257. Η 4η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ι

i-5i-ekthesi-aksiologisis-tis-evropaikis-epitropis

Την προηγούμενη ημέρα της κατάθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 4η Έκθεση Αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας που έχει συμφωνήσει η χώρας μας από τον Ιούνιο του 2018. Εκτός από τα αποτελέσματα των στόχων που είχαν τεθεί για το διάστημα του Ιουν-Οκτ 2019 στα πλαίσια του προγράμματος, ή έκθεση προχώρησε σε αξιολόγηση και έγκριση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.

Οι συντάκτες της έκθεσης ξεκινούν με θετικές εκτιμήσεις για το 2019 όπου διαβλέπουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους επαναδραστηριοποιείται η οικονομία και αναμένεται να καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ στο 1,8%. Σημαντική συνεισφορά σε αυτήν τη κατάληξη θα έχουν η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι “η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι πραγματικότητα παρά το γεγονός της ύφεσης του παγκοσμίου περιβάλλοντος”. Επιπλέον οι μειώσεις των φόρων καθώς και τα συνεχιζόμενα κέρδη στις εξαγωγές εκτιμώνται ότι θα ενδυναμώσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά 2,3% το 2020. Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό ΥΠΟΙΚ προβλέπει αύξηση 2,8% για ΑΕΠ το 2020. 

Η Επιτροπή συνεχίζει ότι παρά το γεγονός της διακινδύνευσης του στόχου του πλεονάσματος μετά τα δημοσιονομικά μέτρα του Μάιου, εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Για την επίτευξη του στόχου η επιτροπή δίνει τα εύσημα στην νέα διοίκηση του ΥΠΟΙΚ η οποία αναπροσάρμοσε το ύψος των δαπανών προς τα κάτω σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Για το 2020 η επιτροπή εκτιμά ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εντός δημοσιονομικών στόχων και θα επιτρέψει την επίτευξη του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και για αυτή τη χρονιά. Σε συνέχεια των προβλεπόμενων αλλαγών στην φορολογία που αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, η επιτροπή αποδέχεται τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για τις θετικές επιπτώσεις των μέτρων στην οικονομία και επιπλέον ότι αυτά τα μέτρα δεν θα επιφέρουν αρνητική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2020.

Η φιλική προς την επιχειρηματικότητα αλλά και προς τον ιδιώτη φορολογική πολιτική του ΥΠΟΙΚ επικροτείται από την επιτροπή ήδη από το εισαγωγικό της σημείωμα της έκθεσης. Επικριτική είναι όμως η έκθεση στις αναφορές της ότι η χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους από το συνταξιοδοτικό μας σύστημα αλλά και το μισθολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων.

Εκτός των θετικών σχολίων η επιτροπή προχώρησε και σε κάποιες παρατηρήσεις αλλά και ενστάσεις σε δημοσιονομικά θέματα. Εκτιμά ότι άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα μας στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές με σκοπό την αύξηση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης εφιστά την προσοχή στην απόφαση για την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες κατασκευές η οποία για την επιτροπή μπορεί να επιφέρει αύξηση της φοροδιαφυγής. Σημαντική παρατήρηση της επιτροπής αναφέρεται η μη αύξηση του προσωπικού της ΑΑΔΕ παρά τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα και πέραν του γεγονότος ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού της αρχής. Τέλος η επιτροπή συνιστά να μην υπάρξει άλλη ad hoc ρύθμιση φορολογικών οφειλών πέραν της επέκτασης των δόσεων για φορολογικές υποχρεώσεις από 12 σε 24.

Η επιτροπή προτρέπει τη χώρα μας να προχωρήσει πιο σύντομα στην επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το υπόλοιπο των επιστροφών για τον Αύγουστο βρίσκονταν στα 1,3 δις ευρώ πολύ μακριά από τον στόχο του μηδενικού υπολοίπου. Αναγνωρίζει πάντως τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο τον Δεκέμβριο το υπόλοιπο επιστροφών να έχει κατέρθει στο 1 δις ευρώ.

Η θετική έκθεση της επιτροπής αποτέλεσε όπως είπαμε, την τυπική έγκριση για την κατάθεση του προϋπολογισμού 2020 και απελευθερώνει 797 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που διακρατώνται από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Η επιτροπή θα αποστείλει την έκθεση της στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου με πρόταση έγκρισης αυτής.

Στο επόμενο άρθρο μας θα ασχοληθούμε με τους στόχους της έκθεσης, τι πετύχαμε μέχρι τώρα και τι παραμένει ως εκκρεμότητα ακόμα.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό