Η πορεία των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Κεφαλαίων

Διερευνώντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομικών εταίρων, λάβαμε υπόψη μας και αναλύσαμε την πρόσφατη έκθεση της Eurostat η οποία καταγράφει την κατεύθυνση και την συγκέντρωση των Ευρωπαϊκών επενδυτικών Κεφαλαίων σε παγκόσμια κλίμακα.
Για το έτος 2015 που αναφέρει η έκθεση το σύνολο των άμεσων επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανερχόταν σε 6,894 τρις ευρώ ενισχυμένο κατά 14,9% έναντι του υπολοίπου του 2014. Αντίστοιχα το σύνολο των άμεσων επενδύσεων του υπολοίπου κόσμου για το ίδιο έτος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση άγγιζε τα 5,842 τρις Ευρώ ενισχυμένο κατά 22,8% έναντι του προηγούμενου έτους. Σε επίπεδο καθαρών άμεσων επενδύσεων ο υπόλοιπος κόσμος υπολείπεται κατά περίπου 1 τρις από τις άμεσες επενδύσεις της Ε.Ε. Ως άμεσες επενδύσεις ορίζονται τα κεφάλαια που κατευθύνονται σε αλλοδαπές εταιρείες και αποκτούν τουλάχιστον το 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Συνεπώς δεν υπολογίζονται κεφάλαια μικρότερα του παραπάνω ποσοστού που αποκτούν μικρό αριθμό μετοχών με σκοπό την άμεση μεταπώληση τους και την καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον προορισμό του 37,2% των άμεσων επενδύσεων των Ευρωπαϊκών Κρατών ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 2,5 τρις ευρώ. Δεύτερη χώρα με ποσοστό 12% των άμεσων Ευρωπαϊκών επενδύσεων έρχεται η Ελβετία και ακολουθεί ο φορολογικός παράδεισος των Βερμούδων με 5,1%. Η Κίνα βρίσκεται αρκετά πιο πίσω με 4,2% και η Ρωσία ακόμα χαμηλότερα στην διαβάθμιση με 2,5%. Ως ανερχόμενη οικονομική δύναμη και μέρος των πρώην BRICs η Βραζιλία απορροφά το 4,7% των άμεσων επενδύσεων. Συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών της αμερικάνικης Ηπείρου όπως Μεξικό, Νησιά Καϋμάν, Αργεντινή, Χιλή και Καναδά, η πέρα του Ατλαντικού ήπειρος αποτελεί τον προορισμό του 59,3% των Ευρωπαϊκών άμεσων επενδύσεων.
Στον αντίποδα οι εισερχόμενες άμεσες επενδύσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο προέρχονται κατά 41,7% από τις ΗΠΑ, 10,7% από την Ελβετία και 8,6% από τις Βερμούδες. Ο Καναδάς αποτελεί την πηγή του 3,9% των επενδύσεων του Ευρωπαϊκού χώρου όσο είναι και το ποσοστό των Νήσων Jersey και των Νήσων Καϋμάν. Η Κίνα αποτελεί μόνο το 2% των άμεσων επενδύσεων πράγμα που δικαιολογεί και το εμπορικό έλλειμμα που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτή τη χώρα. Η Αμερικάνικη ήπειρος συνολικά αποτελεί το 66% των άμεσων επενδύσεων στην Ευρώπη.
Οι οικονομικές εξαρτήσεις του Δυτικού Κόσμου που καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν κατά τα τελευταία 100 χρόνια φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να επηρεαστούν δραματικά από την αλλαγή ηγεσίας στην πέρα του Ατλαντικού ήπειρο.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό