Η παγκόσμια οικονομία το 2019

οικονομολόγων και αναλυτών της αγοράς, διαφαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ήπιας επιβράδυνσης με τις αγορές κεφαλαίων να έχουν μετατοπιστεί σε αμυντική στάση. Οι κυριότεροι παράγοντες αβεβαιότητας σύμφωνα με τους αναλυτές παραμένουν η πιθανή εντατικοποίηση των εμπορικών πολέμων διεθνώς με απρόβλεπτα αποτελέσματα και η πιθανότητα ενός ασύντακτου Brexit.
Στην παραπάνω διαπίστωση των αναλυτών, συνηγορούν και τα στοιχεία για την παγκόσμια ανάπτυξη που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Σύμφωνα με αυτήν, το 2018 αναμένεται το παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 3,7% και για τα δύο επόμενα έτη 2019 και 2020 να αυξηθεί κατά 3,5%. Η υποχώρηση της αυξητικής τάσης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης όπου από το 2,1% του 2018 θα περάσει στο 1,9% για το 2019 και 1,8% για το 2020. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περνάμε σε ένα κύκλο χαμηλότερων αυξήσεων του ΑΕΠ παγκοσμίως. Για την δυναμικότερη οικονομία της Άπω Ανατολής, την Κίνα, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της από 6,5% που καταγράφεται για το 2018 θα υποχωρήσει στο 5,8% έως το 2020. Στην αντίθετη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη από 3,0% το 2018 θα επιβραδυνθεί στο 1,7% έως το 2020.
Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας επιβράδυνσης φαίνονται και στις πιέσεις που δέχονται οι τιμές του πετρελαίου. Κατά την διάρκεια του 2018 η τιμή του βαρελιού εμφάνισε σωρευτικές απώλειες άνω του 20% καθώς παρά την συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως οι ανησυχίες για τα υφιστάμενα υψηλά αποθέματα παραμένουν ισχυρές. Οι προβλέψεις για επιβράδυνση της Κινέζικης οικονομίας, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκόσμια, ενδέχεται να ωθήσουν την τιμή του βαρελιού παρακάτω από τα 45 δολάρια που βρίσκεται σήμερα.
Η χώρα μας, έχοντας απολέσει περί του 25% του ΑΕΠ της κατά τα τρία πρώτα έτη της κρίσης, καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μετά το 2017 και το +1,5% αναμένεται το 2018 να κλείσει στο +2,0%. Το 2019 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης με ρυθμό που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 2% έως 2,5%. Όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και για τα επόμενα έτη με ρυθμούς όμως κάτω του 2% και πιο κοντά στους ρυθμούς της Ευρωζώνης του 1,7%.
Η χώρα μας όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας (08.10.18_Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2019), έχει δεσμευτεί σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, σε πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για το 2018, 2019 και 2020. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική Οικονομία του ΣΕΒ, τα κοινωνικά μέτρα που ελήφθησαν για το 2019 σε συνδυασμό με την μη περικοπή των συντάξεων, έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης για το έτος πέρα του στόχου του 3,5%. Συνεπώς δεν υπάρχει χώρος για παρεκκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το ίδιο έτος.
Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας για το τρέχον έτος συνοψίζονται στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες με στόχο να υπάρξει περιθώριο χρηματοδότησης της οικονομίας και στις οικονομικές επιπτώσεις μιας μακροσκελούς προεκλογικής περιόδου.
Συμπερασματικά, η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ένα κύκλο χαμηλής μεν, ανάπτυξης δε, χωρίς όμως τις μακροοικονομικές ανισορροπίες των προηγουμένων ετών που μπορεί όμως εύκολα να μετατραπεί σε ένα φαύλο κύκλο μικρότερης ανάπτυξης με αποτέλεσμα να επαναδημιουργηθούν οι ανισορροπίες του παρελθόντος.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος

Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό