Η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την φορολογία

Η παραπάνω δήλωση προέρχεται από την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. Η ομιλία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα της δημιουργίας της ατζέντας FairTaxationEU όπου η Ευρωπαϊκή επιτροπή αναλαμβάνει να θέσει κοινούς κανόνες φορολόγησης επιχειρήσεων για τα μέλη της καθώς και να περιορίσει την φοροαποφυγή που εφαρμόζουν μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί με την ανοχή ή και πολλές φορές με την συνεργασία κυβερνήσεων.
Με συντηρητικούς υπολογισμούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι κάθε έτος περίπου 70 δις ευρώ διαφεύγουν από τις φορολογικές αρχές λόγω της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων. Η Επιτροπή παρατηρεί ότι η έλλειψη αυτών των χρημάτων επιφέρει μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στους πολίτες της Ένωσης και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στις εταιρείες που καταβάλουν ανελλιπώς το φορολογικό τους μερίδιο. Η έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή αναφέρει ως βάση προς συζήτηση την Κοινή Ενοποιημένη Εταιρική Φορολογική Βάση (Common Consolidated Corporate Tax Base, CCCTB), έναν ορισμό που θα τον ακούμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον. Ο σκοπός του CCCTB είναι να καταπολεμήσει την φοροαποφυγή, την επιθετική φορολογική πολιτική κρατών μελών καθώς και την διασυνοριακή φορολογική κατάχρηση και να δημιουργήσει ένα κοινό πεδίο φορολογικών κανόνων για τις εταιρείες που συναλλάσσονται στα κράτη μέλη έτσι ώστε να υπολογίζουν με διαφάνεια τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η Επιτροπή στα δύο αυτά έτη 2015-2016 που έχει ξεκινήσει την σύσταση των κανόνων και την εφαρμογή τους έχει επιτύχει τα παρακάτω αποτελέσματα στην προσπάθεια της για φορολογική διαφάνεια:
• 2015. Πολιτική συμφωνία για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στην φορολογική πολιτική
• 2015. Συγκέντρωση και κεντρική καταγραφή των ιδιοκτητών όλων των Ευρωπαϊκών εταιρειών
• 2015. Συμφωνία για αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών των Ευρωπαίων κατοίκων που διατηρούν μέρος του ενεργητικού τους σε Μονακό, Ελβετία, Λιχνενστάιν, Ανδόρρα και Σαν Μαρίνο.
• 2016. Οδηγία για την φοροαποφυγή επιχειρήσεων η οποία συμφωνήθηκε στο Οικονομικό Συμβούλιο της Ευρώπης (ECOFIN) στις 17 Ιουνίου 2016
• 2016. Οι εταιρείες δεν μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλη χώρα με σκοπό την φοροαποφυγή χωρίς να έχουν καταβάλει το φορολογικό τους μερίδιο στην χώρα που δημιούργησαν τα κέρδη
• 2016. Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε διασυνοριακό επίπεδο κρατών των πολυεθνικών επιχειρήσεων που επιχειρούν στην κάθε χώρα.
• 2016. Πρόταση για νέα νομοθεσία και δημιουργία διακρατικού συστήματος αναφοράς φορολογικών εσόδων.
Μέρος της αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει τις μέχρι τώρα επιτυχίες της στην διερεύνηση, δημοσιοποίηση και καταγραφή προστίμων σε εταιρείες ή χώρες που προχώρησαν σε ενέργειες φοροαποφυγής. Οι μεγαλύτερες από αυτές ήταν:
• Οκτώβριος 2015.Η Fiat και η Starbuks αποδέχτηκαν επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα η πρώτη από το κράτος της Ολλανδίας και η δεύτερη από το Λουξεμβούργο, πατρίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.
• Δεκέμβριος 2015. Έρευνα για φορολογική συμφωνία μεταξύ της αλυσίδας McDonalds και του κράτους του Λουξεμβούργου η οποία της επέτρεψε να μην καταβάλει φόρους για την διαχείριση δικαιωμάτων.
• Ιανουάριος 2016. Εντολή στην κυβέρνηση του Βελγίου να εισπράξει περίπου 700 εκατ. ευρώ από 35 πολυεθνικές εταιρείες λόγω του ότι είχαν ωφεληθεί από παράνομη φορολογική συμφωνία με την κυβέρνηση.
• Αύγουστος 2016. Εντολή στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας να εισπράξει από την Apple 13 δις ευρώ από παράνομη φοροαποφυγή δεκαετιών.
Τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής αλλά και φοροδιαφυγής συνοψίζονται στην δημιουργία κοινού μπλοκ των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των τρίτων κρατών που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις πρακτικές καλής φορολογικής πολιτικής της Ευρώπης. Εντός του 2017 θα δημοσιοποιηθούν οι νέοι φορολογικοί κανόνες διασυνοριακού εμπορίου, νέο πρότυπο αναφοράς για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ κρατών και ανταλλαγή πληροφοριών με Λιχνενστάιν και Άγιο Μαρίνο. Σειρά έχουν το 2018 η Ελβετία, Ανδόρα και το Πριγκιπάτο του Μονακό.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό