Παγκόσμιες προβλέψεις οικονομικού έτους 2019

financial-stock-news-report-concept

των παγκόσμιων εμπορικών εταίρων.
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας (25.02.19_Παγκόσμιες προβλέψεις οικονομικού έτους 2019) οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας φαίνονται δυσοίωνες για το 2019 και αναμένεται να επηρεάσουν και τα επόμενα έτη. Η παγκόσμια οικονομία οδεύει είτε προς ύφεση σε κάποια κράτη είτε σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιτροπή κατέγραψε μεγέθυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης για το 2018 στο 1,9% και αναμένει για το 2019 1,2% και 1,5%. για το 2020 Τα νούμερα είναι απογοητευτικά έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση το 2018 2,1% αλλά και έναντι της αύξησης του προηγούμενου έτους 2017 ύψους 2,4%.
Η ατμομηχανή της Ευρωζώνης, η Γερμανία, κατέγραψε ασθενική ανάπτυξη της τάξεως του 1,4% για το 2018. Τα αποτελέσματα του Γερμανικού ΑΕΠ για το 2ο Τρίμηνο του έτους που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο απογοήτευσαν τις αγορές αλλά και την ίδια τη χώρα. Το Γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -0,1% για πρώτη φορά από το 2015, σηματοδοτώντας την αναμενόμενη ύφεση για το τρέχον έτος. Η ύφεση που καταγράφει η Γερμανική οικονομία έρχεται ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης της αναμενόμενης υποχώρησης των Γερμανικών εξαγωγών τον Ιούνιο ύψους -8% στα 106,1 δις ευρώ έναντι των 114,1 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύτηκαν ανακοινώσεις του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ ότι ενδέχεται να προωθήσει ένα σχέδιο τόνωσης της οικονομίας που θα μπορούσε να ανέρχεται σε 50 δις ευρώ.
Σε επιβεβαίωση των αρνητικών εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία, σγκεκριμένοι δείκτες δείχνουν ότι επιστρέφουμε σε ύφεση αντίστοιχη του 2007. Η καμπύλη επιτοκίων για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου όπως η ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία έχει αντιστραφεί και για πρώτη φορά μετά από καιρό έχουμε τις κοντινές περιόδους να έχουν υψηλότερη απόδοση από τις μακρινές περιόδους. Όταν μια οικονομία είναι υγιής, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από των βραχυπρόθεσμων. Αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις των διετών ομολόγων είναι υψηλότερες από αυτές των δεκαετών σηματοδοτώντας την επερχόμενη ύφεση αλλά και την αύξηση της αποζημίωσης που ζητούν οι αγορές για δανεισμό βραχυπρόθεσμου χρήματος.
Επίσης οι μεγάλες εταιρείες προβλέποντας οικονομική ύφεση και πτώση των πωλήσεων επιβραδύνουν αισθητά τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, που την τελευταία διετία αποτελούσαν έναν από τους πυλώνες της κούρσας των μετοχών. Το δεύτερο τρίμηνο υπολογίζεται ότι οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 δαπάνησαν 166 δις δολάρια σε επαναγορές ιδίων μετοχών έναντι 205 δις δολαρίων το πρώτο τρίμηνο και 190,6 δις δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η άμεση αντίδραση σε επερχόμενη ύφεση είναι η διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας για την εταιρεία.
Παράλληλα στην Ευρώπη η ΕΚΤ αποφάσισε να επιμηκύνει τον χρόνο κάλυψης των κόκκινων δανείων των Ευρωπαϊκών τραπεζών με ιδία κεφάλαια. Οι τράπεζες θα έχουν πλέον τρία χρόνια στη διάθεσή τους προκειμένου να βάλουν στην άκρη τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη ενός κόκκινου δανείου, εννέα χρόνια, εάν υπάρχει υποθήκη ακινήτου και επτά έτη για άλλα είδη εγγυήσεων. Η απόφαση αυτή δίνει την απαιτούμενη ευχέρεια χρόνου στα πιστωτικά ιδρύματα για την εξεύρεση των κεφαλαίων που αποτελούσε ζήτημα διαμάχης μεταξύ της ΕΚΤ και των ιδρυμάτων τα τελευταία δύο έτη. Επιπλέον ακούγονται αρκετές φωνές στη Ευρώπη που μιλούν για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων που περιγράφονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας γα όλες της χώρες της.
Οι δύο βασικοί λόγοι της αναμενόμενης ύφεσης συνεχίζουν να είναι η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με τα υπόλοιπα κράτη και ιδιαίτερα με την Κίνα καθώς επίσης και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ενός άτακτου Brexit. Δυστυχώς όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας (13.05.19_Οι επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου) ο πρόεδρος Τράμπ προχώρησε στην επιβολή επιπλέον δασμών 15% στην εισαγωγή Κινεζικών προϊόντων ύψους 125 δις δολαρίων, ξεκινώντας από την 1η Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του, το Πεκίνο επιβάλλει επιπλέον δασμούς 5% και 10% σε μία κατηγορία 5.078 προϊόντων, αξίας περίπου 75 δισ. δολαρίων ετησίως το οποίο για πρώτη φορά βάζει στη λίστα από χθες το αμερικανικό αργό με επιπλέον δασμούς 5%.
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού η συνεχιζόμενη εμπλοκή του Brexit φαίνεται ότι οδηγεί και τον τέταρτο κατά σειρά πρωθυπουργό της χώρας σε πρόωρες εκλογές αντιμετωπίζοντας αδιέξοδο στο Βρετανικό κοινοβούλιο. Η πρόσφατη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζονσον στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είχε τα αναμενόμενα για αυτόν αποτελέσματα. Οι Ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην μη επαναδιαπραγμάτευση των όρων που έχουν συμφωνηθεί με την προκάτοχο του στον πρωθυπουργικό θώκο τον Νοέμβριο του 2018. Οι οικονομικές επιπτώσεις στην Μεγάλη Βρετανία αρχίζουν και διαφαίνονται, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά -0,2% στο 2ο τρίμηνο του έτους, κάτι που είχε να συμβεί από το 2012.
Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφέρουμε τις προβλέψεις και τις μέχρι τώρα επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό