Η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΙΙΙ

i-4i-ekthesi-aksiologisis-tis-evropaikis-epitropis-iii

τομείς ενδιαφέροντος:
Οικονομική Σταθερότητα και Οικονομικές πολιτικές
    • Ο Οικονομικός και Τραπεζικός τομέας συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες με την ρευστότητα των τραπεζών να βελτιώνεται αλλά να βασίζεται πρωτίστως στην εσωτερική δημιουργία κερδοφόρων αποτελεσμάτων και όχι στην αύξηση των καταθέσεων. Σημαντικός παράγοντας αδυναμίας ρευστότητας αποτελεί η ποιότητα του ενεργητικού τους η οποία επηρεάζεται από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.
    • Οι στόχοι για την μείωση των ΜΕΔ δεν επιτυγχάνονται παρά το γεγονός της σημαντικής υποχώρησης τους από το 2016 λόγω της αποτυχημένης διαδικασίας των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με την επιτροπή τα 2/3 των πλειστηριασμών ακυρώνονται ή καταλήγουν σε άγονη τελεσιδικία.
   • Οι ρυθμοί ολοκλήρωσης δικαστικών υποθέσεων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δημιουργείται νέο κύμα καθυστερημένων δικαστικών υποθέσεων.
   • Η εγκατάσταση ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης ΜΕΔ έχει καθυστερήσει σημαντικά. Επίσης έχει καθυστερήσει και η νομοθέτηση του νέου πτωχευτικού δικαίου.
    • Ενώ ο ρυθμός ένταξης στην διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού έδειχνε ότι είχε μια δυναμική, οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές προκαλούν ανησυχία στην επιτροπή.
Εργασιακά, απασχόληση και αγορές προϊόντων
     • Η επιτροπή αναφέρει ότι η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα στην βελτίωση του ποσοστού απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
   • Ο σχεδιασμός για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας προχωράει κανονικά και σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Ιδιαίτερα στους τομείς υψηλής παραβατικότητας περιορίστηκε στο 8,94% για το 2018 έναντι του 12,4% του 2017.
    • Η επιτροπή παρατηρεί ότι ο τομέας της χώρας που έχει διαχρονικά προβλήματα τα οποία συνεχίζουν ακόμα και σήμερα, είναι το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Εδώ επισημαίνεται η ανεπαρκής χρηματοδότηση, η απουσία αυτονομίας, το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και η έλλειψη διασύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά.
    • Σημαντικές αποκλίσεις παρατηρούνται και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ωφελούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σύμφωνα και με τις επισημάνσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
    • Περισσότερα αναφέρει η έκθεση θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να επιτύχει η χώρα μας τον στόχο των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025 όπως έχει δεσμευτεί.
    • Αντίθετα, τα εύσημα λαμβάνει η χώρα μας για την λειτουργία του συστήματος κτηματολόγησης και την καταγραφή των ιδιωτικών αλλά και δημοσίων γαιών. Εντός αυτού περιλαμβάνεται και η δημοσιοποίηση των δασών στο 98% μέχρι και τον Ιούλιο.
    • Τέλος στον τομέα της ενεργειακής αγοράς, η έκθεση καταγράφει την ανησυχία της για την μη τελεσφόρηση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για το ότι ακόμα το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ παραμένει στο 77% και θα πρέπει να πέσει κάτω από το 50% μέχρι το 2020 αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ που κατέγραψαν υψηλές ζημίες.
Ιδιωτικοποιήσεις
    • Η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και ότι σε αυτήν θα περάσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα αλλά πρόσφατες νομοθετήσεις όπως για τα αεροδρόμια μπορεί να επηρεάσουν την αυτόνομη λειτουργία της ΕΕΣΥΠ.
    • Καθυστερήσεις καταγράφει η έκθεση σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεως όπως της μαρίνας του Αλίμου, των ΕΛΠΕ, της πώλησης του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, της ΔΕΠΑ, της Εγνατίας Οδού και των τοπικών λιμένων.
   • Για το Ελληνικό αναφέρει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε να έχουμε οικονομική συναλλαγή στους επόμενους μήνες.
Εκσυγχρονισμός δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνη
    • Η διαδικασία επιλογής Γενικών Γραμματέων προχωρά αν και με αργούς ρυθμούς και μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή για 90 Γενικούς Διευθυντές Δημοσίων τομέων.
   • Συνεχιζόμενες προσπάθειες γίνονται για την εγκαθίδρυση ολοκληρωμένου συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού για τον δημόσιο τομέα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.
  • Εντατικές προσπάθειες θα πρέπει να καταβάλουν οι αρχές για την ολοκλήρωση του σχεδίου εργασιακών καθηκόντων (job description) και να εκμεταλλευτούν την τεχνική υποστήριξη που τους δίνουν οι Ευρωπαϊκού θεσμοί.
   • Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο συνεχίζει να παρακολουθεί επισταμένα την διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο και την εφαρμογή της συμφωνίας ένας προσλαμβανόμενος για ένα αποχωρούντα. Εκτιμάται ότι μη μόνιμο προσωπικό περίπου 1.550 ατόμων θα πρέπει να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους.
   • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς και ηλεκτρονική διαχείριση δικαστικών υποθέσεων είναι τομείς που σύμφωνα με την έκθεση βρίσκονται σε καλό δρόμο.
   • Ακόμα μια φορά η έκθεση αναφέρει ότι η επιτροπή είναι ευχαριστημένοι με την αθώωση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου και αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στο δικαστήριο εφέσεων.
Η έκθεση κλείνει με τις επιφυλάξεις της επιτροπής ‘ Ο ρυθμός της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες και η συνέπεια ορισμένων μέτρων που πάρθηκαν με τις δεσμεύσεις που έχει δώσει η χώρα μας δεν είναι σύμφωνη’. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι φωνές της οικονομίας και της αγοράς δεν έχουν τόση δύναμη για να εισακουστούν. Η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία θα έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση που επιβάλει άμεσα μέτρα.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό