Προστατευτισμός και Δασμοί εισαγωγών II

Goldman Sachs με τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια οικονομία ως απόρροια των δασμών:
1. Εφαρμογή δασμών από τις ΗΠΑ χωρίς αντίποινα. Εάν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε αντίποινα, οι δασμοί θα έχουν περιορισμένες θετικές επιπτώσεις στο πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η αύξηση των τιμών εισαγωγών μειώνει τις εισαγωγές, γεγονός που ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και επομένως το ΑΕΠ. Η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τον υψηλότερο πληθωρισμό, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια και ισχυρότερο δολάριο.
2. Ξέσπασμα εμπορικού πολέμου επικεντρωμένου στις ΗΠΑ. Σε αυτό το σενάριο οι δασμοί των ΗΠΑ οδηγούν σε αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους και σε περαιτέρω αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ. Οι δασμοί σε όλο το εμπόριο από και προς τις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο οι εμπορικοί εταίροι δεν θα επιβάλουν δασμούς μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η ΕΕ και η Κίνα θα θέσουν έναν κοινό δασμό εναντίον των αμερικανικών εισαγωγών, αλλά δεν θα δημιουργήσουν εμπορικούς φραγμούς μεταξύ τους. Όλοι χάνουν σε περίπτωση εμπορικού πολέμου. Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές για τις ΗΠΑ καθώς οι δασμοί θα επιβραδύνουν τις εξαγωγές και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος σε σχέση με το εάν δεν υπήρχαν δασμοί, ενώ η Fed θα προχωρήσει ταχύτερα στις αυξήσεις των επιτοκίων και το δολάριο θα ενδυναμωθεί περαιτέρω. Τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους θα εμποδίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά η ανάπτυξη θα χτυπηθεί από τα υψηλότερα επιτόκια. Έτσι, τα αποτελέσματα παραμένουν πολύ μικρά ακόμη και για δασμό 5% σε όλες τις συναλλαγές από και προς τις ΗΠΑ.
3. Ξέσπασμα παγκόσμιου γενικευμένου εμπορικού πολέμου. Η Goldman Sachs υποθέτει ότι κάθε χώρα θα επιβάλει δασμούς 5% προς όλες τις άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η ΕΕ επιβάλει έναν δασμό εναντίον της Κίνας ως απάντηση στους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ροή κινεζικού χάλυβα στην Ευρώπη. Εδώ είναι το σημείο που απασχολεί και την χώρα μας διότι ο σημαντικότερος αγοραστής της εγχώριας παραγωγής χάλυβα είναι η ΕΕ. Το παγκόσμιο κόστος του προστατευτισμού θα αυξηθεί σημαντικά σε περίπτωση ξεσπάσματος ενός εμπορικού πολέμου και οι δασμοί θα αυξηθούν παντού. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμη πιο έντονα, χτυπώντας τις καταναλωτικές δαπάνες και αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς να αυξήσουν τα επιτόκια. Το δολάριο στη συνέχεια σταματά να ανατιμάται που ωφελεί το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ , ενώ οι ανοιχτές οικονομίες με εμπορικά πλεονάσματα θα χτυπηθούν, ειδικά η ευρωπαϊκή. Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η Ευρώπη θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος σε περίπτωση εμπορικού πολέμου.
4. Εμπορικός πόλεμος με διεθνές sell-off στις μετοχές. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο της Goldman, οι παγκόσμιες αγορές μετοχών θα μειωθούν κατά 10%. Τα κόστη του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου θα αυξηθούν περαιτέρω εάν υπάρξει sell-off στις αγορές. Η πτώση των τιμών των μετοχών αυξάνει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου. Και αυτό θα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλα σε κεφαλαιοποίηση χρηματιστήρια, ειδικά στις ΗΠΑ ενώ το δολάριο θα αρχίσει να χάνει σημαντικό έδαφος.
Όλα τα προαναφερθέντα σενάρια δυστυχώς έχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για την παγκόσμια οικονομία. Ακόμα και οι ΗΠΑ θα απολέσουν τα όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη πολύ σύντομα ως αποτέλεσμα των αντιποίνων των εμπορικών εταίρων της. Επιπλέον πολλοί αμερικανοί οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η εφαρμογή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα μικρό θετικό αντίκτυπο θα έχουν στις θέσεις εργασίας της εγχωρίας παραγωγής οι οποίες έχουν συρρικνωθεί στις 140.000 από τα υψηλά των 650.000 της δεκαετίας του ’50. Η αύξηση του κόστους εισαγωγής του χάλυβα και του αλουμινίου θα επιφέρει και αύξηση κόστους στην παραγωγή των αμερικανικών προϊόντων ειδικά της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κατασκευής αεροσκαφών με αποτέλεσμα τα ισχνά οφέλη του τομέα των προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου να εξαλειφθούν από τα υψηλά κόστη σε άλλους τομείς της αμερικάνικης βιομηχανίας.
Η Ευρώπη όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας (09.10.17_Τα στοιχεία του Εμπορικού Ισοζυγίου της Ευρώπης) προωθεί το 1/5 των συνολικών εξαγωγών της στις ΗΠΑ και εισαγάγει το 14% των συνολικών εισαγωγών της από τις ΗΠΑ. Η επιβολή δασμών και από τα δύο μέρη θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στο σύνολο των οικονομιών και των δύο εταίρων.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό