265. Οι οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού

oi-oikonomikes-epiptoseis-tis-eksaplosis-tou-koronoioy

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου κήρυξε την επιδημία του νέου κορονοϊού κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σοβαρότερο θέμα με αυτή την εξάπλωση αποτελούν οι απώλειες των ανθρώπινων ζωών. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Η Κίνα ως η δεύτερη παγκόσμια οικονομία αποτελεί σχεδόν το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2003 που είχε ξεσπάσει η επιδημία του SARS, η Κίνα προσέφερε μόνο το 4% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Η σχέση της Κίνας είναι αλληλένδετη με πολλές χώρες του κόσμου.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας (13.05.19_Οι επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου) η Κίνα προέρχεται από ένα εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε με τον μεγάλο αντίπαλο της, τις ΗΠΑ. Η αντιπαράθεση των δύο αυτών εμπορικών εταίρων αναμενόταν να στοίχιζε τουλάχιστον 2 μονάδες βάσεις στην ανάπτυξη του παγκοσμίου ΑΕΠ για το 2020.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών τον Δεκέμβριο του 2019 και την επιτυχή κατάληξη σε πολλά από τα θέματα σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομική κοινότητα ανέμενε μια έστω και ήπια επαναφορά σε θετικό πρόσημο για την παγκόσμια οικονομία. Η εμφάνιση του ιού όμως επανάφερε τον κίνδυνο της παγκόσμιας αστάθειας.

Η πρώτη επίπτωση από την απαγόρευση μετακίνησης κινέζων ταξιδευτών αλλά και το κλείσιμο των συνόρων σε κάποιες χώρες είναι η μείωση του τουριστικού συναλλάγματος. Η πτώση της παγκόσμιας μετακίνησης σύμφωνα με τους αναλυτές έχει πέσει στο 55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια στιγμή παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί όπως η Volkswagen, η Toyota η Renault και η General Motors που στηρίζουν τις εργασίες τους στην Κίνα αναμένεται να περιορίσουν την παραγωγή τους κατά 15% τουλάχιστον.

Η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 435.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η τιμή Brent από 53,63 δολάρια στις αρχές Φεβρουαρίου έχει ανέρθει στα 57,34 δολάρια στις 17 Φεβρουαρίου. Προειδοποιήσεις έχουμε και από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι στο κενό χρηματοδότησης του Brexit ύψους 12 δις ευρώ ετησίως, ήρθε να προστεθεί η παγκόσμια οικονομική ανάσχεση λόγο του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί την πρόβλεψη της για ανάπτυξη 1,2% το 2020 στην Ευρωζώνη αλλά προειδοποιεί για την αβεβαιότητα που συνδέεται με τον Covid-19. Σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι αυτή τη στιγμή, οι επιπτώσεις του κορονοϊού εκτιμώνται σε 300 με 450 δις δολάρια ή 0,3% έως 0,4% του παγκοσμίου ΑΕΠ.

Η χώρα μας έχει και αυτή στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, οι μεταφορές αλλά και οι εισαγωγές προϊόντων αποτελούν σημαντικές πηγές οικονομικών συναλλαγών με την Κίνα. Το 2018 οι εισαγωγές προϊόντων από τη χώρα της Άπω Ανατολής ανήρθαν στο ύψος των 3,4 δις ευρώ ενώ οι εξαγωγές μας προς την Κίνα ήταν μεγέθους 900 εκατ. ευρώ. Από το λιμάνι του Πειραιά διακινούνται περίπου 5,5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια σε ετήσια βάση.

Το ίδιο έτος 367 χιλιάδες κινέζοι τουρίστες επισκέφτηκαν την χώρα μας πραγματοποιώντας 608 χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Από τους Κινέζους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, το 90% καταλήγει στη Σαντορίνη. Ο στόχος είναι οι επισκέψεις να αυξηθούν στους 500.000 μέχρι το 2021. Δυστυχώς με τα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού μέχρι αυτή τη στιγμή παρατηρείται αύξηση των ακυρώσεων από την Κίνα της τάξης του 60%-70%. Η παγκόσμια διακίνηση των Κινέζων τουριστών είχε υπολογιστεί στα 120 εκατ. άτομα για το 2016 με περίπου 13 εκατ. από αυτούς να κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του ξεσπάσματος του κορονοϊού, οι επιπτώσεις του λόγο της οικονομικής διασύνδεσης των κρατών είναι δραματικές. Η εύθραυστη ανάπτυξη που αναμενόταν για το 2020 δείχνει να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ο τουρισμός που στην χώρα μας συμβάλει άμεσα στο 11,7% του ΑΕΠ και μαζί με τις συσχετιζόμενες υπηρεσίες του στο 20,6%, αναμένεται να δεχτεί σοβαρό πλήγμα όχι μόνο από τους Κινέζους τουρίστες αλλά και από τον περιορισμό των διεθνών μεταφορών.

Ας ελπίσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μπορέσει σύντομα να περιορίσει αλλά και να εξαλείψει αυτήν την απειλή για το καλό όλων μας.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό