ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Η Ινδία αποτελεί την 7η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο με 32,8 εκατ. τετ. χιλιόμετρα και την 2η σε πληθυσμό με 1,31 δις κατοίκους για το 2017. Διαθέτει ανεξερεύνητο μέχρι τώρα ορυκτό πλούτο με μεγάλες ποσότητες σιδηρομεταλλεύματος, βωξίτες, χρώμιο μαγγάνιο και σπάνιες γαίες ενώ τα ινδικά νοικοκυριά κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο με 24.000 τόνους.
Η Ινδική οικονομία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 7,1% για το 2017-2016 τον οποίο διατηρεί σε αυτά τα επίπεδα κατά την τελευταία εικοσαετία. Σε απόλυτα νούμερα με 2,29 τρις δολάρια ΑΕΠ, αποτελεί την 7η μεγαλύτερη οικονομία παγκόσμια και την 3η μεγαλύτερη με τον δείκτη Ισοτιμίας Αγοραστικής Δύναμης (PPP-Purchasing Power Parity). Η Ινδία διαθέτει έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα υπηρεσιών που συνεισφέρει κατά 54% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας και καταγράφει ποσοστά μεγέθυνσης πάνω από το 9% κάθε έτος. Πληροφορική, outsourcing, υπηρεσίες λογισμικού αποτελούν τους βασικούς κορμούς του τομέα υπηρεσιών και συνηγορούν στην καταξίωση της Ινδίας ως το 4ο μεγαλύτερο κέντρο start-ups παγκόσμια.
Η Ινδία εξαγάγει προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 244,8 δις δολαρίων κάθε έτος, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απορροφά το 16,9% αυτών, τις ΗΠΑ το 15,2% και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 11,3% με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να ακολουθούν με μονοψήφια ποσοστά. Αντίστοιχα εισάγει αγαθά ύψους 340,9 δις δολαρίων με κυριότερους εισαγωγείς της την Κίνα με ποσοστό 15,8%, και την ΕΕ με 11,2%. Βασικά προϊόντα εισαγωγής αποτελούν τα πετρελαιοειδή, μηχανολογικός εξοπλισμός χημικά και πλαστικά άνθρακας και χάλυβας καθώς και φυτικό λάδι.
Οι οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με την Ινδία παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο με εξαίρεση το τομέα του τουρισμού. Οι Ελληνικές εξαγωγές κυμάνθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα των 46 εκατ. ευρώ του 2013 στα 62,4 εκατ. ευρώ το 2016 καταγράφοντας αύξηση 36% για την τετραετία και 2,7% από το 2015 στο 2016. Αντίστοιχα μεγάλο όγκο συναλλαγών καταγράφουν οι εισαγωγές από την Ινδία με το ύψος τους να ανέρχεται στα 297,7 εκατ. ευρώ με ετήσια ποσοστιαία αύξηση 4,7% για το 2016. Οι κυριότερες εξαγωγές μας στην Ινδία ήταν άργιλος και τεχνουργήματα, χυτοσίδηρος και σίδηρος, αλάτι, θείο και βαμβάκι. Από την Ινδία εισάγαμε οργανικά χημικά προϊόντα, μηχανές και συσκευές, ψάρια και μαλακόστρακα, σπόρους και καρπούς, οχήματα.
Από τις σημαντικότερες Ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ινδία είναι:
Εταιρεία Τομέας
• Pharmathen S.A. Φάρμακα
• Alumil Ορυκτά
• Chipita Είδη διατροφής
• AMD Telecom SA Τηλεπικοινωνίες Πληροφορική
• Danaos SA Τηλεπικοινωνίες Πληροφορική
• Frigoglass SA Υαλουργία
• Intrakom SA Τηλεπικοινωνίες Πληροφορική
Ο τουρισμός αποτελεί έναν προσοδοφόρο τομέα με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Τα τελευταία έτη ο αριθμός των Ινδών τουριστών στο εξωτερικό αυξάνεται έτσι ώστε η Ινδία να θεωρείται πλέον μία κορυφαία αγορά εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ινδών τουριστών θα ανέρθει σε 50 εκατ. μέχρι το 2020. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι Ινδοί εξερχόμενοι τουρίστες προτιμούν γειτονικές τους χώρες με όμως σημαντική ανάπτυξη των ‘αναδυομένων προορισμών’. Εκεί φιγουράρει πρώτη η Ζάκυνθος και ακολουθούν τα νησιά Μαλβίδες και Σεϋχέλλες. Η Μύκονος και η Σαντορίνη λόγω των γυρισμάτων σε αυτές κινηματογραφικών παραγωγών τύπου Μπόλλυγουντ παραμένουν ψηλά στις επιλογές των Ινδών τουριστών.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων