Στις 26 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε η 5η Έκθεση Αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας για την αξιολόγηση και παρακολούθηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων όπως είχαν συμφωνηθεί και υπογραφεί από την χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2018.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας (02.12.19 – Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 17.06.19 – Η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), η χώρα μας εποπτεύεται σε 3μηνιαία βάση από την ΕΕ η οποία και δημοσιεύει τις εκθέσεις της με την πρόοδο της χώρας σε συγκεκριμένους στόχους κάτω από 6 διακριτές κατηγορίες. Με αυτή την έκθεση εγκαινιάζεται η νέα χρονιά εποπτείας και αξιολόγησης από την ΕΕ.
Η έκθεση ξεκινά με θετικά σχόλια για την ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της χώρας, που είχαν ορίζοντα τα τέλη του 2019. Συγκεκριμένα επιβεβαιώνει την πρόοδο στα 10 προαπαιτούμενα που είχε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι το κλείσιμο του 2019 και για τα οποία λαμβάνει θετικό πρόσημο.
Θετικές προβλέψεις υιοθετεί η έκθεση για το 2019 με την ανάπτυξη να εκτιμάται στο 2,2% ενώ για το 2020 αύξησε το ποσοστό ενίσχυσης του ΑΕΠ μας από το 2,3% στο 2,4%. Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό ΥΠΟΙΚ προβλέπει αύξηση 2,8% για ΑΕΠ το 2020. Επιπλέον προβλέπει περαιτέρω πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 15,2% για το 2020. Τέλος αναφέρει ότι το πλεόνασμα για το 2019 υπολογίζεται στο 4% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που ήταν ο στόχος.
Το ποσοστό του πλεονάσματος σύμφωνα με την έκθεση προσφέρει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για τις επιπλέον φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και ο στόχος για εταιρικό φόρο στο 20%. Όλες οι παραπάνω φοροελαφρύνσεις θα εκτιμηθούν εάν μπορούν να εφαρμοστούν την Άνοιξη με τα τότε οικονομικά δεδομένα.
Η έκθεση αναφέρει αλλά και υποστηρίζει τις αιτήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για τρία σημαντικά οικονομικά θέματα: την χρήση των κερδών που προέρχονται από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων για επενδυτικούς σκοπούς και όχι μόνο για εξόφληση χρέους, την μεταφορά των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού στο επόμενο έτος και την εξαίρεση δαπανών ύψους 0,2% του ΑΕΠ από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος οι οποίες σχετίζονται με το προσφυγικό. Η έκθεση προτείνει να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα στο επόμενο Eurogroup και τάσσετε θετικά υπέρ της Ελλάδας.
Θετική αναφορά κάνουν οι συντάκτες της έκθεσης και για την υποχώρηση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων με το 10ετές να καταγράφει απόδοση κάτω του 1% και να βρίσκεται μόνο 140 μονάδες βάσης πάνω από το Γερμανικό 10ετές. Επίσης για τους συντάκτες σημαντική πρωτοβουλία ήταν η έκδοση 15ετούς ομολόγου με προσφορές που έφτασαν τα 19 δις ευρώ, με επιτόκιο 1,9% και το 84% των τελικών αγοραστών να ανήκουν σε μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια.
Η επιτροπή όμως δεν απέφυγε να αναφέρει και τους τομείς τους οποίους η Ελληνική Κυβέρνηση υστερεί έναντι των προβλεπόμενων στόχων και προχώρησε σε συστάσεις. Η χαμηλή επίδοση στις επενδύσεις (κατά 1,1% του ΑΕΠ χαμηλότερη από τη σχεδιαζόμενη) δημιουργεί “αυξανόμενη ανησυχία” για την ανάπτυξη της χώρας σύμφωνα με την επιτροπή.
Επίσης αναφέρει ότι μερική πρόοδος καταγράφεται σε επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενεργειακή απόδοση, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε πολιτικές επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Μικρή πρόοδος καταγράφεται στην έμφαση σε επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και στην έμφαση σε επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην απασχολησιμότητα.
Τέλος η επιτροπή αναφέρει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και προέρχονται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για αποζημιώσεις σε συνταξιούχους, το ύψος των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες που ανέρχεται στα 1,2 δις ευρώ ξεπερνώντας τον στόχο κατά 200 εκατομμύρια και το πολύ υψηλό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του 42,1% παρά την υποχώρηση τους κατά 36 δις ευρώ από το 2016. Στην έκθεση δεν γίνεται προς το παρόν αναφορά στις οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του convid-19 αλλά αναμένουμε σοβαρές επιπτώσεις και στη χώρα μας σε συνάρτηση με το μέχρι τώρα αρνητικό παγκόσμιο κλίμα.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων