Η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ι

i-4i-ekthesi-aksiologisis-tis-evropaikis-epitropis-iii

μετά την επιβράδυνση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2018 σε ρυθμό μόλις 1,5% (η πρόβλεψη είχε αναθεωρηθεί προς τα κάτω από προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 1,6%), έναντι αύξησης κατά 2,1% το Γ΄ τρίμηνο του 2018.
Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν μία σημαντική πτώση στην τελική καταναλωτική δαπάνη του κράτους (γενική κυβέρνηση) κατά το 1ο τρίμηνο που συνδέεται και με την άτυπη στάση πληρωμών (μείωση κατά 4,1% έναντι μείωσης ύψους 1,4% το Δ’ τρίμηνο του 2018). Επιπλέον σημαντικός παράγοντας κινδύνου αποτελεί η αύξηση των εισαγωγών που παραμένει διπλάσια από αυτή των εξαγωγών. Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του 1ου τριμήνου εάν συγκριθούν με την ανάπτυξη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και σε αυτές που προέρχονται από μνημόνιο. Στην Κύπρο η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 3,5%, στην Ιρλανδία 2,6% και στην Πορτογαλία 1,8%. Στην Ισπανία, που πέρασε επίσης από πρόγραμμα, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 2,4%.
Στα παραπάνω απογοητευτικά στοιχεία προστέθηκε η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας Ιουν 2019 (Enhanced Surveillance Report) η οποία δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Η χώρα μας με το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 αποδέχτηκε από την Ε.Ε., την συνέχιση της αξιολόγησης και παρακολούθησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων όπως είχαν συμφωνηθεί και υπογραφεί και από τα δύο μέρη στο Μνημόνιο Κατανόησης. Η Επιτροπή αναφέρει ξεκάθαρα ότι η δέσμευση της Ελλάδας στις συμφωνίες και στην παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών επαναεπιβεβαιώθηκε στις 5 Απριλίου 2019 στο τότε Eurogroup από τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας. Συνεπώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της επιτροπής συνεχίζονται με σκοπό την υποστήριξη των Ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων παρακολουθείται σε 6 διακριτούς τομείς:
    1. Δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
    2. Κοινωνική πολιτική
    3. Οικονομική σταθερότητα
    4. Εργασιακά, απασχόληση και αγορές προϊόντων
    5. Ιδιωτικοποιήσεις και
    6. Εκσυγχρονισμός Δημόσιας Διοίκησης
Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές και σε προηγούμενα άρθρα μας (20.02.17_Η έκθεση τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, 06.11.17_Τι αφορούν τα 95 προαπαιτούμενα, 08.01.18_Το συμπληρωματικό MoU της Ελλάδας με του θεσμούς) η εποπτεία από τους θεσμούς θα συνεχιστεί με τριμηνιαίες εκθέσεις μέχρι και τα μέσα το 2022. Στην συνέχεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα παρακολουθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι την επιτυχή εξόφληση των δανείων του προς την χώρα μας.
Η τρίτη αυτή έκθεση που ήρθε στην δημοσιότητα συντάχθηκε μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης στα μέσα Μαΐου συμπεριλαμβάνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων ελάφρυνσης των εξαγγελιών. Στην 98 σελίδων έκθεση της η Ε.Ε. αμφισβητεί τον υπολογισμό των επιπτώσεων των μέτρων στο ΑΕΠ της χώρας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά και την στόχευση των ιδίων των μέτρων.
Η Ε.Ε. ξεκινά την έκθεση της υπενθυμίζοντας σε όλους της δεσμεύσεως που έχουν λάβει για την εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος. Με εύσχημο λόγο αντιτίθεται στις εξαγγελίες, δημοσιεύοντας τις δικές της εκτιμήσεις για το εύρος της μεταβολής του ΑΕΠ από αυτές. Οι Βρυξέλλες σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι ανακοινώσεις των μέτρων έγιναν αισθητές στις αγορές και ειδικότερα στο κόστος δανεισμού της χώρας. Αμέσως μετά τις εξαγγελίες, θυμίζουμε, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κάθε διάρκειας αυξήθηκαν απότομα κατά περίπου 30 μονάδες βάσης. Αν και έκτοτε έχουν αποκλιμακωθεί, εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τις αποδόσεις των τίτλων της υπόλοιπης Ευρωζώνης.
Στα επόμενα άρθρα μας θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τις επισημάνσεις της τρίτης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό