34. Προτάσεις από τη νεανική καινοτομία για την νεοφυή επιχειρηματικότητα

protaseis-tis-neanikis-kainotomias-gia-tin-neofyi-epixeirimatikotita

H νεανική καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Youth Innovation Forum) ορμώμενη από τα αποθαρρυντικά στοιχεία της Ε.Ε για την εξέλιξη των καινοτόμων δραστηριοτήτων στον Ευρωπαϊκό χώρο και στη προσπάθεια της να μετουσιώσει τις νεωτεριστικές της ιδέες σε σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές, συνέταξε τις προτάσεις εκείνες που θα παροτρύνουν τους νεαρούς και όχι μόνο, νεωτεριστές να ιδρύσουν νέες επιχειρηματικές μονάδες.

Οι προτάσεις αυτές εκτιμάται ότι θα επιδράσουν καταλυτικά στην Ευρωπαϊκή κοινωνία μέχρι το 2020 δημιουργώντας ανά έτος: 250.000 θέσεις εργασίας στις νεοφυείς επιχειρήσεις, 10.000 νεοφυείς επιχειρήσεις από τις οποίες οι 2.000 θα χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους του επιχειρηματία καθώς και από συνδρομές φίλων και μελών της οικογένειας του, οι 4 από αυτές θα καταταχθούν στη παγκόσμια λίστα των δέκα καλύτερων νέων επιχειρήσεων, 1.000 από αυτές όταν θα βρεθούν στο στάδιο της ανάπτυξης θα αναζητήσουν τη χρηματοδότηση μέσα από επιχειρηματικούς αγγέλους και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών ενώ εντέλει θα συμμετάσχουν στο 9,5% του Ευρωπαϊκού προϊόντος.

Οι προτάσεις της νεανικής καινοτομίας ξεκινούν με την χρηματοδοτική πνοή του επιχειρηματικού τους οράματος ήτοι από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 οριοθέτησε το δύσκολο χρηματοδοτικό πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης και δη της νεωτεριστικής αποτελώντας έτσι τη τροχοπέδη της καινοτόμου δράσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια παράλληλα με τα σημάδια βελτίωσης της παραδοσιακής χρηματοδότησης αναπτύχθηκε δυναμικά η εναλλακτική χρηματοδότηση (crowdfunding, peer-to-peer consumer/business lending, and third-party payment platforms). Επιπλέον η Ε.Ε. συνέταξε αρκετά και σημαντικά προγράμματα χρηματοδότησης που συνέδραμαν στην υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών.

Όμως και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπάρχει χώρος δράσης για την Ε.Ε. η οποία οφείλει αφενός να απλοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της εναλλακτικής χρηματοδότησης και αφετέρου να επεκτείνει τα προγράμματα των χρηματοδοτικών ενισχύσεων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Η τρίτη συνιστώσα της χρηματοδοτικής ενίσχυσης η οποία δεν ενθαρρύνθηκε από την Ε.Ε. είναι τα αλλοδαπά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, κεφάλαια που με τη κατάλληλη ενσωμάτωση στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον θα συνδράμουν στο όραμα του 2020.

Τα καταγεγραμμένα γεγονότα που συνηγορούν στην υιοθέτηση μέτρων για τη πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχουν ως εξής:

  • Η αγορά των κεφαλαιακών επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital) σε όλες της Ευρωπαϊκές χώρες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σημαντικά μικρότερο έναντι του αντίστοιχου ποσοστού του Ισραήλ, των Η.Π.Α. και του Καναδά.
  • Η Ευρωπαϊκή αγορά VC όχι απλώς δεν ακολουθεί το βηματισμό των Η.Π.Α αλλά το χάσμα μεταξύ των δύο αυτών οικονομιών συνεχώς διευρύνεται.
  • Την περίοδο μεταξύ του Οκτωβρίου 2014 και Μαρτίου 2015 οι ΜΜΕ ανάφεραν μεγαλύτερη ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση.
  • Ο τραπεζικός δανεισμός έχει μειωθεί από το 2008 και δεν έχει επανέλθει ακόμα στα προγενέστερα επίπεδα επιβάλλοντας στις ΜΜΕ σημαντικούς χρηματοδοτικούς περιορισμούς δεδομένου ότι δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων (capital markets).

Οι ενέργειες που απαιτούνται περιγράφονται συνοπτικά ως εξής:

  • Απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος της Εναλλακτικής Χρηματοδοτικής Αγοράς.
  • Επέκταση των προγραμμάτων Εγγύησης έναντι των κινδύνων για τα αλλοδαπά Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (VC).
  • Επέκταση της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την υποστήριξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιαστούν οι υπόλοιπες τέσσερεις προτάσεις δηλαδή: της απλοποίησης ίδρυσης επιχειρήσεων, της επιχειρηματικής ανταλλαγής , τις Ε-δεξιότητες για όλους και της Γεω-απεμπλοκής ((Geo-Unblocking).

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό