Ετήσιος Ευρωπαϊκός πίνακας Καινοτομίας Ⅱ

που αφορούν τα Ευρωπαϊκά κράτη και την εσωτερική Ευρωπαϊκή αγορά.
Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις στα επίπεδα καινοτομίας των χωρών μελών. Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις καινοτομίας της ΕΕ βελτιώθηκαν κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2010 όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Ωστόσο, δεν υπήρξε σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ που δεν έχουν πολύ καλές επιδόσεις και εκείνων με πολύ καλές επιδόσεις. Από το 2010, οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας βελτιώθηκαν σε 18 και μειώθηκαν σε 10 χώρες της ΕΕ. Ο πίνακας καινοτομίας διαχωρίζει τις Ευρωπαϊκές χώρες σε 4 κατηγορίες συγκριτικής αξιολόγησης:
Περιορισμένης καινοτομίας. Εδώ βρίσκουμε χώρες οι οποίες υπολείπονται των 50 βαθμών στην αξιολογική κλίμακα. Ιδιαίτερα αναφέρονται δύο Βαλκανικές χώρες, η Ρουμανία και η Βουλγαρία η οποία πρώτη συγκεντρώνει 31,1 βαθμούς και η δεύτερη 45,4.
• Μέτριας καινοτομίας. Εδώ βρίσκονται οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες 14 στο σύνολο τους. Η κατηγορία ξεκινά από την Ουγγαρία με 65,7 βαθμούς και καταλήγει στην Τσεχία με 82,3 βαθμούς. Σημαντικές βιομηχανικές χώρες όπως η Ιταλία με 73,6 και η Ισπανία με 79,3 περιλαμβάνονται στης μέτριας καινοτομίας χώρες. Οι επιδόσεις της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η σύσταση της βιομηχανικής παραγωγής των Μεσογειακών χωρών βασίζεται στο μοντέλο της μικροβελτίωσης και αντιγραφής έχοντας σημαντικό χάσμα στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων πράγμα που πιθανώς επηρεάσει την ανάπτυξη τους σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο. Η χώρα μας με 65 βαθμούς βρίσκεται και αυτή στην κατηγορίας της μέτριας καινοτομίας.
Δυναμικής καινοτομίες. Εδώ βρίσκουμε τις χώρες που ξεπερνούν τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο των 104,5 βαθμών. Χώρες όπως η Γαλλία με 109,2 βαθμούς η Αυστρία με 114,7 η Ιρλανδία με 115,9, το Βέλγιο με 117,5 και η Γερμανία με 119,6 οδηγούν τις εξελίξεις της καινοτομίας στον Ευρωπαϊκό χώρο παρέχοντας σημαντικό προβάδισμα στις επιχειρήσεις τους αλλά και στην φιλοξενία και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Πρωτοπόροι καινοτομίας. Η Δανία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρωτοπόροι της καινοτομίας με επιδόσεις καινοτομίας πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Χαρακτηριστικά η Σουηδία με 140,8 και η Δανία με 132,4 ξεπερνούν ακόμα και την πρώτη στην βαθμολογία Νότια Κορέα των 129 βαθμών. Η Φιλανδία με 128,7, η Ολλανδία με 128,5 και το Λουξεμβούργο με 121,1 βρίσκονται πολύ κοντά στις πρώτες θέσεις, χαράζοντας τον δρόμο της καινοτομίας στην ΕΕ.
Η καινοτομία σύμφωνα με τους συντάκτες του ετήσιου πίνακα αποτελεί το διαβατήριο της ανάπτυξης στα χρόνια που έρχονται. Η περίοδος της μίμησης προϊόντων και μικροβελτίωσης τους με σκοπό την επανατοποθέτηση τους στην αγορά έχει περάσει ανεπίστρεπτη για την Ευρώπη. Ήδη σημαντικές οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο μπορούν να το κάνουν αυτό καλύτερα από τους ευρωπαίους. Η Κίνα ως ανερχόμενη οικονομική δύναμη προσπαθεί να καλύψει την απόκλιση καινοτομίας που παρουσιάζει κάνοντας μεγάλα άλματα. Παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος Huawei όπου μέχρι το 2010 κατασκεύαζε φθηνές απομιμήσεις κινητών τηλεφώνων και βρίσκονταν στην δέκατη θέση των κατασκευαστών με 1,5% μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς πωλήσεων κινητών τηλεφώνων και το 2017 βρίσκεται στην τρίτη θέση με 10% παγκόσμιο μερίδιο αγοράς πιέζοντας την Apple που βρίσκεται στην δεύτερη θέση.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό