253. Οικογενειακές Επιχειρήσεις Ι

oikogeneiakes-epixeiriseis-i

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οικογενειακών Επιχειρήσεων (European Family Businesses) αποτελεί έναν οργανισμό που σκοπός του είναι να προωθήσει την ανάπτυξη την συνέχεια και την ευημερία των Ευρωπαϊκών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Η συμβολή των οικογενειακών επιχειρήσεων στην παγκόσμια οικονομία είναι εξαιρετικά σημαντική. Μεγάλες παγκόσμιες επιχειρήσεις όπως η Volkswagen, BMW, Samsung, Roche, Cargill, Berkshire Hathaway αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις με σημαντικό αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, οι πάνω από 10 εκατομμύρια οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη συνεισφέρουν περίπου στο 50% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ και προσφέρουν απασχόληση σε 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Η Ομοσπονδία κάθε χρόνο σε συνεργασία με την KPMG δημοσιεύει το ετήσιο βαρόμετρο με στατιστικά στοιχεία για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, τι τους απασχολεί καθώς και πως βλέπουν οι ίδιες το μέλλον τους.

Στην Ευρώπη οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν το 55%-90% του αριθμού των συνολικών επιχειρήσεων ανάλογα με την χώρα και διακρίνονται από μικρού μεγέθους με δύο άτομα μέχρι μεγάλου μεγέθους με χιλιάδες υπαλλήλους.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις προέρχονται από ένα οικονομικά δυνατό προηγούμενο έτος και εκτιμούν ότι με αυτό τον ρυθμό θα συνεχίσουν και φέτος. Από την έρευνα το 74% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πεπεισμένοι για τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους με το 19,5% να εκτιμούν ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και μόνο 6,5% να αναμένουν υποχώρηση.

Η μόνη εξαίρεση στην εμπιστοσύνη που έχουν οι διαχειριστές οικογενειακών επιχειρήσεων για το μέλλον τους αποτελούν οι Βρετανοί όπου για το 2018, μόνο το 68% εκτιμά ότι θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το νούμερο αυτό είναι άκρως απογοητευτικό όταν τον προηγούμενο χρόνο το 2017, ήταν στα επίπεδα του 83%. Οι αρνητικές επιπτώσεις από ένα σκληρό Brexit φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τις εκτιμήσεις των διαχειριστών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Οι επιπτώσεις από τις θετικές προβλέψεις αποτυπώθηκαν και στις προσλήψεις των οικογενειακών επιχειρήσεων. Για το 2018 πάνω από το 54% δήλωσε ότι αύξησε το δυναμικό τους όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν στο 41%.

Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις δήλωσαν σε ποσοστό 64% ότι αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους το 2018 έναντι του 57% που είχαν δηλώσει αύξηση το 2017 και 54% το 2016.

Οι προτεραιότητες που απασχολούν τις οικογενειακές επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα είναι σε ποσοστό 49% η αύξηση της κερδοφορίας, η αύξηση του τζίρου σε ποσοστό 38% και η πρόσληψη νέων ταλέντων σε ποσοστό 27%.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι η ‘μάχη’ για νέα ταλέντα σε ποσοστό 53% είναι η σημαντικότερη. Η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί μια μόνιμα αυξανόμενη αστάθμητη μεταβλητή για τους διαχειριστές των επιχειρήσεων εφόσον τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει στην διαβάθμιση από το 37% το 2016 στο 43% το 2017. Τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης οδηγούν τις επιχειρήσεις σε εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ τους για την απόκτηση ειδικευμένων στελεχών.

Το αυξανόμενο εργατικό κόστος με ποσοστό 36% ακολουθεί στην διαβάθμιση των προκλήσεων για το 2018, στα ίδια επίπεδα με την πολιτική αστάθεια για το ίδιο έτος. Τέλος η συρρίκνωση της κερδοφορίας αποτελεί προτεραιότητα στο 34% και οι αλλαγές στο φορολογικό και νομικό καθεστώς στην χώρα που επιχειρούν στο 32%.

Η μακροχρόνια διαμάχη για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και η εμπορική διαμάχη που συνεχίζεται μεταξύ μεγάλων εμπορικών εταίρων, έχει οδηγήσει σε ανατροπή των σχεδίων για επέκταση και τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Στην έρευνα του 2018 μόνο το 36% αυτών έχει προχωρήσει σε επέκταση εργασιών στο εξωτερικό έναντι του 44% το 2017 και 65% το 2016.

Τέλος το 53% των οικογενειακών επιχειρήσεων σκέφτονται να περάσουν την διοίκηση στην επόμενη γενιά εντός του επόμενου έτους.

Στο επόμενο άρθρο μας θα μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια οικογενειακή επιχείρηση.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό