64. Παγκόσμιες Οικονομικές προβλέψεις 2017-2018

pagkosmies-oikonomikes-provlepseis-2017-2018

Στο 100ο Παγκόσμιο Οικονομικό Δελτίο του Ο.Ο.Σ.Α. (Global Economic Output) που δημοσιεύτηκε λίγο πριν το κλείσιμο του 2016, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Angel Gurría αναρωτιέται πως θα ξεφύγει η παγκόσμια οικονομία από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης αλλά και των εμπορικών εμποδίων που πιθανώς να επανεμφανιστούν λόγω της αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής στην μεγάλη οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι οικονομικές προβλέψεις του οργανισμού παραμένουν ευοίωνες για τα δύο επερχόμενα έτη το 2017 και 2018 με την ανάπτυξη του Παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3,3% για το 2017 και στο 3,6% για το 2018 έναντι πρόβλεψης για κλείσιμο του 2016 στο 2,9%. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσει ασθενική ανάπτυξη για το 2017 στο 1,6% έναντι του 1,7% που θα κλείσει για το 2016 και του 1,7% που υπολογίζει ο οργανισμός για το 2018.

Οι ‘ατμομηχανές’ της Ευρωπαϊκής οικονομίας οι χώρες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας αναμένεται να παρουσιάσουν θετικό πρόσημο για το 2017 στο 1,7% ,1,3% και 0,9% αντίστοιχα για το 2017 και ελάχιστη ανάπτυξη έως στασιμότητα για το 2018 που αντιστοιχεί σε 1,7% για την Γερμανία, 1,6% για την Γαλλία και 1% για την Ιταλία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού αναφέρει ότι μετά από μια δεκαετία περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής ήρθε η ώρα για περισσότερη και πιο επιθετική πολιτική που θα ενισχύσει την ανάπτυξη για όλα τα κράτη μέλη του οργανισμού.

Τα στοιχεία καταγράφουν ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στα περισσότερα κράτη του οργανισμού έχει σταθεροποιηθεί κατά την τελευταία 10ετία της σφιχτής οικονομικής πολιτικής και ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε επεκτατικές πολιτικές για τα επόμενα 3-4 έτη που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη χωρίς να επηρεάσουν τον λόγο χρέους-ΑΕΠ λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

Σημειώνει δε ότι παρά το γεγονός ότι παραμένουν εν ισχύ οικονομικές αβεβαιότητες και ρίσκα σε διάφορα μέρη του κόσμου, το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων δημιουργεί ένα ελπιδοφόρο παράθυρο ευκαιρίας για τα κράτη που πρέπει να εκμεταλλευτούν.

Ως παράδειγμα παρουσιάζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ενισχύθηκε σημαντικά στις αναπτυγμένες οικονομίες του δυτικού κόσμου λόγω της υποχώρησης του ποσοστού ανεργίας στην Γερμανία στο 4,2% στα χαμηλότερα επίπεδα 10ετίας καθώς και για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο 4,9% εντός του 2016. Από την άλλη μεγάλες διαφορές παρουσιάζονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Γαλλία να εμφανίζει διψήφιο ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 10,2% ενώ η Ιταλία ξεπερνάει το 11% και καταλήγει στο 11,6%.

Στην περιοχή της Άπω Ανατολής την κούρσα της ανάπτυξης δεν την οδηγεί η Κίνα που αναμένεται να παρουσιάσει εντυπωσιακά μεν μικρότερα δε ποσοστά για τα επόμενα έτη. Η χώρα του 1,4 δις κατοίκων εκτιμά ο οργανισμός ότι θα παρουσιάσει 6,4% ανάπτυξη για το 2017 και θα υποχωρήσει στο 6,1% στο 2018.

Για το ίδιο διάστημα η Ινδία του 1,3 δις πληθυσμού θα καταγράψει 7,6% και 7,7% ποσοστά ανάπτυξης του ΑΕΠ της οδηγώντας την παγκόσμια ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Η πάλαι ποτέ οικονομική δύναμη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου Ιαπωνία, έχοντας εγκλωβιστεί σε καθεστώς αρνητικών επιτοκίων και μηδενικής ανάπτυξης κατά τα τελευταία έτη θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,0% το 2017 και 0,8% το 2018.

Η πάντα ακμάζουσα οικονομία λόγω μεγάλων παγκοσμίων πολυεθνικών εταιρειών, Κορέα, αναμένεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2,6% και 3,0% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Η εκτίμηση Οικονομικών αναλυτών είναι ότι το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, η μικρή ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα που να μην εξοντώνει την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και να προσφέρει ικανοποιητικά έσοδα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, η διευθέτηση γεωπολιτικών κρίσεων που καταγράφονται ως παράγοντες αστάθειας για το παγκόσμιο γίγνεσθαι και η επιτυχής διαχείριση οικονομικών κρίσεων εντός της ευρωζώνης θα συμβάλουν για να ζήσουμε ένα καλύτερο 2017 από το 2016.

Η Financial Factor Consulting, εταιρεία οικονομικών συμβούλων επιχειρήσεων, μέσω των στελεχών της, μπορεί να σας υποστηρίξει σε ένα μεγάλο εύρος χρηματοοικονομικών, τραπεζικών, λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία μας μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση της επένδυσής σας αναλαμβάνοντας:

  • την σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου/μελέτης βιωσιμότητας (Προγράμματα ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος),
  • την τραπεζική χρηματοδότηση (Ταμείο Ανάκαμψης/Resilience Recovery Fund, European Guarantee Fund)

και γενικότερα όλα τα απαραίτητα βήματα που εγγυώνται την επιτυχία των επιχειρηματικών σας πλάνων.

Σημαντικό μερίδιο στην καθημερινότητα της επιχείρησης έχει η πληροφόρηση που, όπως δείχνει η πρακτική μας, λείπει από την αγορά. Η σύνταξη και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εκθέσεων και αναφορών παρακολούθησης τόσο για ενδοεταιρική πληροφόρηση (Financial Reporting) όσο και για εξωτερική χρήση (τράπεζες, επενδυτές κλπ), η εφαρμογή συστημάτων εσωτερικού (auditing) και χρηματοοικονομικού ελέγχου (due diligence), η σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών και επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μετατροπές, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις, εξαγορές εταιρειών (Mergers and Acquisitions), είναι υπηρεσίες που παρέχονται από πολλούς αλλά υποστηρίζονται πραγματικά από ελάχιστους.

Ακόμη, μπορούμε να αναλάβουμε την επίβλεψη και εποπτεία εσωτερικού λογιστηρίου ή, εφόσον υπάρχει ανάγκη, την εξωτερική οικονομική διεύθυνση. Ανάμεσα στα καθήκοντά μας θα είναι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

  • η σύνταξη μηναίων λογιστικών καταστάσεων και καταστάσεων τέλους χρήσης (Εθνικά Λογιστικά Πρότυπα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα),
  • η ανάλυση ισολογισμών για τη λήψη και προγραμματισμό επιχειρηματικών αποφάσεων (decision making),
  • ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ταμειακών ροών (cash flows),
  • η παρακολούθηση αποκλίσεων στα οικονομικά αποτελέσματα (financial deviation),
  • η σύνταξη προϋπολογισμού (Budgeting) και
  • η κοστολόγηση (εφαρμογή κέντρων κόστους, Activity Based Costing).

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό