Η έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum

από τον οργανισμό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Αμερικής και δημοσιεύει σε ετήσια βάση την κατάταξη 137 κρατών με βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας τους. Η έννοια της ανταγωνιστικότητας για το forum καθορίζεται από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας (GCI, Global Competitiveness Index) και υπολογίζεται με βάση την διαθεσιμότητα και αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων πολιτικών, παραγόντων και εγχώριων οργανισμών οι οποίοι συνεισφέρουν στο επίπεδο της παραγωγικότητας μιας χώρας και συντελούν στην ευημερία των πολιτών της.
Στην φετινή έκθεση για το 2017 αναλύονται διεξοδικά οι παράγοντες εκείνοι που προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα του εκάστοτε κράτους, βαθμολογούνται με βάση συντελεστές βαρύτητας και σωρεύονται σε ένα συνολικό δείκτη που λαμβάνει τιμές από το 1 την χαμηλότερη έως και το 7 την υψηλότερη. Οι 12 διακριτοί πυλώνες που συναρτούν την βαθμολογία των κρατών, ομαδοποιούνται σε 3 ξεχωριστές κατηγορίες όπου η πρώτη ή βασική κατηγορία περιλαμβάνει του πυλώνες 1-4, η δεύτερη η αναπτυξιακή κατηγορία περιλαμβάνει τους πυλώνες 5-10 και η τελευταία η κατηγορία της καινοτομίας περιλαμβάνει τους δύο τελευταίους πυλώνες 11-12. Οι πυλώνες αυτοί είναι:
1. Οργανισμοί που διαθέτει η χώρα
2. Υποδομές
3. Μακροοικονομικό περιβάλλον
4. Υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση
5. Τριτοβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση
6. Αποδοτικότητα αγοράς προϊόντων
7. Αποδοτικότητα εργατικού δυναμικού
8. Ανάπτυξη Τραπεζικής και Πιστοδοτικής αγοράς
9. Επίπεδο τεχνολογικών υποδομών
10. Εύρος καταναλωτικής αγοράς
11. Βιομηχανική επιτήδευση και
12. Καινοτομία
Οι οικονομολόγοι συντάκτες της έκθεσης συλλέγουν τα στοιχεία των κρατών από τις βάσεις δεδομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από την Παγκόσμια Τράπεζα, από τα στοιχεία του ΟΑΑΣΑ, από τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και από τα κρατικά στατιστικά ιδρύματα.
Η Ελλάδα για την περίοδο του 2017 έχασε μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη και κατέλαβε την 87η έναντι της 86ης θέσης που κατείχε το 2016 στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας. Η συνολική της βαθμολογία ανήρθε στο 4,02 έναντι του 4,0 που είχε λάβει το 2016. Να υπενθυμίσουμε ότι και η θέση που είχε καταλάβει το 2016 αποτελούσε υποχώρηση κατά πέντε θέσεις έναντι της 81ης θέσης που κατείχε από το 2014 .
Όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες για το 2017, η χώρα μας κατατάχθηκε στην 133η θέση στον πυλώνα της ανάπτυξης Τραπεζικής και Πιστοδοτικής αγοράς ένα κομμάτι της οικονομίας μας που παραμένει προβληματικό αλλά και στην 38η θέση όσον αφορά το επίπεδο των τεχνολογικών υποδομών βελτιώνοντας την περσινή της επίδοση που ήταν στην 42η στον ίδιο τομέα. Την υψηλότερη βαθμολογία της την επέτυχε στον πυλώνα της Υγείας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου συγκέντρωσε 6,1 και κατατάχθηκε στην 48η θέση.
Το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που εφαρμόστηκε από το 2016 επηρέασε και το κεφάλαιο της έκθεσης στο οποίο καταγράφονται οι μεγαλύτεροι προβληματικοί παράγοντες της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιείται από τα στελέχη του οργανισμού. Ως πρώτη αιτία για το 2017 αναδείχθηκαν οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές με 20,3% των ερωτηθέντων έναντι της περσινής δεύτερης θέσης που είχαν καταλάβει ως προβληματικός παράγοντας. Στην δεύτερη θέση παραμένει η τεράστια γραφειοκρατία που ως ανασταλτικός παράγοντας εμποδίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην τρίτη θέση με 14,1% έχει ανέρθει το ασταθές φορολογικό σύστημα από την πέμπτη θέση που καταλάμβανε το 2016. Η αστάθεια του πολιτικού συστήματος όπου πέρυσι καταλάμβανε την πρώτη θέση έχει μεταφερθεί στην τέταρτη θέση με 13,8% των ερωτηθέντων εκφράζοντας τις εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου ότι διανύουμε ένα ήπιο πολιτικό κλίμα που βοηθά την επιχειρηματικότητα. Χαρακτηριστικά η πρόσβαση του επιχειρηματικού κόσμου σε εύκολη χρηματοδότηση έχει υποχωρήσει ως προβληματικός παράγοντας του επιχειρείν στην 6η θέση από την 4η θέση του 2016 λόγω της έστω περιορισμένης αλλά και επιλεκτικής ενίσχυσης της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.
Ενδεικτικά η πρώτη χώρα στην Παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας παραμένει και αυτό το έτος η Ελβετία με 5,86 συνολική βαθμολογία ακολουθώντας ως δεύτερη οι ΗΠΑ έχοντας βελτιώσει την θέση τους από την 3η πέρυσι και ωθώντας την Σιγκαπούρη στην 3η θέση από 2η πέρυσι. Η Ολλανδία και η Γερμανία ακολουθούν ως τέταρτη και πέμπτη εκπροσωπώντας την Ευρωζώνη με τις Σουηδία Ηνωμένο Βασίλειο και Φιλανδία να βρίσκονται και αυτό το έτος στην πρώτη δεκάδα..
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό