Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

για την οικονομία της Ευρώπης για το 2017 και το 2018. «Μετά από πέντε χρόνια μέτριας ανάκαμψης, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη πλέον επιταχύνεται. Έχουμε καλά νέα από πολλά μέτωπα, με δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, αύξηση των επενδύσεων και ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών» αποτελούν την εισαγωγή του επιτρόπου στην καθιερωμένη ενημέρωση του.
Η εκτιμούμενη αύξηση του ΑΕΠ για το 2017 για τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να αναρριχηθεί στο 2,2% έναντι του προηγούμενου έτους σύμφωνα με τον επίτροπο. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ότι αναμενόταν σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 1,7%. Επιπλέον το σύνολο των χωρών της Ευρώπης αναμένεται να παρουσιάσουν εύρωστη ανάπτυξη ύψους 2,3% υπερβαίνοντας και εδω τις εαρινές εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,9%. Σημαντική δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί η αναφορά ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί στο 2018 και 2019 με 2,1% και 1,9% αντίστοιχα. Την άνοιξη οι εκτιμήσεις της για ανάπτυξη ήταν για το 2018 στο 1,8%.
Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, η ανθεκτική ιδιωτική κατανάλωση, η ισχυρότερη ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο, ή αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και η μείωση της ανεργίας οδήγησαν στην αναπροσαρμογή προς τα βελτίω των εαρινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Η επιτροπή εκτιμά ότι παρά το γεγονός των 18 συνεχόμενων τριμήνων με θετικό πρόσημο η ανάπτυξη παραμένει ελλιπής εφόσον παραμένουν αρκετοί παράγοντες που δύναται να επηρεάσουν τα μελλοντικά θετικά αποτελέσματα όπως η σημαντική κάμψη στην αγορά εργασίας αλλά και η αδυναμία αύξησης των ημερομισθίων. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ανέρθει στο 7,8% για το 2017 για την ευρωζώνη και 7,3% για το 2018, η επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα που το ποσοστό αυτό θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η έκθεση συνεχίζει με την αναφορά στο ποσοστό του ονομαστικού πληθωρισμού τιμών καταναλωτή το οποίο παρουσίασε διακυμάνσεις τους πρώτους εννέα μήνες του έτους υπό την επίδραση των χαμηλών τιμών της ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και των ακατέργαστων τροφίμων, αντιθέτως, έχει αρχίσει να αυξάνεται, παραμένει όμως σε χαμηλά επίπεδα, αντανακλώντας τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, ασθενικής αύξησης των μισθών καθώς και συνεχιζόμενης κάμψης στην αγορά εργασίας. Συνολικά, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανέλθει φέτος στο 1,5% κατά μέσο όρο και να μειωθεί στο 1,4% το 2018, προτού αυξηθεί στο 1,6% το 2019. Να υπενθυμίσουμε ότι το ανεκτό επίπεδο πληθωρισμού προτού οδηγηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε επανεξέταση του ύψους των επιτοκίων της παραμένει το 1,5%.
Σε ότι αφορά την χώρα μας, η έκθεση ξεκινά με την επισήμανση «Επιστροφή στην ανάπτυξη». Η επιτροπή αναμένει ανάπτυξη ύψους 1,6% για το 2017 και από 2,5% για το 2018 και 2019. Όπως είχαμε παρατηρήσει σε προηγούμενο άρθρο μας οι εαρινές εκτιμήσεις της επιτροπής για ανάπτυξη 2,1% καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών για 1,8% ήταν αρκετά αισιόδοξες και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία αναφέρουν ασθενική ανάπτυξη ύψους 0,5% για το 2ο τρίμηνο, περιόρισαν τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της επιτροπής.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει η επιτροπή για το ύψος της ανεργίας. Αναφέρει ότι περιορίστηκε στο 21% έναντι του 23,6% που κατέγραψε η χώρα μας για το 2016. Οι εκτιμήσεις της για το ύψος της ανεργίας το 2018 είναι στο 20,4% και για το 2019 στο 18,7% ως αποτέλεσμα της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% το 2018 και 2019. Η επιτροπή εκτιμά επίσης σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών της Ελλάδας κατά 6,8% το 2017, 4,6% το 2018 και 4,4% το 2019 που θα συνδράμουν στην αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ.
Σημαντική παρατήρηση της επιτροπής αναφέρει ότι οι προβλέψεις προϋποθέτουν την ταχύτατη θετική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εντός του 2018. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό