259. Η 4η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΙII

i-4i-ekthesi-aksiologisis-tis-evropaikis-epitropis-iii

Συνεχίζουμε την αναφορά μας στην Εισηγητική Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Ενισχυμένης Εποπτείας της χώρας μας.

Στον απόηχο του επιτυχημένου Eurogroup κατά το οποίο συζητήθηκαν, επικυρώθηκαν και εγκρίθηκαν τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι Υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν και την αποδέσμευση των τόκων των Ελληνικών ομολόγων ύψους 767 εκατ. ευρώ. Οι στόχοι των τελευταίων τριών κατηγοριών αναφέρονται παρακάτω.

Εργασιακά, απασχόληση και αγορές προϊόντων

   • Η αξιολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού και των επιπτώσεων αυτής στην οικονομία θα διενεργηθεί από τις Ελληνικές Αρχές εντός του 2020 σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

  • Η επιτροπή τονίζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία έως τα τέλη του 2019. Το ισχύον σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας για το 2017-2019 προωθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων θεσμικών οργάνων και τη βελτίωση της ικανότητας ανίχνευσης της αδήλωτης εργασίας.
Ιδιωτικοποιήσεις.

  • Οι αλλαγές που έφερε ο νέος αναπτυξιακός νόμος του Οκτωβρίου αποτελούν σημαντικό θετικό βήμα για την επιτροπή.

• Ο στόχος για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου βρίσκεται στο 94,6%, εντός των προβλέψεων, με την πλήρη ολοκλήρωση να εκτιμάται τον Φεβρουάριο του 2020.

• Η απόφαση τη νέας κυβέρνησης στην άμεση απολιγνιτοποίηση της ενέργειας αποτελεί θετικό βήμα για την επιτροπή λόγω και των προστίμων που έχουν εκδικαστεί εναντίον της χώρας μας.

• Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME.

  • Κόκκινη κάρτα βγάζει η επιτροπή στην πορεία της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ που δεν έχει προχωρήσει και μεταφέρετε για το τέλος του 2019. Αντίθετα επαινεί για την πορεία της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας του Αλίμου.

  • Θετικό πρόσημο βάζει και στην αποδοχή του Πλάνου Ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ από την Κυβερνητική Οικονομική Επιτροπή. Καταγράφονται οι εκκρεμότητες για την ιδιωτικοποίηση της Εγναντίας Οδού που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 21 Φεβρουαρίου 2020, οι εκκρεμότητες για την πώληση της ΔΕΠΑ, των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας καθώς και η πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

  • Αναφέρει ότι σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στην αξιοποίηση του Ελληνικού και αναμένεται πολύ σύντομα η οριστικοποίηση της οικονομικής συμφωνίας.

  • Η εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με την επιτροπή με τις αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΑΤ, ΓΑΙΟΣΕ, ΟΑΣΑ, Διώρυγα Κορίνθου, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το πλάνο.

  • Αδειοδότηση επενδύσεων. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων για την ηλεκτρονική αδειοδότηση μέχρι τέλος του 2019.

Εκσυγχρονισμός Δημόσιας Διοίκησης

  • Η επιτροπή συστήνει την εγρήγορση της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα Δικαστήρια.

  • Η διαδικασία αξιολόγησης του στελεχιακού δυναμικού ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019. Ο 3ος κύκλος κινητικότητας προσωπικού έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

  • Ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το τέλος του 2019. Συνολικά καλή πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση των ψηφιακών οργανογραμμάτων (περίπου για το 50%) και των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας (για 140.788 επί συνόλου 192.878).

  • Η επιτροπή καταγράφει βελτίωση στην λειτουργία της Διοίκησης με τον νόμο 4622/19 και εφιστά την προσοχή στις προσπάθειες για ενιαίο μισθολόγιο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου.

  • Πρόοδος έχει σημειωθεί και στην ολοκλήρωση του νέου τρόπου παρακολούθησης των δαπανών του Δημοσίου (λογαριασμός θησαυροφυλακίου) παρά τις μικρές καθυστερήσεις.

Με το πέρας της ολοκλήρωσης του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έως και το 2022. Οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM) παρακολουθούν την πορεία των οικονομικών μας και συντάσσουν 3μηνιαίες εκθέσεις οι οποίες υποβάλλονται στα Eurogroups προς τελική έγκριση. Με βάση αυτές τις εκθέσεις η χώρα μας συνεχίζει να κερδίζει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω της επιστροφής των τόκων των ομολόγων μας που διακρατούνται από της Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την μείωση του επιτοκίου του δεύτερου προγράμματος EFSF.

Στο τελευταίο Eurogroup στο οποίο εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης είχαμε και μία επιπλέον σημαντική επιτυχία. Η αποδέσμευση των κερδών (ANFAs και SMPs) ύψους 767 εκατ. ευρώ από Ελληνικά ομόλογα, γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέχρι πρότινος η χρήση αυτών των κεφαλαίων ήταν αποκλειστικά για την εξόφληση του χρέους. Για πρώτη φορά αναδεικνύεται το ζήτημα της αξιοποίησης αυτών των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς αντί για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό