273. Τα πρώτα οικονομικά στοιχεία της πανδημίας

ta-prota-oikonomika-stoixeia-tis-pandimias

Στις 15 Ιουνίου δημοσιευτήκαν τα πρώτα οικονομικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου-Μαΐου 2020. Η αγορά ανέμενε τα στοιχεία για να ενημερωθεί για τις πρώτες επιπτώσεις του lockdown και να διαπιστώσει την επιδείνωση των κρατικών εσόδων.

Τα προσωρινά οικονομικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, καταγράφεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 7.445 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.512 εκατ. ευρώ του Προϋπολογισμού 2020. Οι πρώτες επιπτώσεις στις εισπράξεις και στις δαπάνες της κυβέρνησης δημιούργησαν ένα επιπλέον άνοιγμα 4,93 δις ευρώ αμιγώς προερχόμενο από την έλευση της πανδημίας στη χώρα μας.

Τα συνολικά έσοδα για την παραπάνω περίοδο ανήρθαν στο ύψος των 16.078 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 2.663 εκατ. ευρώ έναντι των προϋπολογισθέντων. Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους υποχώρησαν κατά 2.157 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της λήψης μέτρων φορολογικής ανακούφισης όπως η αναστολή καταβολής του Φ.Π.Α. και των βεβαιωμένων οφειλών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, καθώς και της παροχής κινήτρου έκπτωσης 25% εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 ανήλθαν στα 23.523 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 2.271 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού (21.252 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε μισθωτούς λόγω της πανδημίας, οι αυξημένες εκροές κατά 1.760 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των δαπανών για αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων και οι δαπάνες για επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε την ίδια περίοδο τα αποτελέσματα του ισοζυγίου πληρωμών για το πρώτο τετράμηνο του έτους. Τα στοιχεία παρουσιάζουν έλλειμα 4.668 εκατ. ευρώ έναντι ελλείματος 5.132 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ενώ παρατηρείται σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών κατά 8,6% έναντι του αντίστοιχου περσινού τετράμηνου, η υποχώρηση των εισαγωγών κατά 9,7% επέτρεψε το έλλειμμα του ισοζυγίου να παραμείνει σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα.

Στο ισοζύγιο υπηρεσιών παρατηρούμε την μεγαλύτερη επίπτωση της πανδημίας. Τα έσοδα από τον τουρισμό κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 52% έναντι του αντίστοιχου τετράμηνου του 2019. Η διακοπή των πτήσεων του εξωτερικού, η αναστολή εργασιών των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχειακών μονάδων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, το κλείσιμο γενικά των συνόρων της χώρας με σκοπό την προστασία των πολιτών από τον Covid-19 είχε τις οικονομικές επιπτώσεις του.

Τέλος η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε την μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας μας για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η χώρα μας κινείται σε ρυθμούς ύφεσης -0,9% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Επιπλέον η Ελληνική Στατιστική Αρχή ενημέρωσε το κοινό ότι το επίπεδο της ανεργίας του Μαρτίου 14,4% δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα διότι μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού παρέμενε ανενεργό και δεν βρισκόταν στην κατάσταση αναζήτησης εργασίας για να συμπεριληφθεί στο ποσοστό ανεργίας.

Η χώρα μας δείχνει ότι έχει την δυναμική να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας με την ίδια επιτυχία που αντιμετώπισε τις υγειονομικές επιπτώσεις. Η ΕΕ κατέγραψε κατά το πρώτο τρίμηνο ύφεση που αγγίζει το -3,8% ενώ η Μεγάλη Βρετανία παρουσίασε την μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών για τον Απρίλιο ύψους -20,4%. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ακολούθησε ένα υφεσιακό Μάρτιο, -5,8% με το πρώτο τρίμηνο να καταγράφει -10,4% συρρίκνωση του ΑΕΠ της.

Οι φόβοι της αγοράς επικεντρώνονται σε ένα τυχόν δεύτερο κύμα της πανδημίας και σε ενδεχόμενο κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας. Η αγορά έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους μέσω των επιμελητηρίων της ότι δεύτερο κύμα ανάσχεσης της εμπορικής δραστηριότητας θα είναι καταστροφικό. Συνεπώς επαφίεται στους πολίτες αλλά και στις δημόσιες αρχές να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Η εκτίμηση του τμήματος αναλύσεων είναι ότι ο τουρισμός θα καταφέρει έστω και με σημαντικές απώλειες να βρει μια ισορροπία στα έσοδα με την βοήθεια του εσωτερικού τουρισμού αλλά και επεκτείνοντας την καλοκαιρινή περίοδο μέχρι και τους πρώτους χειμωνιάτικους μήνες. Εάν δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της έναρξης της οικονομικής δραστηριότητας εντός του Ιουλίου και Αυγούστου, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να έχουμε καλύτερο Φθινόπωρο από το αναμενόμενο.

Το Φθινόπωρο αναμένουμε δυο σημαντικά γεγονότα: ολοκληρώνεται το τρίμηνο που βρίσκονται σε αναστολή οι απολύσεις των επιχειρήσεων που έλαβαν κρατική βοήθεια αλλά και θα έχουμε τις πρώτες εισροές των κεφαλαίων της βοήθειας της ΕΕ. Το ένα γεγονός εξουδετερώνει το άλλο. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξει δεύτερο κύμα και η οικονομία μας έχει την δυνατότητα να αντέξει.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό