51. Μεγάλη ανάσα για επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια

megali-anasa-gia-epixeiriseis-me-kokkina-daneia

Νέα παράταση μέχρι 30 Ιουνίου δόθηκε σε επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια, για να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, χαρίζοντας ανάσα ανακούφισης σε χιλιάδες επιχειρηματίες.

Η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναστέλλεται, με τις ημερομηνίες να αλλάζουν διαρκώς. Από 3 Μαΐου που ήταν αρχικά μετατέθηκε στις 31 Μαρτίου και τώρα έως τις 30 Ιουνίου 2016.

Με τις τροποποιήσεις να μεταβάλλουν συνεχώς το «Νόμο Δένδια» για τα επιχειρηματικά δάνεια και συγχρόνως το τραπεζικό καθεστώς να ταλαντεύεται, πολλοί επιχειρηματίες δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και σε αιτήσεις για διακανονισμούς.
Ο νόμος Δένδια προέβλεπε ρύθμιση, ακόμα και διαγραφή μέρους των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με τζίρο έως και 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς και συνδυασμό διευθέτησης οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων προβλέπει τροποποιήσεις σε δύο επίπεδα. Από τη μία πλευρά, προβλέπεται η θέσπιση κινήτρων προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων. Η βασική μεταβολή είναι η μη φορολόγηση, ως εισόδημα, του ποσού που θα διαγράφεται, έτσι ώστε οι τράπεζες να προχωρούν πιο εύκολα σε διαγραφές, χωρίς επιβαρύνσεις. Από την άλλη πλευρά, προετοιμάζεται τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, ώστε να είναι πιο ευέλικτος, τόσο ως προς τις εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης κόκκινων δανείων, όσο και προς τις κατηγορίες που επιτρέπεται να πωλούνται.

Στο όλο κλίμα μεταβολών και τροποποιήσεων για τα επιχειρηματικά δάνεια, προστίθεται και η πιθανότητα για ‘’οπισθοβαρή κουρέματα” οφειλών, που αφορούν μακροπρόθεσμες περιπτώσεις ρυθμίσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες θα προχωρούν σε κουρέματα οφειλών με οπισθοβαρή χαρακτήρα αντί του εμπροσθοβαρούς που προωθούσαν μέχρι πρότινος, εφαρμόζοντας πλήρως τα κριτήρια που απαιτούνται για την αξιολόγηση ενός δανειολήπτη ως συνεργάσιμου.

Οι νέοι όροι συνδιαλλαγής ανατρέπουν το σύστημα και την όλη διαδικασία ρύθμισης που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Με τα σημερινά δεδομένα, η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών και στην πορεία, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος και εξυπηρετεί στους προγραμματισμένους χρόνους τις νέες δόσεις που έχουν προκύψει από τη ρύθμιση, θα μπορεί να διαπραγματευθεί ακόμα και πιθανό κούρεμα του υπολοίπου της οφειλής.

Αντιστρέφεται δηλαδή η όλη διαδικασία, με θετική όμως εξέλιξη κατά την πάροδο του χρόνου, καθώς ο δανειολήπτης θα έχει κίνητρο να παραμένει συνεχώς συνεργάσιμος, αφού θα μπορεί περισσότερες από μία φορές να διαπραγματευτεί την πιθανότητα κουρέματος.

Το ύψος του κουρέματος, για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, εκτιμάται σε 20% – 30% και θα χορηγείται εφόσον έχει προηγηθεί μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής του δανείου, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ανάληψη management της εταιρίας από την τράπεζα.

Με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά και το πλήθος των κόκκινων επιχειρήσεων, ένα κούρεμα δανείου της τάξεως του 20% – 30% είναι ικανό να επαναφέρει την επιχείρηση σε ρυθμούς ανάπτυξης και να την καταστήσει άμεσα βιώσιμη.

Η Financial Factor Consulting, εταιρεία οικονομικών συμβούλων επιχειρήσεων, μέσω των στελεχών της, μπορεί να σας υποστηρίξει σε ένα μεγάλο εύρος χρηματοοικονομικών, τραπεζικών, λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία μας μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση της επένδυσής σας αναλαμβάνοντας:

  • την σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου/μελέτης βιωσιμότητας (Προγράμματα ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος),
  • την τραπεζική χρηματοδότηση (Ταμείο Ανάκαμψης/Resilience Recovery Fund, European Guarantee Fund)

και γενικότερα όλα τα απαραίτητα βήματα που εγγυώνται την επιτυχία των επιχειρηματικών σας πλάνων.

Σημαντικό μερίδιο στην καθημερινότητα της επιχείρησης έχει η πληροφόρηση που, όπως δείχνει η πρακτική μας, λείπει από την αγορά. Η σύνταξη και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εκθέσεων και αναφορών παρακολούθησης τόσο για ενδοεταιρική πληροφόρηση (Financial Reporting) όσο και για εξωτερική χρήση (τράπεζες, επενδυτές κλπ), η εφαρμογή συστημάτων εσωτερικού (auditing) και χρηματοοικονομικού ελέγχου (due diligence), η σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών και επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μετατροπές, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις, εξαγορές εταιρειών (Mergers and Acquisitions), είναι υπηρεσίες που παρέχονται από πολλούς αλλά υποστηρίζονται πραγματικά από ελάχιστους.

Ακόμη, μπορούμε να αναλάβουμε την επίβλεψη και εποπτεία εσωτερικού λογιστηρίου ή, εφόσον υπάρχει ανάγκη, την εξωτερική οικονομική διεύθυνση. Ανάμεσα στα καθήκοντά μας θα είναι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

  • η σύνταξη μηναίων λογιστικών καταστάσεων και καταστάσεων τέλους χρήσης (Εθνικά Λογιστικά Πρότυπα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα),
  • η ανάλυση ισολογισμών για τη λήψη και προγραμματισμό επιχειρηματικών αποφάσεων (decision making),
  • ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ταμειακών ροών (cash flows),
  • η παρακολούθηση αποκλίσεων στα οικονομικά αποτελέσματα (financial deviation),
  • η σύνταξη προϋπολογισμού (Budgeting) και
  • η κοστολόγηση (εφαρμογή κέντρων κόστους, Activity Based Costing).

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό