269. Η επιχειρηματικότητα στο καιρό του κορωνοϊού

i-epixeirimatikotita-sto-kairo-tou-koronoioy

Στο τελευταίο άρθρο μας πριν την έξαρση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναφέραμε ότι τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν ανέρθει στις 100.000. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν περίπου 5,1 εκατομμύρια κρούσματα και δυστυχώς πάνω από 335.000 συμπολίτες μας έχουν αποβιώσει λόγω της πανδημίας.

Η Ελλάδα με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να έχει ανταπεξέλθει με επιτυχία στη αντιμετώπιση του ιού σε ότι αφορά τουλάχιστον τις ανθρώπινες ζωές. Εφόσον μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατό τις υγειονομικές επιπτώσεις, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα θα είναι η επόμενη πρόκληση που θα χρειαστεί την προσοχή όλων μας.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα πρωτόγνωρο εξωγενές γεγονός που επηρεάζει θεμελιακά την ύπαρξη τους. Η παγκόσμια επέκταση του ιού επηρεάζει καταναλωτές που βρίσκονται έγκλειστοι αλλά και φοβισμένοι για τον μέλλον τους, εργαζόμενους που πρέπει να εργάζονται εξ αποστάσεως και επιχειρηματίες με οικονομικές δυσκολίες και με κλειστές επιχειρήσεις. Δυστυχώς ο ιός ήρθε για να μείνει και θα πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και να μάθουμε να επιχειρούμε με την παρουσία του.

Η διαχείριση της νέας κατάστασης αποτελεί και το κλειδί για την επιβίωση της επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει με ανοιχτό μυαλό να διερευνήσει τις εναλλακτικές του και ανάλογα να κινηθεί.

Παραθέτουμε κάποια συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης

    • Προστασία του προσωπικού και του πελατολογίου. Καθημερινά δημοσιεύονται πρωτόκολλα λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων τα οποία πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα από τους επιχειρηματίες. Κανείς δεν θέλει να ξανακλείσει η επιχείρηση του μεταβαίνοντας σε καθεστώς καραντίνας λόγω υγειονομικού συμβάντος ή να κατηγορηθεί από πελάτη ότι κόλλησε τον ιό κατά την διάρκεια εμπορικής συναλλαγής.

     • Απαντήστε στις προκλήσεις και προστατέψτε την επιχείρηση. Η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος απομακρύνει τον φόβο από τους πελάτες αλλά και τους υπαλλήλους. Τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και να αναπροσαρμόζονται σε τακτή βάση ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση και τις οδηγίες των υπευθύνων.

    • Αποδεχτείτε ότι η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Δυστυχώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα νέο περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο και αναστρέψιμο κάθε ώρα που περνάει. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμάζονται είτε με ενδοεταιρικές ομάδες διαχείρισης κρίσης είτε με εξωτερικούς συμβούλους για μια καθημερινή αντιμετώπιση νέων προκλήσεων. Οι προβλέψεις πολύ γρήγορα γίνονται παρωχημένες και εκτός πραγματικότητας. Προϋπολογισμοί βρίσκονται εκτός ορίων και δεν δίνουν την πραγματική εικόνα. Χρειάζεται καθημερινή εκτίμηση της κατάστασης και άμεσες λύσεις.

      • Πειραματιστείτε και προσαρμοστείτε. Η νέα κατάσταση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να εφαρμόσετε νέες μεθόδους λειτουργίας της επιχείρησης που μέχρι τώρα δεν ήταν αναγκαίες. Παράδειγμα η τηλεργασία μπορεί να αποτελέσει λύση για εργαζόμενους που βρίσκονται μακριά από την έδρα της επιχείρησης. Η ανάπτυξη των e-shop επιτρέπει την αποφυγή επαφής με τον πελάτη. Επιπλέον οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου πίεσαν στα άκρα την εφοδιαστική αλυσίδα των επιχειρήσεων. Εφόσον οι δικτυακές πωλήσεις θα αυξάνονται μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε τον τρόπο που θα λαμβάνουν τα προϊόντα οι πελάτες σας;

      • Διαχειριστείτε τα διαθέσιμα σας. Οι διαδικτυακές πωλήσεις βοηθούν στην αύξηση των διαθεσίμων και στην μείωση των απαιτήσεων. Διαχειριστείτε με φειδώ και σύνεση το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο εν καιρό κρίσης: τα διαθέσιμα. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Αύριο θα χρειαστεί να υποστηρίξετε την επιχείρηση σας ή να εξασφαλίσετε μια επιχειρηματική ευκαιρία που εν μέσω κρίσης σίγουρα θα εμφανιστεί.

      • Επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να διαχειριστείτε. Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα πάντα είτε λόγω γνώσεων είτε λόγω χρόνου. Εργασιακές σχέσεις και αλλαγή εσωτερικών διαδικασιών είναι θέματα που απαιτούν την προσοχή σας. Η διάρκεια της αναστολής εργασιών της επιχείρησης δεν είναι αντικείμενο διαχείρισης από τον επιχειρηματία. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προετοιμαστεί για την περίοδο επανέναρξης των εργασιών του.

     • Φανταστείτε την επόμενη μέρα και κάντε τη πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και τους πελάτες σας. Βοηθήστε τους ανθρώπους που εξαρτώνται από εσάς, τους εργαζόμενους σας αλλά και τους πελάτες σας να δουν ‘φως στο τούνελ’. Δώστε το όραμα σας για την μεταμόρφωση της επιχείρησης και την λειτουργία της σε νέες συνθήκες. Αποτελεί μεγάλη ευθύνη του επιχειρηματία να εμπνέει τους ανθρώπους τους και να τους οδηγεί σε θετικά μονοπάτια. Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία για έμπνευση.

    • Δημιουργήστε αξία πέρα από την τρέχουσα ενασχόληση. Ζητήστε βοήθεια από επαγγελματίες. Δεν είστε υποχρεωμένοι να γνωρίζετε αλλά και να προβλέπετε τα πάντα. Υπάρχουν επαγγελματίες σύμβουλοι που μπορούν να αναλάβουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους επιχειρηματία με πολύ καλά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη της η Deloitte για τον ανθεκτικό οργανισμό, «η ανθεκτικότητα δεν είναι προορισμός. Είναι ένας τρόπος ύπαρξης. Ένας ανθεκτικός οργανισμός δεν είναι αυτός που μπορεί απλά να επιστρέψει εκεί που σταμάτησε πριν από την κρίση. Αντίθετα, ο πραγματικά ανθεκτικός οργανισμός είναι αυτός που έχει μεταμορφωθεί, έχοντας ενσωματώσει τις τάσεις, τις πεποιθήσεις, την ευκινησία και τις νέες δομές στο DNA του που του επιτρέπουν όχι μόνο να ανακάμψει στο σημείο που βρισκόταν, αλλά να ωθηθεί γρήγορα μπροστά»

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό