Προστατευτισμός και Δασμοί εισαγωγών I

αγορά θα είναι κατά τα αντίστοιχα ποσοστά ακριβότερα έναντι της προ δασμών τιμολόγησης τους.
Η εξήγηση που παρέθεσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ήταν η προστασία της εγχώριας παραγωγής έναντι των φθηνότερων εισαγωγών, η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού στους συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς και η καταπολέμηση της κατά τον Υπουργό Εμπορίου, αθέμιτης κρατικής ενίσχυσης από κάποιες χώρες στα συγκεκριμένα προϊόντα με αποτέλεσμα να εισάγονται σε χαμηλότερες τιμές στην Αμερικανική αγορά (Dumping).
Οι δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα αποτελούν μια πανάρχαια τακτική προστασίας της εγχώριας βιομηχανίας και του παραγωγικού ιστού μιας χώρας με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα. Ειδικά στην δεκαετία που διανύουμε αποτελούν παρωχημένη τακτική λόγω της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου αλλά και λόγω των αντιποίνων που μπορεί να εφαρμόσουν οι εμπορικοί εταίροι της χώρας που επέβαλε τους δασμούς. Στην οικονομική ιστορία έχουμε πολλά παραδείγματα όπου οι δασμοί επέφεραν ακριβώς τα αντίστοιχα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το 2002 η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επιβάλλει ξανά δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα τους οποίους απέσυρε ένα χρόνο μετά λόγω αναποτελεσματικότητας. Η προστασία της Ελληνικής οικονομίας μέσω υψηλών δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα κατά τις δεκαετίες του 70 και 80, δεν την βοήθησαν μακροπρόθεσμα να προστατεύσει την βιομηχανική της παραγωγή η οποία συρρικνώθηκε δραματικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80.
Η οικονομική επιστήμη αναφέρει την θεωρία του Συγκριτικού και του Απόλυτου πλεονεκτήματος στην παραγωγή των προϊόντων. Μια χώρα έχει πλεονέκτημα στην παραγωγή ενός προϊόντος αν το κόστος παραγωγής αυτού του προϊόντος, σε σχέση με άλλα αγαθά, είναι χαμηλότερο σε αυτή τη χώρα από ότι είναι στις άλλες. Συνεπώς δεν ωφελεί συνολικά την οικονομία της να επιβάλει δασμούς στην εισαγωγή προϊόντων τα οποία η ίδια τα παράγει με μεγαλύτερο κόστος από την χώρα εισαγωγής ενώ αντίθετα μπορεί να τα εισάγει φθηνότερα. Με αυτό τον τρόπο καταναλίσκει σημαντικές και περιορισμένες παραγωγικές δυνάμεις σε μη ανταγωνιστικά προϊόντα και δεν τις κατευθύνει εκεί που έχει η ίδια το συγκριτικό ή το απόλυτο πλεονέκτημα.
Οι εισαγωγές ατσαλιού στις ΗΠΑ ανέρχονται στο ύψος των 26,9 εκατ. μετρικών τόνων για το διάστημα Ιαν17-Σεπ17 καταγράφοντας αύξηση ύψους 20% έναντι των 22,5 εκατ. μετρικών τόνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ εισάγουν το 8% της παγκόσμιας παραγωγής ατσαλιού και αποτελούν τον πρώτο εισαγωγέα με την δεύτερη Γερμανία και την τρίτη Νότια Κορέα να εισαγάγουν κατά 15% λιγότερες ποσότητες από τις ΗΠΑ. Οι κυριότεροι εξαγωγείς ατσαλιού στην αγορά των ΗΠΑ αποτελούν ο Καναδάς που συνεισφέρει το 16% των συνολικών εισαγωγών ατσαλιού στις ΗΠΑ, η Βραζιλία με το ποσοστό συνεισφοράς της στο 13%, η Νότιος Κορέα και το Μεξικό με ποσοστά 10% και 9% αντίστοιχα. Από τις Ευρωπαϊκές χώρες υψηλά στην κλίμακα βλέπουμε την Ρωσία με 9% των συνολικών εισαγωγών χάλυβα των ΗΠΑ, την Τουρκία με 7% και την Γερμανία με 3%. Από την επιβολή δασμών των ΗΠΑ εξαιρούνται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Μεξικό και ο Καναδάς και αναμένει και η Ευρωπαϊκή Ένωση την δική της εξαίρεση. Η Κίνα που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αποτελεί και την αφορμή για την επιβολή των δασμών αποτελεί μόνο το 2% των εισαγωγών χάλυβα των ΗΠΑ.
Η χώρα μας δεν αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα προς τις ΗΠΑ ούτε σε χάλυβα ούτε σε αλουμίνιο. Συμφώνα με τον ΣΕΒ οι επιπτώσεις που αναμένονται για την χώρα μας εκτιμούνται στο ότι οι μεγάλοι παραγωγοί χάλυβα θα κατευθυνθούν σε νέους πελάτες και αγορές που βρισκόμαστε εμείς με αποτέλεσμα την πίεση των τιμών αλλά και των περιθωρίων κέρδους προς τα κάτω. Παράπλευρες επιπτώσεις μπορούν να έχουν όμως διάφοροι παραγωγικοί τομείς ως αποτέλεσμα ενός εμπορικού πολέμου όπως η ναυτιλία.
Σε επόμενο άρθρο μας θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι δασμοί στο παγκόσμιο εμπόριο και στην διαμόρφωση του παγκοσμίου ΑΕΠ για το 2018.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό