και να επιδεικνύει στη καλύτερη των περιπτώσεων απροθυμία στις φάσεις όπου συμμετέχει, την ίδια στιγμή η ενεργή του ανάμειξη διαμορφώνει την Ευρωπαϊκή ενοποίηση ώστε να ταιριάξει στο «ίδιον συμφέρον».
Η αδιάλειπτη δύστροπη στάση αναδεικνύεται στην ακαδημαϊκή κουλτούρα του Η.Β που την τοποθετεί στην εποχή που οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Δ.Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας συνέστησαν την Κοινή αγορά άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος. Η Βρετανία προσκαλείται να συμμετάσχει αλλά επιλέγει την αποστασιοποίηση, στρατηγική που επαναλαμβάνεται και στη πρόσκληση του 1957 όπου οι έξι ίδιες χώρες συνέστησαν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 καταγράφεται σημαντική οικονομική μεγέθυνση των έξι χωρών που υλοποιούν το πλαίσιο της συνεργασίας ξεπερνώντας αυτή του Η.Β. «Σ’ αυτό συμβάλλει το ότι οι χώρες της ΕΕ παύουν να επιβάλλουν δασμούς στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές». Η παράκληση του Η.Β. για την είσοδο του στη κοινότητα έλλειψη της διορατικότητας των προηγούμενων χρόνων απορρίπτεται διπλά. Και στις δύο αιτήσεις ο Σαρλ ντε Γκωλ άσκησε το δικαίωμα του βέτο. Ο στρατηγός ντε Γκώλ χάνει στο Εθνικό Δημοψήφισμα και παραιτείται της προεδρίας το 1969 ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο του Η.Β. στη Κοινότητα το 1973 μαζί με τη Δανία και την Ιρλανδία.
Υπό την απειλή της υστέρησης στην οικονομική ανάπτυξη το Η.Β. εντάχθηκε στην κοινότητα αλλά μόλις δύο χρόνια μετά το 1975 ο Εργατικός πρωθυπουργός καλεί το Βρετανικό λαό σε δημοψήφισμα επί των όρων συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αμέσως μετά την εκλογή της το 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ ζητά επαναδιαπραγμάτευση του Βρετανικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και καταφέρνει το 1984 μέσα από τη ρητορική του «Θέλω να λεφτά μου πίσω» να λάβει μια γενναία έκπτωση επί της Βρετανικής συμμετοχής στον προϋπολογισμό της κοινότητας. Το 1988 στο Μπρύζ με την ξεκάθαρη τοποθέτησης της υπέρ της άμεσης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της κοινότητας έναντι των υπερεθνικών θεσμών της (εναντίωση στην περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση) επέφερε αφενός την ανησυχία και σύγχυση στους κόλπους της Κοινότητας και αφετέρου την Βρετανική απομόνωση.
Το 1992 ο Τζον Μέιτζορ προκειμένου να υπογράψει το κείμενο Συνθήκης του Μάαστριχτ (Ευρωπαϊκή Ένωση) απαίτησε και πέτυχε την απάλειψη της λέξης «Ομοσπονδίας», το δικαίωμα του Η.Β. να μην συμμετάσχει, κατά το δοκούν, στην οικονομική, νομισματική ένωση και στο κεφάλαιο της Κοινωνικής πολιτικής. Η απόρριψη της συνθήκης από τον λαό της Δανίας στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 1992 και η μείωση της συντηρητικής βουλευτικής πλειοψηφίας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο σε 21 από 100 βουλευτές επέτεινε τον «ανταρτοπόλεμο» των συντηρητικών Ευρωσκεπτικιστών.
Το 1994 η Βρετανία συνέχισε να λειτουργεί ως τροχοπέδη στα φιλόδοξα σχέδια των Ευρωπαϊκών της εταίρων με τον Μέιτζορ να ασκεί βέτο στην υποψηφιότητα για τη προεδρία του Jean-Luc Dehaene ως διάδοχου του Ζακ Ντελόρ ως υπέρμετρου υποστηρικτή της Ομοσπονδίας. Εντούτοις εκλέχθηκε ομόφωνα ο Ζακ Σαντέρ εξίσου ένθερμος φεντεραλιστής.
Το 1996 ξεσπάει η κρίση των «τρελών αγελάδων» και η Ε.Ε. απαγορεύει τις εξαγωγές βοδινού κρέατος από το Η.Β. Σε αντίποινα η Βρετανική πολιτική μετακινείται στην στρατηγική της «μη συνεργασίας». Σύμφωνα με αυτή κάθε φόρα που μια επιτροπή καλούνταν να πάρει μια ομόφωνη απόφαση η Βρετανική αντιπροσωπεία έγειρε το θέμα της απαγόρευσης του κρέατος παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν η ίδια η Βρετανία που έφερνε το υπό συζήτηση ζήτημα προς απόφαση.
Από το 1997 ο Τόνι Μπλερ και στη συνέχεια ο Γκόρντον Μπράουν έχοντας μεγάλη βουλευτική πλειοψηφία τήρησαν ξεκάθαρα ελάσσων εχθρική στάση απέναντι στην Ε.Ε. έναντι των συντηρητικών προκατόχων τους. Εντούτοις για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε η απρόθυμη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό σύνταγμα καθώς και η αντίθεση τους στην Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του πολέμου στο Ιράκ.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων