Παγκόσμιες προβλέψεις οικονομικού έτους 2019

άνοδος της ανάπτυξης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες που παρατηρήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια έχει φτάσει οριστικά στο τέλος της. Η παγκόσμια οικονομία συνολικά αναμένεται να επιβραδύνει το 2019, καθώς οι χώρες των G7 σύμφωνα με την εταιρεία, επιστρέφουν σε ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό ανάπτυξης τους.
Στις ΗΠΑ, η ώθηση που δόθηκε μέσω της παροχής δημοσιονομικών κινήτρων αναμένεται να ατονήσει, τα αυξημένα επιτόκια εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις καθαρές εξαγωγές. Σύμφωνα με την PwC η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί από περίπου 2,8% το 2018 σε περίπου 2,3% το 2019.
Στην Ευρωζώνη η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης καθώς και οι απρόβλεπτες συνέπειες ενός σκληρού Brexit ήδη καταγράφονται στις χειμερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτές και σε συνέχεια των αρχικών προβλέψεων που είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας (07.01.19 – Η παγκόσμια οικονομία το 2019), ο ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ-28 και την Ευρωζώνη θα περιοριστεί το 2019 σε +1,5% και +1,3% αντίστοιχα, από +2,1% το 2018 και +2,4% το 2017. Η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση (+0,2% το 2019 από +1,8% το 2018 και +1,6% το 2017). Για το Ελληνικό ΑΕΠ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί ακόμα αμετάβλητες, σε σχέση με την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας του Νοεμβρίου του 2018, τις προβλέψεις της, σε +2,2% το 2019 και +2,3% το 2020, κάνοντας λόγο για δυναμική συμβολή των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το δύσκολο περιβάλλον επιβαρύνεται επιπλέον από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μετά από 4 χρόνια ισχύος του προγράμματος που κατά την διάρκεια του η ΕΚΤ αγόρασε τίτλους αξίας 2,6 τρις ευρώ από τις αγορές διαθέτοντας την αντίστοιχη ρευστότητα, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έφτασε οριστικά στο τέλος του. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Κος Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το χρονοδιάγραμμα για τις επανεπενδύσεις των χρημάτων από τα ομόλογα που ωριμάζουν. Επιπλέον, δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα προχωρήσει σε δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα της τάξεως του 25% επηρεάζουν προς τα χείρω την μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα της Ευρώπης, την Γερμανία. Ήδη το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2019 από το 1,8% στο 1%. Τέλος το ΔΝΤ βλέποντας ότι θα επηρεαστούν σημαντικά οι εξαγωγές της Γερμανίας από την αύξηση των δασμών εισαγωγών, προτρέπει την χώρα να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για έργα όπως ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών για να στηρίξει την ανάπτυξη.
Η Κίνα επίσης αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση σε σχέση με το 2018. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την καθοδική πορεία της οικονομίας στο ελάχιστο, ο αντίκτυπος των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ανάγκη διαχείρισης του χρέους είναι πιθανό να επιβραδύνουν ως έναν βαθμό την ανάπτυξη το 2019.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να συνεχίσει την θετική πορεία σε οριακά επίπεδα, με την ανεργία να σημειώνει περαιτέρω μείωση ακόμη και στην περίπτωση μείωσης νέων θέσεων. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται αύξηση στους μισθούς αλλά και της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού για τις επιχειρήσεις που αναζητούν ταλαντούχα στελέχη. Το 2019, η PwC εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, στις οποίες οι ρυθμοί αύξησης των θέσεων εργασίας παραμένουν υψηλοί.
Τέλος η έκθεση αναφέρει για το Ηνωμένο Βασίλειο ότι αναμένεται να σημειώσει πτώση στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Τόσο η Ινδία όσο και η Γαλλία αναμένεται να ξεπεράσουν σε οικονομικό μέγεθος το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, εκτοπίζοντάς το από την πέμπτη στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC, το 2019 η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ινδία αναμένεται να ανέλθει σε 1,6%, 1,7% και 7,6% αντίστοιχα.
Η χώρα μας προέρχεται από ένα θετικό 2018 με τον τουρισμό να καταγράφει τα υψηλότερα έσοδα 10ετίας ύψους 16,1 δις ευρώ, να υποδέχεται επιτυχώς περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες και να αυξάνει τις εξαγωγές τις κατά 9,3% έναντι του 2017. Παρά την διατήρηση των προβλέψεων για την χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,2% για το 2019, η εκτίμηση μας είναι ότι στις εαρινές προβλέψεις της θα αναγκαστεί να υποβιβάσει την πρόβλεψη της για την χώρα μας. Χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση του διεθνούς περιβάλλοντος από τους επιχειρηματίες της χώρας μας και σύνεση στα επενδυτικά τους σχέδια καθώς και στην διαχείριση των διαθεσίμων τους για το τρέχον έτος.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό