Οι επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου

αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους της. Από τον Μάρτιο του 2018 που είχαμε τις πρώτες ανακοινώσεις, η αμερικάνικη κυβέρνηση προχώρησε τον Ιούλιο 2018 σε επιβολή δασμών 25% σε κινέζικες εισαγωγές ύψους 34 δις δολαρίων και ακολούθησαν πρόσθετοι δασμοί σε αγαθά 15 δις δολαρίων τον Αύγουστο, και τέλος η δασμολόγηση με 10% σε κινέζικα προϊόντα 200 δις δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο διάστημα η Κίνα έχει ανταπαντήσει σε καθένα από αυτά τα μέτρα με τους δικούς της αντίστοιχους δασμούς. Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής αρχίζουν να διαφαίνονται στην επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε 2,3% αντί του 2,8% της αρχικής εκτίμησης (25.02.19_Παγκόσμιες προβλέψεις οικονομικού έτους 2019).
Στη συνέχεια τα δύο κράτη, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους, βλέποντας το αδιέξοδο των συνεχιζόμενων εμπορικών διαμαχών προχώρησαν σε απευθείας συνομιλίες. Με αυτό τον τρόπο ανεστάλη η επικείμενη αύξηση του ποσοστού των προϊόντων του Σεπτεμβρίου από το 10% στο 25% που είχε προαναγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση. Η παγκόσμια αγορά εκτίμησε ότι επικράτησε μια πιο σώφρων πολιτική και οι συνεχιζόμενες συνομιλίες θα έθεταν οριστικό τέλος σε αυτή την διαμάχη.
Δυστυχώς στις 5 Μαΐου ο πρόεδρος Τράμπ μέσω του αγαπημένου του επικοινωνιακού μέσου, του twitter, ανακοίνωσε ότι σύντομα οι δασμοί για τα εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων του Σεπτεμβρίου θα αυξηθούν στο 25% έναντι του 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επιπλέον δήλωσε ότι «σύντομα» θα θέσει στο στόχαστρο επιπλέον κινεζικά προϊόντα ύψους 325 δισ. δολαρίων έτσι που στο τέλος οι δασμοί ουσιαστικά να καλύπτουν όλες τις εισαγωγές κινεζικές προϊόντων προς τις ΗΠΑ.
Και οι δύο χώρες γνωρίζουν ότι η Κίνα έχει περιορισμένες δυνατότητες απάντησης στις αμερικάνικες κινήσεις. Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ ανέρχονται στα 463 δις δολάρια ενώ οι εισαγωγές της από τις ΗΠΑ μόνο σε 115 δις δολάρια. Το κινεζικό υπουργείο οικονομικών διαθέτει ελάχιστα αμερικάνικα προϊόντα που εισάγει στα οποία μπορεί να εφαρμόσει επιπλέον δασμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, που ήταν ο τελευταίος μήνας πριν τεθεί σε ισχύ ο πρώτος γύρος των δασμών. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 17%. Σωρευτικά, το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα δέκατο. Σε όρους δολαρίου, μια μείωση στο διμερές εμπόριο της τάξης των 25 δις δολαρίων αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του παγκόσμιου εμπορίου.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν τις άμεσες ζημίες για τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ, ενώ για την Κίνα η ζημία θα μπορούσε να είναι της τάξης του 0,3-0,6% του ΑΕΠ. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο του 2019 έναντι του 6,7% που αναπτυσσόταν το τελευταίο τρίμηνο προ της επιβολής δασμών, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2018.
Η επιβολή δασμών και από τις δύο πλευρές ώθησε τους καταναλωτές να ανακαλύψουν νέους προμηθευτές για τα προϊόντα που χρειάζονται. Έτσι ενώ οι αμερικανικές εισαγωγές επίπλων από την Κίνα μειώθηκαν κατά 13,5% το πρώτο τρίμηνο, οι εισαγωγές από το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 37,2% και από Ταϊβάν κατά 19,3%. Για τα ψυγεία, οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 24,1%, αλλά από τη Νότια Κορέα και το Μεξικό αυξήθηκαν κατά 32%. Οι εισαγωγές ελαστικών από την Κίνα μειώθηκαν κατά 28,6%, αλλά από το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 141,7%.
Υπάρχουν όμως και βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά οφέλη από την επιβολή δασμών. Με δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά ύψους 50 δις δολαρίων και 10% σε αγαθά 200 δις δολαρίων, συνεπάγεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση εισπράττει ετησίως 32,5 δισ. δολάρια. Τα έσοδα των ΗΠΑ από δασμούς ανήλθαν το 2018 στα 49,7 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 35,2 δισ. δολάρια έναντι του 2017, πριν από την έναρξη του εμπορικού πολέμου.
Αντίστοιχα η Κίνα έχει επιβάλει δασμούς 25% σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 50 δισ. δολαρίων και δασμούς 5% με 10% σε αμερικανικά αγαθά 60 δισ. Το ποσοστό «μεταφράζεται» σε δασμούς μεταξύ 15,5 με 18,5 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα της Κίνας από τη δασμολόγηση αγαθών ανήλθαν πέρυσι στα από 299,8 δις γιουάν (44,65 δις δολάρια) από τα 284,8 δις γιουάν (42,41 δις δολάρια) του 2017.
Μια περαιτέρω επιδείνωση των σινο-αμερικανικών σχέσεων αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που θα επηρεάσει εκτός από τις δύο χώρες άμεσα, το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι έμμεσα. Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ, βασίζονται στην αρνητική έκβαση των συνομιλιών των δύο χωρών.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό