47. Πιστοληπτική αξιολόγηση και η σημασία της στις επιχειρήσεις

pistoliptiki-aksiologisi-kai-i-simasia-tis-stis-epixeiriseis

Στις μέρες μας ακούμε συχνά τον όρο πιστοληπτική αξιολόγηση πιστοληπτική ικανότητα φερεγγυότητα κρατών επιχειρήσεων και ιδιωτών. Όλοι οι όροι περιστρέφονται γύρω από την πιστοληπτική ικανότητα (creditworthiness) η οποία ορίζεται ως η συνέπεια και η φερεγγυότητα της επιχείρησης, του ατόμου ή ακόμα και της χώρας στην διασφάλιση της αποπληρωμής των χρεών της έναντι των πιστωτών της στο επερχόμενο 12μηνο.

Η πιστοληπτική ικανότητα είναι μετρήσιμο μέγεθος. Ξεκίνησε η μέτρηση της κατά το 1860 σε ορισμένες εμπορικές χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία στις οποίες δημιουργήθηκαν συνεταιριστικά πιστωτικά γραφεία με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εμπόρων αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους. Τα γραφεία αυτά αναπτύχθηκαν κυρίως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της επέκτασης της πίστωσης που γιγαντώθηκε από τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Στην σημερινή εποχή, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας αναλαμβάνουν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Moodys, Standards & Poors, Fitch Ratings. Στην Ελλάδα σημαντική εταιρεία αξιολόγησης παραμένει κατά τα τελευταία χρόνια η ICAP.

Οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν λίγο πολύ κοινό σύστημα αξιολόγησης κλίμακας 20 περίπου βαθμίδων όπου κατατάσσουν τον εξεταζόμενο με βάση την πιθανότητα ασυνέπειας του στο επόμενο 12μηνο. Όσο πιο ψηλά στην κλίμακα τόσο μικρότερη η πιθανότητα ασυνέπειας. Το αντίθετο ισχύει όσο κατεβαίνουμε προς τα κάτω την κλίμακα.

Οι οίκοι αξιολόγησης χρησιμοποιούν περίπλοκους στατιστικούς αλγορίθμους για να βαθμολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα του εξεταζόμενου τους οποίους και κρατούν ερμητικά προστατευμένους για την αποφυγή δημοσίευση τους. Οι βασικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την πιστοληπτική αξιολόγηση κατανέμονται σε δύο ομάδες: ποιοτικά χαρακτηριστικά και ποσοτικά στοιχεία.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τον γεωγραφικό κίνδυνο, την διοίκηση της οντότητας, την ποιότητα των οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύει, σε ποιόν κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας ενασχολείται και ειδικά ή έκτακτα γεγονότα όπως ενδεχόμενη συγχώνευση ή απορρόφηση της οντότητας. Παρά το γεγονός ότι ονομάζονται ποιοτικά χαρακτηριστικά παραμένουν μετρήσιμα με σαφή βαθμολόγηση τους στις κλίμακες των οίκων αξιολόγησης.

Τα ποσοτικά χαρακτηριστικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων προς συλλογή και περιλαμβάνουν όλα τα οικονομικά στοιχεία της οντότητας όπως αποτελέσματα, στοιχεία του Ισολογισμού όπως απαιτήσεις, προμηθευτές, κέρδη, μετοχικό κεφάλαιο, συναλλακτική συμπεριφορά, εμπορικά στοιχεία της οντότητας.

Επιπλέον συντάσσονται πλειάδα αριθμοδεικτών όπως ρευστότητας, κεφάλαιο κίνησης, ημέρες διακράτησης αποθεμάτων, ημέρες εξόφλησης προμηθευτών, EBITDA οι οποίοι με βάση συντελεστές βαρύτητας διαμορφώνουν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Η σημασία της υψηλής αξιολόγησης παραμένει σημαντική για τις οικονομικές οντότητες διότι μια χαμηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας που δείχνει υψηλό κίνδυνο αθέτησης, οδηγεί σε υψηλά επιτόκια, σε άρνηση χορήγησης από τον πιστωτή καθώς και σε άμεση εξόφληση των δανειακών υπολοίπων. Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα συνεργάζονται με τους παραπάνω οίκους και παρακολουθούν την συνέπεια των οφειλετών τους σε τακτή βάση.

Η αδύναμη πιστοληπτική αξιολόγηση παρά το γεγονός ότι είναι ένα ανησυχητικό γεγονός δεν παύει να είναι αναστρέψιμη κατάσταση για τους οφειλέτες. Υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία καθώς και οικονομικές, διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την βελτίωση της πιστοληπτικής βαθμολόγησης. Το αποτέλεσμα είναι καλύτεροι χρηματοοικονομικοί όροι, αύξηση της πίστωσης, δημιουργία ικανοποιητικού κεφαλαίου κίνησης.

Η Financial Factor Consulting, εταιρεία οικονομικών συμβούλων επιχειρήσεων, μέσω των στελεχών της, μπορεί να σας υποστηρίξει σε ένα μεγάλο εύρος χρηματοοικονομικών, τραπεζικών, λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία μας μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση της επένδυσής σας αναλαμβάνοντας:

  • την σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου/μελέτης βιωσιμότητας (Προγράμματα ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος),
  • την τραπεζική χρηματοδότηση (Ταμείο Ανάκαμψης/Resilience Recovery Fund, European Guarantee Fund)

και γενικότερα όλα τα απαραίτητα βήματα που εγγυώνται την επιτυχία των επιχειρηματικών σας πλάνων.

Σημαντικό μερίδιο στην καθημερινότητα της επιχείρησης έχει η πληροφόρηση που, όπως δείχνει η πρακτική μας, λείπει από την αγορά. Η σύνταξη και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εκθέσεων και αναφορών παρακολούθησης τόσο για ενδοεταιρική πληροφόρηση (Financial Reporting) όσο και για εξωτερική χρήση (τράπεζες, επενδυτές κλπ), η εφαρμογή συστημάτων εσωτερικού (auditing) και χρηματοοικονομικού ελέγχου (due diligence), η σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών και επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μετατροπές, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις, εξαγορές εταιρειών (Mergers and Acquisitions), είναι υπηρεσίες που παρέχονται από πολλούς αλλά υποστηρίζονται πραγματικά από ελάχιστους.

Ακόμη, μπορούμε να αναλάβουμε την επίβλεψη και εποπτεία εσωτερικού λογιστηρίου ή, εφόσον υπάρχει ανάγκη, την εξωτερική οικονομική διεύθυνση. Ανάμεσα στα καθήκοντά μας θα είναι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

  • η σύνταξη μηναίων λογιστικών καταστάσεων και καταστάσεων τέλους χρήσης (Εθνικά Λογιστικά Πρότυπα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα),
  • η ανάλυση ισολογισμών για τη λήψη και προγραμματισμό επιχειρηματικών αποφάσεων (decision making),
  • ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ταμειακών ροών (cash flows),
  • η παρακολούθηση αποκλίσεων στα οικονομικά αποτελέσματα (financial deviation),
  • η σύνταξη προϋπολογισμού (Budgeting) και
  • η κοστολόγηση (εφαρμογή κέντρων κόστους, Activity Based Costing).

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό