδιόρισαν ήδη τα σχέδια των Εθνικών αρχών για τη χρήση των κεφαλαίων. Έτσι η Ελλάδα προχώρησε στη σύναψη του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο της Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2014 – 2020, που επιμμερίζεται σε:

– Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) για την «Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνιστικότητα-Καινοτομία» με 4,55 δις για ενισχύσεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, στη πιστοποίηση αγροδιατροφικών προϊόντων, στις νέες επιχειρήσεις από νέους και γυναίκες, στη τουριστική προβολή, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ανακύκλωση – αξιοποίηση αποβλήτων και στη καινοτομία.

– Ε.Π. «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου» με 0,5 δις και θα κατευθυνθεί στην αναδιοργάνωση των σχετικών δομών και λειτουργιών, στην διαχείριση των μεταναστών και στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας.

– Ε.Π. «Περιβάλλοντος και Μεταφορών» με 4,2 δις για την ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, του Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για τα λιμενικά έργα, για τη διαχείριση των αποβλήτων, για τις νέες υποδομές και την ολοκλήρωση έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

– Ε.Π. για «Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Απασχόληση» με 2,6 δις για την κατάρτιση-βελτίωση των δεξιοτήτων, για τα κουπόνια των ανέργων, για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, για την απασχόληση μακροχρόνιων ανέργων, νέων και γυναικών, για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, για τη σύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

– Ε.Π. της «Αγροτικής Ανάπτυξης» με το ποσό των 5,2 δις να κατευθύνεται στην αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα του αγροδιατροφικού συστήματος, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στις εξαγωγικές προσπάθειες των αγροτών, στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων, στη στήριξη νέων γεωργών, στη διαφορετικότητα των αγροτικών δράσεων, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών.

– Ε.Π. «Αλιείας και Θάλασσας» με 0,33 δις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, των υδατοκαλλιεργειών, της προώθησης της καινοτομίας και τη βελτίωση των αγορών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Επιπλέον προϋπολογίστηκαν 13 περιφερειακά προγράμματα αξίας 6,75 δις που θα ενισχύσουν τις αντίστοιχες περιφέρειες.

Με πολυετή πείρα σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ η Financial Factor Consulting αποτελεί τον έμπιστο σύμβουλο σας για την σύνταξη, κατάρτιση, υποβολή και αξιολόγηση του προγράμματος που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Εφημερίδα Χρηματιστήριο 5 Μαρτίου 2016

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό