ξεπεράσουν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στις εξαγωγές πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών. Η Σαουδική Αραβία μια χώρα του Κόλπου, αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή ‘αποθήκη’ με δημοσιευμένα αποθέματα που υπολογίζονται περίπου στα 270 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Εάν υπολογίσουμε την ημερήσια παραγωγή της που ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια βαρέλια καταλήγουμε ότι το Σαουδαραβικό πετρέλαιο θα ‘πλημυρίζει’ την παγκόσμια αγορά για τα επόμενα 67 χρόνια. Η πρώτη χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα παραμένει η Βενεζουέλα με 303 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού αλλά δύσκολου στην άντληση και επεξεργασία πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ σύμφωνα με την μελέτη της εταιρεία ερευνών στον κλάδο της ενέργειας Rystad Energy, έχει υπερδιπλασιασθεί την παραγωγή της αργού πετρελαίου την τελευταία δεκαετία, γεγονός που αφήνει περιθώρια για εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου. Το Κογκρέσο λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής ήρε το 2015 την 40ετή απαγόρευση στις πετρελαϊκές εξαγωγές. Με βάση τις προβλέψεις, οι ΗΠΑ την επόμενη χρονιά θα εξαγάγουν περισσότερα ενεργειακά προϊόντα από ότι εισαγάγουν, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 1953.
Η «έκρηξη» της αμερικανικής παραγωγής οφείλεται στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων (Shale oil). Το σχιστολιθικό πετρέλαιο αποτελεί ένα μη συμβατικό είδος πετρελαίου που παράγεται από θραύσματα πετρωμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου με πυρόλυση, υδρογόνωση, ή θερμική διάλυση. Σημαντικός παράγοντας στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αποτελεί η υψηλή τεχνολογία που αναπτύχθηκε και είναι πια διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ανατροπή των δεδομένων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, η άνοδος των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει το πώς η τεχνολογία έχει αναμορφώσει το παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό. Οι καινοτόμες λύσεις γεώτρησης έχουν απελευθερώσει τεράστιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι σε σχιστολιθικά κοιτάσματα σε Τέξας, Βόρεια Ντακότα και άλλες περιοχές των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ αντλούν πλέον περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας. Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί σημαντική ανατροπή στον χάρτη της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης ενέργειας. Εάν οι ΗΠΑ μετατραπούν σε ενεργειακά αυτόνομες και περιορίσουν και άλλο τις εισαγωγές πετρελαϊκών ειδών, η τιμή του βαρελιού ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω. Ήδη με τα πρώτα σημάδια μιας αναμενόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας όπως έχουμε αναφέρει (07.01.19_Η παγκόσμια οικονομία το 2019) η τιμή του αργού έχει πιεστεί στα 45$ το βαρέλι με την ζήτηση να υποχωρεί σημαντικά.
Κατά την τελευταία εικοσαετία η τιμή του αργού κυμάνθηκε από τα 16$ το βαρέλι το 1999 μέχρι και τα 91$ στην αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008 αλλά και το 2013 που η ζήτηση από την Κίνα έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της.
Η παγκόσμια ενεργειακή αγορά αναδιαμορφώνεται λόγω των σημαντικών μεταβολών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια. Η παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές πιο φιλικές προς το περιβάλλον κερδίζει έδαφος και ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υποχωρεί σταθερά τα τελευταία έτη. Η πίεση που δέχονται τα κράτη από τους πολίτες τους για καθαρότερη ενέργεια, τα ωθεί στην αύξηση των επενδύσεων για καθαρότερες μορφές παραγωγής. Στην Ευρώπη κατά το 2018, το 17% της καταναλώμενης ενέργειας προήρθε από ΑΠΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις Βόρειες χώρες με την Σουηδία να καταγράφει το μεγαλύτερο μερίδιο από ΑΠΕ στο 53,8% την Φιλανδία 38,7% ενώ στον αντίποδα η Ολλανδία καταγράφει 6% μερίδιο από ΑΠΕ και το Λουξεμβούργο 5,4%. Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ποσοστά των ΑΠΕ είναι στο 20% μέχρι το 2020 και στο 27% το 2030.
Οι παραπάνω εξελίξεις συμβάλουν και σε δυναμικές πολιτικές μεταβολές στις χώρες του Κόλπου αλλά και συνολικά στις χώρες παραγωγής του ΟΠΕΚ. Η δυναμική του ΟΠΕΚ έχει αρχίσει να φθίνει από την εποχή της παντοδυναμίας του την δεκαετία του 70 και του 80 όπου οι πετρελαϊκές χώρες συνασπισμένες ανέβαζαν την τιμή του βαρελιού πάνω από τα 100$. Η είσοδος της Ρωσίας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη με τις αθρόες εξαγωγές φυσικού αερίου την δεκαετία του 90 και 2000 ώθησαν την τιμή του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα του. Η πολιτική σημασία του Σαουδαραβικού βασιλείου φθίνει και αυτή μαζί με την υποχώρηση της τιμής του σημαντικότερου αγαθού που παράγει. Για αυτό τον λόγο αποφάσισε για πρώτη φορά να εισάγει στο χρηματιστήριο την μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της χώρας την ARAMCO με σκοπό την άντληση επενδυτικού χρήματος. Άλλες χώρες του Κόλπου όπως το Κουβέιτ το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν σε κατασκευές και στον τουρισμό προετοιμάζοντας τις χώρες τους για την επόμενη μέρα. Η έξοδο της Βενεζουέλας από την παγκόσμια παραγωγή και η διάλυση της μεγαλύτερης εταιρείας άντλησης, της PDVSA, μικρή επίπτωση είχε στην τιμή του αργού.
Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε στην χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, την Βενεζουέλα και πως λάθος πολιτικές επιλογές οδήγησαν στην παρακμή της βιομηχανίας πετρελαίου.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων