Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM)

8 7 19

την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του για το 2018. Περίοπτη θέση στην έκθεση καταλαμβάνει η χώρα μας και το τι επέτυχε το ταμείο από την στιγμή της εμπλοκής του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Τα τρία προγράμματα διάσωσης της χώρας μας απορρόφησαν περίπου 290 δις ευρώ. Στον παρακάτω πίνακα του ταμείου φαίνεται η βοήθεια που εγκρίθηκε για την Ελλάδα, πόση από αυτή χρησιμοποιήθηκε και με τι επιτόκιο.

8 7 19

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συμπεριλαμβάνει τον τερματισμό του Ελληνικού προγράμματος στα δύο σημαντικά ορόσημα του οργανισμού για το 2018. Αυτό δεν τον αποτρέπει από το να προβεί στις δέουσες συστάσεις για το 2019. Η πρώτη από αυτές είναι η επανασύσταση προς τις Ελληνικές αρχές για την δέσμευση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Επίσης υπενθυμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί, όπως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Σημειώνει δε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από επιδόματα αλλά από αναπτυξιακές πολιτικές και θεωρεί μείζονος σημασίας την εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων. Τέλος υπενθυμίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέχρι την εφαρμογή όλων των προσυμφωνημένων μέτρων.
Το δεύτερο ορόσημο επιτυχίας του ESM για το 2018 αναφέρει η έκθεση ότι ήταν η συμφωνία για την ενίσχυσή του ταμείου στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης. Ο ESM καλείται τώρα να αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ για τις επόμενες ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας όπως η Ελλάδα. Διαθέτει ικανοποιητική χρηματοδότηση αλλά και όλο το νομικό οπλοστάσιο που χρειάζεται για να εφαρμόσει και εξασκήσει τα νέα του καθήκοντα.
Για την Ελλάδα επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης και της τρίτης αξιολόγησης επέτρεψε να απελευθερωθούν 21,7 δις ευρώ από το ταμείο για την χρηματοδότηση της χώρας. Κατά την διάρκεια του τρίτου προγράμματος που ξεκίνησε το 2015 απελευθερώθηκαν από το ταμείο 61,9 δις ευρώ από τα 86 δις που είχαν συμφωνηθεί, από τα οποία τα 7 δις κατευθύνθηκαν στην αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και 11,4 δις στην δημιουργία του λεγόμενου χρηματοδοτικού ‘μαξιλαριού ασφαλείας’. Το 2018 αναφέρει το ταμείο η Ελλάδα ‘έκλεισε’ με 26,8 δις ευρώ διαθέσιμα ικανά να την υποστηρίξουν τα επόμενα δύο έτη και να μην χρειάζεται να αντλήσει χρήμα από τις αγορές.
Σημαντικό επίτευγμα της χώρας μας αναφέρει το ταμείο ήταν η σημαντική υποχώρηση των παλαιών οφειλών του κράτους από τα υψηλότερα επίπεδα του 2016, αποπληρώνοντας τα τελευταία δύο έτη περισσότερα από 8 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,4 δις ευρώ που υπολείπονται , το ταμείο αναφέρει ότι πρέπει να εξοφληθούν το συντομότερο εντός του 2019 σύμφωνα πάντα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας.
Τα συμπεράσματα του ταμείου για το πρόγραμμα που εφάρμοσε στην χώρα μας είναι ότι με τις συνεχιζόμενες δεσμεύσεις καταφέραμε να βελτιώσουμε την αξιοπιστία μας αλλά παραμένουν αρκετές προκλήσεις για να διατηρηθεί η αύξηση του ΑΕΠ μας. Η ισχνή ανάπτυξη του 1,9% στηρίζεται στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις προκαλώντας ανησυχίες για την διατηρησιμότητα της.
Τέλος το ταμείο εγκωμιάζει την χώρα μας για την αναστροφή των δίδυμων ελλειμμάτων, του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε πλεόνασμα του ενός και μικρό έλλειμμα του άλλου.

8719   Ο ESM δημιουργήθηκε εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης ως εργαλείο αντιμετώπισής της από τους Ευρωπαίους. Η χώρα που ωφελήθηκε τα μέγιστα από αυτόν ήταν η Ελλάδα όπου η οικονομική βοήθεια που έλαβε όχι μόνο ήταν τεραστίου μεγέθους, πρωτοφανής στα οικονομικά ιστορικά, αλλά τα δάνεια του έχουν μέση διάρκεια τα 32,5 χρόνια και το επιτόκιο τους είναι στο 1,45%.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό