Η Ιταλική κρίση και οι επιπτώσεις της

proto

κατέληξε σε συνασπισμό της Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και του Κινήματος των 5 Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάτζιο και τα δύο κόμματα δηλωμένα αντιευρωπαϊκά με ξεκάθαρη πολιτική σύγκρουσης με την Ευρώπη. Κατόπιν ακολούθησαν οι προειδοποιήσεις μεγάλων δημοσιογραφικών πρακτορείων, του CNBC, και του Bloomberg όπου υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ συνεχίζουν να βαθαίνουν. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της οικονομικής δύναμης της Ιταλίας, το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στα 1,72 τρις ευρώ για το 2017 με πληθυσμό κοντά στα 61 εκατ. και ποσοστό ανεργίας στο 11,3% για το ίδιο έτος. Λόγω της δυναμικότητας της βρίσκεται στην 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και παράλληλα στην 3η θέση στην Ευρωζώνη όσον αφορά το μέγεθος της οικονομίας της.
Η δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ιταλία, μην έχοντας ξεπεράσει ακόμα την τραπεζική κρίση του περασμένου έτους, καταγράφεται σε 4 γραφήματα συγκεκριμένων οικονομικών δεικτών.
Ο πρώτος δείκτης είναι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, η οποία και αποκαλύπτει ότι οι επενδυτές περιμένουν κάθε άλλο παρά ευχάριστα νέα από τον προϋπολογισμό, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο και θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόδοση έχει επιστρέψει πολύ κοντά στα επίπεδα του Μαΐου, όταν βρισκόταν στο απόγειό της η πολιτική αναταραχή στη χώρα.

proto

Στο διάγραμμα φαίνεται ότι η απόδοση έχει ανέρθει στο 3,22% και αντιστοιχεί στην δεύτερη υψηλότερη απόδοση μετά του Ελληνικού που ανέρχεται στα 4,41%.
Ο δεύτερος δείκτης συνδέεται άμεσα και αφορά στο spread ιταλικών- ισπανικών ομολόγων (διαφορά απόδοσης έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων), το οποίο θεωρείται βαρόμετρο για τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Κινούνται σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα της περιόδου της κρίσης χρέους, που ανάγκασε τον Μάριο Ντράγκι να δεσμευθεί ότι θα κάνει «ότι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ.

deutero

Η απόδοση των Ιταλικών ομολόγων ξεπερνά το 2% έναντι του Γερμανικού καταδεικνύοντας την αρνητική εκτίμηση που έχει η αγορά για το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Το τρίτο γράφημα καταγράφει την απότομη αύξηση του όγκου συναλλαγών στην ιταλική αγορά ομολόγων, η οποία και είναι ενδεικτική της έντονης νευρικότητας των επενδυτών για τις εξελίξεις στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νευρικότητα το Ιταλικό χρέος και τείνουν να ‘ξεφορτωθούν’ Ιταλικά ομόλογα με τον φόβο της ενδεχόμενης κατάρρευσης και της απομείωσης της αξίας τους.

trito

Τέλος στο παρακάτω γράφημα διαφαίνεται καθαρά η πρόθεση των επενδυτών να δραπετεύσουν από το Ιταλικό χρέος και να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε ιταλικό χρέος μειώθηκαν κατά 38 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ύστερα από πτώση 34 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ για το χρέος της χώρας.

tetarto

Η Ιταλία αποτελεί την ισχυρότερη περιφερειακή δύναμη της Ευρωζώνης όπως προαναφέραμε. Οι επιπτώσεις της κρίσης που διέρχεται είναι άμεσα συνδεδεμένες με το οικονομικό γίγνεσθαι των υπολοίπων περιφερειακών κρατών και ειδικότερα της Ελλάδας. Η χώρα μας έχοντας ολοκληρώσει το 3ο Πρόγραμμα Στήριξης που με επίσημο αίτημα της για χορήγηση στήριξης υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 19 Αυγούστου 2015, αντιμετωπίζει πια την οικονομική πραγματικότητα των αγορών πράγμα που δεν χρειάστηκε να κάνει τα τελευταία 10 χρόνια. Τα επιτόκια των 10ετών Ελληνικών ομολόγων κυμάνθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο επίπεδο του 4,20%-4,50% αρκετά μακριά από το κάτω του 4% που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο. Λόγω του αποθεματικού που έχει συγκεντρώσει το οικονομικό επιτελείο και έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας, το Ελληνικό Δημόσιο δεν υποχρεούται να εξέλθει στις αγορές πριν το τέλος του έτους. Εκτιμάται ότι μέχρι τότε η πίεση που ασκείται στα Ελληνικά ομόλογα θα έχει σημαντικά αποκλιμακωθεί. Ήδη παρατηρούνται τάσεις αποκλιμάκωσης μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και της δέσμευσης της για συνέχιση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Η εκτίμηση μας είναι ότι υπό το βάρος των πιέσεων της αγοράς, η Ιταλία θα αντιληφθεί ότι μια πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη δεν είναι προς το συμφέρον της και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συναινέσεις με το μέγιστο όφελος για αυτήν. Εξάλλου το παράδειγμα της Ελληνικής σύγκρουσης με την Ευρώπη του 2015 και οι επιπτώσεις της, είναι αρκετό για να ωθήσει το Ιταλικό πολιτικό σύστημα σε αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό